Spis treści
Domowe przetwory bez cukru są najlepsze!
Domowe przetwory pozwalają cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami owoców przez cały rok, a nie tylko przez krótki czas w sezonie. Jeżeli przygotujemy je bez dodatku cukru, możemy jeść je z większą korzyścią dla zdrowia i bez wyrzutów sumienia.
Polecane przez nas przetwory zawierają tylko naturalne cukry, które w owocach występują ze związkami poprawiającymi metabolizm. Dlatego jedzenie takich dżemów i konfitur, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jest nieporównywalnie lepsze niż sięganie po przemysłowe słodycze.
Sprawdź w galerii proste przepisy na najzdrowsze owocowe przetwory bez cukru. Polecamy pyszności z sezonowych owoców późnego lata.
Do robienia naturalnych domowych przetworów nie tylko z owoców, ale też z warzyw, ziół, grzybów i zdrowych roślin uważanych za chwasty namawia Iwona Zasuwa, autorka bloga smakoterapia.pl. Znana jest z przepisów na pyszne dania bez cukru, glutenu, nabiału i innych produktów zwierzęcych. Proponowane przepisy, które zilustrowała własnoręcznie wykonanymi zdjęciami, pochodzą z jej książki „Smakoterapia 3. Spiżarnia” (Edipresse).
Zobacz oryginalne przepisy w naszej galerii.
Tak zrobisz koktajl z jarmużu na płaski brzuch. Zobacz przepis
Na płaski brzuch i odchudzanie polecane są jedynie warzywne smoothie. Napoje z samych owoców zawierają zbyt dużo cukru, by były skuteczne. Jednak nawet zielony koktajl może być pomocy w utracie kilogr...
Dlaczego polecamy dżemy i konfitury bez zagęstników?
Zdrowe przetwory bez cukru często nie zawierają też zagęstników, co daje im przewagę nad sklepowymi produktami. Ich konsystencja zagęszcza się dzięki temu naturalnie zawartym w nich cukrom i pektynom.
Zobacz też: Czy warto sięgać po musy owocowe w tubkach? Zobacz opinię dietetyka
Przyrządzone samodzielnie dżemy i musy owocowe mają w sobie nawet kilka razy więcej owoców niż te przemysłowe, a wraz z nimi zapewniają w większych ilościach:
- rozpuszczalny w wodzie błonnik,
- witaminy,
- przeciwzapalne antyoksydanty,
- składniki mineralne.
Jak przekonuje autorka przepisów, wiele z nich zniknie z naszych spiżarni jeszcze przed nadejściem zimy!