Listeria monocytogenes – co to jest?
Nazwa listeria monocytogenes wywodzi się od nazwiska angielskiego pioniera chirurgii sterylnej, Josepha Listera. Pałeczki listerii monocytogenes to gram dodatnie, względnie beztlenowe, ruchliwe i niewytwarzające przetrwalników drobnoustroje z rodziny Corynobacteriaeae.
Cechami charakterystycznymi Listerii są:
- szerokie spektrum działania,
- możliwość namnażania się w zakresie temperatur od -0,4 do 50 st. Celsjusza,
- odporność na wysokie dawki konserwantów,
- możliwość rozwoju w warunkach tlenowych i beztlenowych,
- odporność na mrożenie i krótką pasteryzację.
Listerioza – co to?
Listerioza to rzadko występująca choroba bakteryjna, aczkolwiek groźna pod kątem zdrowotnym ze względu na odnotowane wysokie wskaźniki hospitalizacji i śmiertelności. Wywołująca ją bakteria Listeria monocytogenes, co prawda nie wytwarza przetrwalników, ale za to cechuje się znaczną odpornością na czynniki zewnętrzne, m.in. niską temperaturę.