Spis treści
Na co pomaga syrop z buraka? To źródło cennych składników
Syrop z buraka można przygotować nie tylko z buraków czerwonych, ale równie dobrze sprawdzą się też buraki cukrowe. Sok z buraka ma te same właściwości, co same buraki. Warzywa te znane są ze swoich właściwości krwiotwórczych, ponieważ stymulują wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego polecane są w leczeniu anemii.
Jednak najcenniejsze składniki buraków to betanina i betaina. Betanina, czyli czerwony barwnik, jest antyoksydantem, który działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Betaina natomiast ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia również układ immunologiczny i układ krążenia, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu LDL i usprawnia pracę wątroby oraz procesy trawienne.
Poza tymi składnikami buraki są także źródłem cennych witamin i minerałów takich jak witamina C, A, E, żelazo, magnez, wapń, potas, które wpływają na wzmocnienie całego organizmu, a co za tym idzie również odporności.
Syrop z buraka wspiera odporność i hamuje rozwój infekcji, działa wykrztuśnie łagodzi więc kaszel, poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych ułatwiając oddychanie, nawilża i powleka gardło, dzięki czemu niweluje ból gardła, drapanie w gardle i chrypę.
Zobacz także:
Jak zrobić syrop z buraka cukrowego? Wypróbuj te proste przepisy
Do przygotowania syropu z buraka potrzebne są 2 składniki:
- buraki,
- cukier lub miód.
Jak zrobić syrop z buraka cukrowego gotowany?
- Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach kilka surowych buraków.
- Przełóż je do garnka i zalej wodą tak, by przykryła ona buraki, ale nie więcej.
- Gotuj je przez ok. 30 minut i odstaw do wystygnięcia.
- Następnie odcedź powstały syrop najlepiej do szklanej butelki.
Tak powstały sok z buraka, można pić samodzielnie albo dosłodzić cukrem lub miodem według uznania, można też dodać np. soku pomarańczowego, truskawkowego lub malinowego. Cukier można dodać do buraków jeszcze przed gotowaniem w proporcji 1 łyżeczka na 1 średniej wielkości buraka. Jeśli dodajesz miód poczekaj aż syrop ostygnie do temp. poniżej 40 st. C, aby nie zniszczyć enzymów w nim zawartych odpowiedzialnych za większość leczniczych właściwości miodu.
Syrop z wydrążonego buraka
Potrzebny do tego będzie duży burak, w którym należy wydrążyć niewielki otwór od góry i nasypać do niego cukru lub wlać miodu. Po ok. 1 godzinie w otworze zacznie zbierać się sok z buraka, który trzeba zlać do szklanej butelki. Aby przyspieszyć ten proces, można zrobić syrop z buraków pieczonych. Pamiętaj tylko, aby ich pilnować, by się nie przypaliły.
Syrop ze zblendowanego buraka
Syrop z buraka można także w łatwy sposób przygotować w sokowirówce lub blenderze. Wystarczy za pomocą tych urządzeń rozdrobnić surowe warzywo, a następnie odcisnąć sok z buraka do szklanego naczynia i dodać do niego cukier lub miód do smaku.
Bez względu na sposób przygotowania syrop z buraka można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Należy go pić 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki dawkując go osobie dorosłej lub 1-2 łyżeczki w przypadku dzieci.