Złote mleko idealne na przeziębienie. Właściwości i przeciwskazania rozgrzewającego napoju z kurkumą. Poznaj przepis na złote mleko

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Ten rozgrzewający napój sprawdzi się idealnie na jesienne wieczory.
Ten rozgrzewający napój sprawdzi się idealnie na jesienne wieczory. aamulya/123rf
Udostępnij:
Złote mleko zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości kurkumie i zawartej w niej kurkuminie. Ten złocisty napój stosowany na przeziębienie rozgrzewa i poprawia odporność organizmu. Poznaj prosty przepis na płynny eliksir z dodatkiem kurkumy.

Spis treści

Złote mleko – właściwości rozgrzewającego napoju z kurkumą

Złote mleko to napój pochodzący ze starożytnej Azji. Swoje początki zawdzięcza tradycyjnej medycynie indyjskiej, czyli ajuwerdzie. Napój był stosowany w celu wzmocnienia odporności oraz zmniejszenia dolegliwości dyspeptycznych (związanych z nadbrzuszem środkowym). W indyjskich domach powszechnie uważa się, że złote mleko szybko stawia na nogi – podobnie jak częsty w kuchni Polaków rosół. W krajach azjatyckich często stosowane jest przez osoby uprawiające jogę, w celu poprawy elastyczności kręgosłupa. Przygotujemy je z kilku podstawowych składników, jednak finalny smak zależeć będzie od rodzaju użytych dodatków.

Obecnie do sporządzenia tego rozgrzewającego napoju stosuje się różne rodzaje mleka roślinnego, jednak w starożytności stosowano mleko krowie, ponieważ zgodnie z mitologią indyjską wierzono, iż hamuje procesy starzenia, a także poprawia stan psychiczny.

Gorący napój swoje lecznicze właściwości zawdzięcza kurkumie i zawartej w niej kurkuminie. To ona nadaje żółto-pomarańczowy kolor, przypominający złoto. Zawartość związków polifenolowych, do których zalicza się kurkuminę, stanowi 3-5 proc. kłącza kurkumy.

Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki temu posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.

W tym złocistym napoju znajdziemy również bogactwo witaminy B6 oraz witaminy C. Dodatek oleju oraz mleka roślinnego wzmacnia jego właściwości zdrowotne. Złocisty, rozgrzewający eliksir polecany jest przede wszystkim w celu wzmocnienia odporności lub łagodzenia skutków przeziębienia.

Jak zrobić złote mleko? Przepis na gorący napój w walce z przeziębieniem

Przepis na złociste mleko jest prosty. Proces przygotowania składa się z dwóch etapów. Pierwszym jest zrobienie pasty z kurkumy, a drugim przygotowanie finalnego produktu. UWAGA! By jak najlepiej wykorzystać obecną w kurkumie kurkuminę, należy spożywać ją w połączeniu z czarnym pieprzem. Przygotowanie pasty zajmuje trochę czasu, warto jest więc zrobić koncentrat na kilka dni. Poniżej przedstawiamy, jak przyrządzić złote mleko od podstaw.

Składniki na złotą pastę z kurkumą:

  • 1/2 szklanki kurkumy w proszku,
  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 5 łyżek stołowych oleju kokosowego.

Zagotowujemy w garnku wodę z kurkumą i pieprzem, mieszamy około 10 minut, do momentu utworzenia się gęstej piany. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy olej kokosowy. Mieszamy trzepaczką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową pastę, po ostudzeniu, przechowujemy w słoiku w lodówce do 3 tygodni.

Składniki na złote mleko:

  • 1 łyżka stołowa złotej pasty,
  • 2 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego,
  • 1/8 łyżeczki wanilii (opcjonalnie),
  • miód naturalny do smaku (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie).

Podgrzewamy mleko roślinne w garnku razem z łyżką złotej pasty przez około 15 minut. Należy uważać, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Używamy trzepaczki, by dokładnie połączyć wszystkie składniki. Po zdjęciu z palnika możemy opcjonalnie doprawić do smaku miodem, cynamonem lub wanilią.

Złote mleko nie dla każdego. Jakie są główne przeciwskazania?

Mleko z dodatkiem oleju i kurkumy bez wątpienia posiada dobroczynne właściwości. Niestety nie każdy może cieszyć się jego smakiem. Kurkumina w nim zawarta pobudza produkcję soku żołądkowego i żółci, zatem w niektórych przypadkach należy unikać jego picia lub przed spożyciem skonsultować się z lekarzem.

Przeciwskazania do spożywania złotego mleka:

  • kamica żółciowa,
  • wrzody żołądka,
  • zgaga i nadkwaśność żołądka,
  • ciąża.

Źródła:
Kurkuma – roślinne panaceum Wszechświat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie