Zdrowe przetwory owocowe bez cukru. Polecamy 10 przepisów z sezonowych owoców. Tak zachowasz smak jabłek, gruszek, śliwek i nie tylko

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Domowe przetwory bez cukru pomogą cieszyć się smakiem ulubionych owoców poza sezonem i zatrzymać ich cenne właściwości na dłużej. Sprawdź 10 prostych przepisów na zdrowe przetwory. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Domowe przetwory bez cukru pomogą cieszyć się smakiem ulubionych owoców poza sezonem i zatrzymać ich cenne właściwości na dłużej. Sprawdź 10 prostych przepisów na zdrowe przetwory. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. yulka3ice/Getty Images
Słodkie przetwory będą najzdrowsze, gdy do ich przygotowania nie użyjesz cukru lub ograniczysz jego dodatek do minimum. By się o tym przekonać, wypróbuj przepisy, które proponuje Iwona Zasuwa – autorka bloga i książek z serii „Smakoterapia”. Gruszki w korzennym syropie, mus z papierówek, czekoladowy krem ze śliwek i domowe czipsy z jabłek – warto ich spróbować! Zobacz, jak łatwo zrobić je w domu.

Spis treści

Domowe przetwory – najlepiej bez cukru

Domowe przetwory pozwalają cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami owoców przez cały rok, a nie tylko przez krótki czas w sezonie. W dodatku przetwory bez cukru możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Zawierają tylko naturalne cukry, które w owocach występują ze związkami poprawiającymi metabolizm. Dlatego jedzenie takich dżemów i konfitur, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jest nieporównywalnie lepsze niż sięganie po przemysłowe słodycze.

Do robienia naturalnych domowych przetworów nie tylko z owoców, ale też z warzyw, ziół, grzybów i zdrowych roślin uważanych za chwasty namawia Iwona Zasuwa, autorka bloga smakoterapia.pl. Znana jest z przepisów na pyszne dania bez cukru, glutenu, nabiału i innych produktów zwierzęcych. Proponowane przepisy, które zilustrowała własnoręcznie wykonanymi zdjęciami, pochodzą z jej książki „Smakoterapia 3. Spiżarnia” (Edipresse).

Dlaczego polecamy dżemy i konfitury bez zagęstników?

Zdrowe przetwory bez cukru często nie zawierają też zagęstników, co daje im przewagę nad sklepowymi produktami. Ich konsystencja zagęszcza się dzięki temu naturalnie zawartym w nich cukrom i pektynom. Przyrządzone samodzielnie dżemy i musy owocowe mają w sobie nawet kilka razy więcej owoców niż te przemysłowe, a wraz z nimi zapewniają w większych ilościach:

  • rozpuszczalny w wodzie błonnik,
  • witaminy,
  • przeciwzapalne antyoksydanty,
  • składniki mineralne.

Jak przekonuje autorka przepisów, wiele z nich zniknie z naszych spiżarni jeszcze przed nadejściem zimy!

Sprawdź 10 prostych przepisów na najzdrowsze owocowe przetwory bez cukru! Polecamy pyszności z sezonowych jesiennych owoców, w tym jabłek, gruszek i śliwek, choć nie tylko.

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie