Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1734 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Jakie choroby wywołuje COVID-19?
Nowy koronawirus jest sprawcą infekcji nazwanej COVID-19. Okazuje się jednak, że powikłaniem zakażenia jest nie tylko zapalenie płuc i niewydolność oddechowa,...
Dlaczego Szwecja nie wprowadza obowiązku izolacji?
Obserwatorzy z innych krajów określili postawę Szwecji jako „niebezpieczny społeczny eksperyment”. Podczas gdy wszędzie pozamykano granice i zakazano...
Jak zdrowie jelit wpływa na wątrobę?
Nawet normalna mikroflora jelit może szkodzić wątrobie, jeśli w tym miejscu układu pokarmowego zachodzą procesy chorobowe. Gdy na skutek zatruć czy stanów...
Już po czterdziestce uważaj na miażdżycę!
Rozwój miażdżycy to narastanie złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych, co powoduje ich zwężenie i utrudnia przepływ krwi. Skutkiem jest nadciśnienie...
Infekcje, które poprzedzają diagnozę raka
Występowanie chorób infekcyjnych może mieć związek z późniejszym rozwojem nowotworów – to wyniki najnowszych analiz, przeprowadzonych u osób po trzydziestym...
Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów
Zdrowa dieta to nie tylko wybór naturalnej żywności. Nawet najlepszy produkt może stracić swoje cenne właściwości, a nawet stać się źródłem szkodliwych...
Bezpieczny ultrafiolet zabija koronawirusa
Promieniowanie UV zapewniają skuteczną dezynfekcję, stąd jego zastosowanie w walce z koronawirusem rekomenduje m.in. GIS. Choć użytkowany zakres ultrafioletu...
Liczba zgonów w Chinach była zaniżona
Chiny podały nową liczbę zachorowań na COVID-19 oraz zgonów spowodowanych przez koronawirusa, która w samym Wuhan okazała się o połowę większa, a w skali kraju...
Wykrywanie raka – nowy test rozpozna 50 typów nowotworów
Naukowcy stworzyli test z krwi, który pozwala wykryć 50 różnych typów raka i określić, w jakiej części organizmu dochodzi do jego rozwija. Pozwoli to na...
SARS-2 atakuje groźniej niż SARS i podobnie do HIV
Zakażenie koronawirusem wywołuje reakcję układu odpornościowego, który do walki z patogenem angażuje białe krwinki z rodzaju limfocytów T. Gdy obrona...