Spis treści
Czym grozi picie kawy na pusty żołądek?
Jedna na pięć osób traktuje kawę jako śniadanie. Choć jest to powszechny nawyk, to może prowadzić do nieprzyjemnych problemów zdrowotnych. Kawa, oprócz tego, że pomaga czuć się mniej zmęczonym i wzmaga czujność, wpływa również na równowagę poziomu kwasu żołądkowego. W rezultacie picie kofeiny na pusty żołądek może powodować niestrawność i zgagę.
– Bez jedzenia, które buforuje kwas, żołądek może zareagować, wytwarzając jeszcze więcej kwasu, powodując zgagę – powiedział Daily Mail dietetyk Rob Hobson.
Kawa jest naturalnie kwaśnym napojem, który może podrażniać wyściółkę żołądka – szczególnie jeśli pijesz ją na czczo. Można temu jednak łatwo zaradzić poprzez spożywanie posiłków wraz z poranną „małą czarną”.
Dlaczego nie powinno się pić kawy na czczo?
Picie kawy na pusty żołądek nie zawsze jest szkodliwe. Żołądek zwykle potrafi się chronić. Jednak kawa może powodować pewien dyskomfort i wtedy warto przemyśleć swoje poranne nawyki.
– Istnieje wiele korzyści związanych ze spożywaniem kawy, jeśli chodzi o przewód pokarmowy – mówi HuffPost gastroenterolog dr Sunana Sohi.
Niektóre składniki kawy, mimo że pomagają rozpocząć proces trawienia, mogą zwiększać poziom kwasowości w żołądku.
– Kofeina stymuluje produkcję hormonu gastryny, który jest odpowiedzialny za produkcję kwasu żołądkowego – wyjaśnia gastroenterolog dr Supriya Rao.
Kofeina może też rozluźniać dolny zwieracz przełyku, czyli zastawkę oddzielającą żołądek od przełyku, ułatwiając kwasowi żołądkowemu przepływanie z powrotem do przełyku, przez co możesz mieć uczucie pieczenia, czyli zgagę. Również fenole, które występują w kawie, również przyczyniają się do zwiększenia poziomu kwasowości jelit.
Co najlepiej zjeść do kawy?
To, czy picie kawy na pusty żołądek będzie powodowało zgagę lub niestrawność, może się różnić w zależności od osoby. U niektórych osób wyższy poziom kwasu żołądkowego spowodowany piciem kawy na czczo nie powoduje żadnych problemów, u innych zaś może prowadzić do dyskomfortu.
Jeśli cierpisz na zgagę, oprócz kawy unikaj m.in.:
owoców cytrusowych,
pomidorów,
czekolady,
czosnku,
cebuli,
mięty.
Lżejsze posiłki mogą pomóc zmniejszyć wydzielanie kwasu żołądkowego i obniżyć ryzyko zgagi. Trawienie ciężkich, tłustych potraw trwa dłużej, co łączy się z wytwarzaniem większej ilości kwasu żołądkowego.
Co najlepiej jeść do kawy? Dietetyk Rob Hobson radzi, żeby z kawą łączyć np.:
tosty,
banany,
orzechy,
wafle ryżowe,
pełnoziarniste krakersy.
– Ważne jest również, aby pamiętać, że spożywanie kawy z jedzeniem, podobnie jak herbaty, może zakłócać wchłanianie niektórych składników odżywczych, takich jak żelazo – dodaje dietetyk. – Sugerowałbym unikanie kawy, jeśli regularnie cierpisz na zgagę, ale jeśli zdarza się to sporadycznie, lepiej wypić kawę z lekką przekąską niż z pełnym posiłkiem, zwłaszcza jeśli jest spożywana między nimi.
Picie kawy na pusty żołądek u niektórych osób może powodować niestrawność lub zgagę.
Źródła: