Spis treści
Przepis na syrop z chrzanu, miodu i cytryny
Miód i cytryna uznawane są za jedne z najpopularniejszych produktów zwiększających odporność, dlatego często dodawane są do naturalnych mikstur na przeziębienie i grypę. Niewiele osób jednak wie, że nasz rodzimy korzeń chrzanu również wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Do przygotowania syropu warto użyć świeżo utartego chrzanu, jednak naturalny kupiony w sklepie również będzie wykazywał podobne właściwości zdrowotne.
Składniki na miksturę zwiększającą odporność:
- 200 g obranego korzenia chrzanu,
- 1 cytryna,
- 200 g płynnego miodu lipowego lub wielokwiatowego,
- 250 ml przegotowanej wody o temperaturze 36-38 stopni Celsjusza.
Opcjonalnie do syropu można dodać kilka ząbków czosnku i starty korzeń imbiru.
Jak przygotować leczniczą miksturę?
- Świeży korzeń chrzanu dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kupując tarty chrzan w sklepie, należy wybierać produkt bez dodatków chemicznych i soli.
- Utarty chrzan wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika, zalać wodą, a następnie dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Następnie należy dodać płynny miód. W przypadku, gdy zdążył się skrystalizować, należy go upłynnić. Jak rozpuścić miód? Ten produkt traci swoje właściwości powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego najlepiej zagrzać w garnku wodę do temperatury 38-39 stopni, po czym wstawić do niej słoik i poczekać. Można co jakiś czas wymieszać miód łyżką, dzięki czemu szybciej stanie się płynny.
- Całość wymieszać, zakręcić słoik i odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie miksturę przecisnąć przez grubą gazę, a powstały płyn ponownie wlać do słoika.
- Tak przygotowany syrop nadaje się od razu do spożycia.
Słoik z miksturą warto przechowywać w lodówce i wyjmować go godzinę przed podaniem, aby osiągnął temperaturę pokojową.
Jakie właściwości wykazuje lecznicza mikstura?
Syrop z chrzanu, miodu i cytryny to babciny środek na zmniejszenie dolegliwości związanych z przeziębieniem i grypą, a nawet łagodzący objawy przesilenia jesiennego. Warto wspomnieć, że ta naturalna mikstura może wspomagać leczenie wielu dolegliwości, jednak nie zastąpi terapii farmakologicznej zleconej przez lekarza w przypadku chorób przewlekłych.
Głównym składnikiem tej leczniczej mikstury jest chrzan (Armoracia rusticana), który stanowi znakomite źródło glukozynolanów, z których dominującym jest synigryna. Związek ten należy do grupy antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny, a także spowalniają proces starzenia się komórek.
Wykazano, że korzeń chrzanu może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów, a także hamować namnażanie się nieprawidłowych komórek, a szczególnie raka płuc, żołądka, jelita grubego i odbytu.
Wśród innych właściwości korzenia chrzanu można wymienić działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- bakteriobójcze,
- przeciwgrzybicze, szczególnie w przypadku Helicobacter pylori,
- wzmacniające,
- pobudzające krążenie krwi,
- wykrztuśne.
Następnym składnikiem leczniczej mikstury jest naturalny miód. Produkt ten wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, a dzięki zawartości enzymów takich jak diastaza i inwertaza działa przeciwbakteryjnie i probiotycznie, czyli wspiera namnażanie się korzystnej mikroflory jelitowej.
Miód dodatkowo zawiera wiele cennych witamin i związków mineralnych, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz K, a także potas, wapń, żelazo i magnez. Zawartość tych substancji sprawia, że mikstura z dodatkiem miodu działa: detoksykująco, wzmacniająco na odporność, przeciwzaparciowo, żółciopędnie i żółciotwórczo, a także przeciwwirusowo.
Sprawdź: Jak odróżnić prawdziwy miód od zafałszowanego?
Ostatnim, ale równie cennym składnikiem syropu jest cytryna. Owoc ten obfituje w witaminy, szczególnie beta-karoten, witaminę C i E. Związki te to silne przeciwutleniacze, które łagodzą stany zapalne organizmu i wspierają odporność.
Skórka z cytryn stanowi znakomite źródło limonenu, czyli olejku eterycznego o wielu właściwościach zdrowotnych, w tym:
- odkażające,
- przeciwwymiotne,
- łagodzące,
- obkurczające naczynia krwionośne.
Do syropu z chrzanu, miodu i cytryny można dodać również świeżo startą skórkę cytryny, jednak należy wybierać ekologiczne owoce, które są pryskane tylko bezpiecznymi i naturalnymi środkami ochrony roślin. Dodatkowo przed tarkowaniem skórki należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Przy jakich dolegliwościach pomaga mikstura z chrzanu, czosnku i cytryny?
Zawartość wyżej wymienionych składników sprawia, że syrop z chrzanu, czosnku i cytryny może stanowić remedium na wiele dolegliwości. Według ekspertów medycyny naturalnej ta naturalna mikstura wspiera leczenie:
- przeziębienia,
- grypy,
- kataru,
- kaszlu,
- gorączki,
- bólu gardła i anginy,
- infekcji górnych dróg oddechowych,
- osłabienia odporności,
- zakażenia Helicobacter pylori i gronkowcem złocistym,
- pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego.
Fitoterapeuci sugerują również, że zawartość chrzanu sprawia, że ten zdrowotny syrop może łagodzić objawy przewlekłego stresu i przesilenia jesiennego.
Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania syropu z miodu, cytryny i chrzanu
Syrop powinien być stosowany tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości, a nie jako stały element profilaktyki chorobowej. Fitoterapeuci zalecają, aby nie przekraczać ustalonej bezpiecznej dawki syropu, która wynosi:
- dzieci powyżej 7. roku życia – 10 ml dziennie, najlepiej jedna płaska łyżeczka (5 ml) podawana 2 razy dziennie,
- dorośli – 30-40 ml dziennie, najlepiej jedna łyżka (10 ml) podawana 3-4 razy dziennie.
Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po tę leczniczą miksturę. Syropu nie powinny pić kobiety ciężarne i karmiące, ponieważ znaczna zawartość olejków gorczycznych pochodzących z chrzanu może wywołać poronienie lub przedwczesny poród.
Wśród przeciwwskazań do spożycia tej leczniczej mikstury wymienia się:
- alergię na miód, chrzan lub cytrusy,
- zapalenie żołądka lub jelit,
- niedoczynność tarczycy z niedoboru jodu,
- wrzody żołądka lub dwunastnicy.