Spis treści
Domowe przetwory – najlepiej bez cukru
Domowe przetwory pozwalają cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami owoców przez cały rok, a nie tylko przez krótki czas w sezonie. W dodatku przetwory bez cukru możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Zawierają tylko naturalne cukry, które w owocach występują ze związkami poprawiającymi metabolizm. Dlatego jedzenie takich dżemów i konfitur, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jest nieporównywalnie lepsze niż sięganie po przemysłowe słodycze.
Do robienia naturalnych domowych przetworów nie tylko z owoców, ale też z warzyw, ziół, grzybów i zdrowych roślin uważanych za chwasty namawia Iwona Zasuwa, autorka bloga smakoterapia.pl. Znana jest z przepisów na pyszne dania bez cukru, glutenu, nabiału i innych produktów zwierzęcych. Proponowane przepisy, które zilustrowała własnoręcznie wykonanymi zdjęciami, pochodzą z jej książki „Smakoterapia 3. Spiżarnia” (Edipresse).
Dlaczego polecamy dżemy i konfitury bez zagęstników?
Zdrowe przetwory bez cukru często nie zawierają też zagęstników, co daje im przewagę nad sklepowymi produktami. Ich konsystencja zagęszcza się dzięki temu naturalnie zawartym w nich cukrom i pektynom. Przyrządzone samodzielnie dżemy i musy owocowe mają w sobie nawet kilka razy więcej owoców niż te przemysłowe, a wraz z nimi zapewniają w większych ilościach:
- rozpuszczalny w wodzie błonnik,
- witaminy,
- przeciwzapalne antyoksydanty,
- składniki mineralne.
Jak przekonuje autorka przepisów, wiele z nich zniknie z naszych spiżarni jeszcze przed nadejściem zimy!
Sprawdź 10 prostych przepisów na najzdrowsze owocowe przetwory bez cukru! Polecamy pyszności z sezonowych jesiennych owoców, w tym jabłek, gruszek i śliwek, choć nie tylko.
Gotuj smacznie i zdrowo!
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?