Agata Siemiaszko
Redaktor onlineStrona ZdrowiaWarszawa
493 materiały
W Polska Press zajmuję się tematyką zdrowotną, związaną z profilaktyką chorób, aktywnością fizyczną, a także wpływem poszczególnych składników diety na stan zdrowia organizmu. W swoich artykułach często zaznaczam, że profilaktykę zdrowotną należy rozpocząć już od najmłodszych lat, ponieważ im szybciej zostanie wprowadzona, tym większa szansa na dłuższe życie w zdrowiu. Jak pisał w swoich dziełach Hipokrates:
Zdrowie wymaga stanu równowagi między wpływami środowiska, sposobem życia oraz różnymi elementami ludzkiej natury.
Najbardziej interesuje mnie dietoterapia chorób, czyli wpływ diety i nawyków żywieniowych na zmniejszenie dolegliwości związanych z chorobą. Dlatego w swoich artykułach często przekazuję dietetyczne wskazówki:
- tych produktów należy unikać przy dnie moczanowej,
- domowe sposoby wspierające walkę z pasożytami układu pokarmowego,
- produkty obniżające poziom glukozy we krwi.
Interesuję się również fitoterapią i wpływem ziół na stan zdrowia organizmu. Jestem fanką medycyny naturalnej i jeśli jest taka możliwość, staram się wykorzystywać moc roślin w leczeniu niektórych chorób. Jednak zawsze zaznaczam, że napary roślinne stanowią tylko element wspomagający i nie zastąpią terapii farmakologicznego, zleconego przez lekarza:
- zioła na niestrawność: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-niestrawnosc-wzdecia-i-bol-brzucha-napary-z-tych-roslin-wspieraja-prace-ukladu-pokarmowego-po-jakie-herbatki-warto/ar/c14-16530423,
- zioła na wysoki poziom cholesterolu: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-miazdzyce-i-wysoki-cholesterol-napary-z-tych-roslin-zmniejszaja-ryzyko-zawalu-serca-i-udaru-mozgu-ktore-ziolowe/ar/c14-16313219,
- zioła na cukrzycę typu 2 i stan przedcukrzycowy: https://stronazdrowia.pl/te-produkty-wspomagaja-leczenie-cukrzycy-typu-2-ich-regularne-spozycie-moze-obnizyc-wysokie-stezenie-glukozy-we-krwi-po-co/ar/c14-16035331.
Dodatkowo od wielu lat działam w tematyce sportowej. Trenowałam kolarstwo górskie, a od kilkunastu lat moim ulubionym sportem jest wioślarstwo. Dlatego sukcesywnie pogłębiałam wiedzę na temat naturalnego zwiększenia wydolności organizmu, którą później staram się przekazać Czytelnikom:
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od początku studiów na kierunku dietetyka kliniczna wiedziałam, że chcę pomagać ludziom i przekazywać w ciekawy, ale równocześnie łatwy sposób informacje o tym, jak dbać o stan zdrowia organizmu. Przez kilka lat prowadziłam własny gabinet dietetyczny, gdzie organizowałam szkolenia z zakresu prozdrowotnego stylu życia i aktywności fizycznej dla różnych grup wiekowych. Jednak chcąc poszerzyć swoje horyzonty, postanowiłam w 2021 roku rozpocząć współpracę z Polska Press i Stroną Zdrowia, gdzie postawiłam swoje pierwsze kroki redaktorskie.
O mnie
Urodziłam się na malowniczym Podlasiu, gdzie mieszkam z rodziną i dwoma buldogami francuskimi. Cenię sobie spokój i ciszę, dlatego często pracuję na łonie natury, ponieważ szum drzew wpływa na mnie relaksująco i pozwala mi się skoncentrować.
Prywatnie jestem miłośniczką prozdrowotnego stylu życia. Od wielu lat tworzę własne przepisy kulinarne na zdrowsze wersje tradycyjnych posiłków, które testuję na członkach najbliższej rodziny. W wolnym czasie lubię jeździć rowerem po leśnych ścieżkach, czytać książki, szkicować obrazy oraz słuchać klasyków polskiego rocka.
Nie pij alkoholu przez miesiąc i sprawdź, co się stanie. Skorzystają skóra i włosy
Dlaczego warto odstawić alkohol? Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że nadmierne spożywanie trunków wysokoprocentowych może prowadzić do uzależnienia oraz...
Nie ignoruj takich objawów! W głowie może się czaić cichy zabójca
Tętniak mózgu jest jak tykająca bomba. Patologicznie zmieniona tętnica może w każdej chwili pęknąć i doprowadzić do śmierci. Bywa, że o przeżyciu decydują...
Ból brzucha po świątecznym obżarstwie? Wypróbuj proste sposoby
Przejedzenie to grupa objawów wywołanych przez spożycie nadmiernej ilości pokarmów, co ma miejsce szczególnie w okresie świątecznym. Smakołyki kuszą swym...
Podstawowy składnik świątecznych dań może szkodzić! Kto musi uważać?
Mak to stały składnik wielu dań, szczególnie tych świątecznych. Jest podstawą makowca, słodkiej wigilijnej kutii oraz rogali świętomarcińskich. Te małe ziarenka...
Tak oczyścisz organizm po świątecznym obżarstwie. Wypróbuj przepis na szybki koktajl
Natka pietruszki wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego krwi oraz zmian skórnych, w tym trądziku i atopowego zapalenia skóry. Popularnością cieszą się...
Co ma więcej potasu niż banany? Te produkty wspierają serce i mięśnie
Potas to bardzo ważny pierwiastek. Odpowiada m.in. za prawidłową pracę układu pokarmowego, nerwowego i mięśniowego. Jego niedobór w organizmie może zaburzać...
Czy ajerkoniak jest zdrowy? Sprawdź, jak przechowywać likier jajeczny
Ajerkoniak ma wiele wielbicieli. Ten smaczny likier powstaje z surowych żółtek jaj, cukru oraz alkoholu. Jest dość kaloryczny, a przez dodatek mleka...
Jak zrobić poncz? Sprawdź przepisy na tradycyjny i bezalkoholowy poncz
Poncz to popularny owocowo-korzenny napój, który przewędrował do nas aż z Indii. Jego smak zależy od przypraw i rodzaju użytego alkoholu. Tradycyjny poncz...
Jej niedobór może działać ci na nerwy. Zwiększa ryzyko rozwoju depresji i demencji
Witamina B3 to jeden z niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niacyna odpowiada za prawidłową produkcję insuliny oraz hormonów...
Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Tych posiłków powinni unikać chorzy na podagrę
Dna moczanowa to powszechna choroba, która aktualnie może dotyczyć nawet 400 tys. osób w Polsce. Jej przebieg zależy przede wszystkim od spożywanych posiłków, a...