Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1701 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Listeria monocytogenes i listerioza
Listeria monocytogenes jest bakterią wywołującą chorobę o nazwie listerioza. Poza żywnością jej źródłem jest także lodówka, bo rozwija się również w niskich...
Białko – działanie, dzienne zapotrzebowanie i źródła
Białko to składnik niezbędny do życia, a jego ilość w diecie wpływa na stan zdrowia i masę ciała. Decyduje też o tym, jak szybko tracimy kilogramy podczas...
Szafran lekiem na ADHD u dzieci?
Szafran może skutecznie łagodzić objawy ADHD u dzieci, związane z nadpobudliwością ruchową i zaburzeniami uwagi. Badacze irańscy wykazali, że przyprawa działa...
Żarówki LED szkodliwe dla zdrowia
Żarówki LED są obecne w oświetleniu, którego używamy na co dzień. Tymczasem emitowane przez nie światło nie jest bezpieczne dla zdrowia. Francuscy naukowcy...
Suplement diety z glukozaminą chroni serce
Glukozamina to popularny składnik suplementów diety wspierających zdrowie stawów. Choć jest skuteczny tylko w części przypadków, naukowcy wykazali korzystny...
EEG biofeedback– co to jest i co daje?
Metoda EEG biofeedback, opierająca się na wykorzystaniu zapisu fal mózgowych, jest skuteczną formą diagnozowania i terapii zaburzeń funkcjonowania tego narządu,...
O czym świadczy gorączka i kiedy nie należy jej zbijać?
Nadmiernie podwyższona temperatura ciała to niepokojący objaw stanu zapalnego, który jest męczący i dla niektórych niebezpieczny. Sprawdź, kiedy wymaga...
Zabiegi SPA – zalety, wady, przeciwwskazania
Zabiegi SPA cieszą się rosnącą popularnością. Służą nie tylko urodzie – zapewniają też relaks i mają udowodnione działanie prozdrowotne. Sprawdź, jakie są ich...
Soczewki kontaktowe – jaki rodzaj wybrać?
Miesięczne czy jednodniowe, zwykłe czy kolorowe, miękkie czy twarde, a może toryczne na astygmatyzm czy wieloogniskowe przy prezbiopii? Wybór soczewek...
Wpływ energetyków na organizm
Napoje energetyczne są wygodniejsze niż kawa, a do tego łatwiej dostępne i dla wielu osób przyjemniejsze w smaku. Jest też inny powód ich popularności – tak jak...