Spis treści
Napar z czarnuszki na odporność, alergię i trądzik
Czarnuszka to przyprawa, która coraz chętniej stosowana jako dodatek do sałatek, zup, makaronów, chleba, kanapek, a także babeczek czy ciastek. Jej intensywny gorzkawy i oleisty smak oraz lekko ziołowy aromat nadają potrawom wyjątkowy charakter. Często stosowany jest również olej z czarnuszki, który jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Niewiele osób jednak wie, że nasiona czarnuszki mogą być również wykorzystane do przygotowania wspomagającego odporność oraz walkę z alergią, a także poprawiającego trawienie i łagodzącego zmiany trądzikowe naparu z czarnuszki. Do przygotowania leczniczej mikstury potrzebujemy tylko dwóch składników. Są to:
- 1 łyżka rozdrobnionych nasion czarnuszki,
- 1 szklanka (250 ml) wrzącej wody lub mleka.
Jak przygotować napar z czarnuszki?
- Nasiona zalać wrzącą wodą lub mlekiem.
- Parzyć 20 minut, a następnie odcedzić.
- Aby poprawić smak napoju, można posłodzić go miodem.
Napar z czarnuszki należy pić 2-3 razy dziennie po 100-150 ml. W czasie infekcji częściej, co 2-3 godziny. Naparem można również przemywać skórę trądzikową i łojotokową, a także stosować do płukanek narządów płciowych w czasie infekcji intymnych.
Właściwości naparu z czarnuszki
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) nazywana również kminem czarnym lub złotem faraonów należy do rodziny jaskrowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawiana jest już na całym świecie, również w Polsce. Ma ona piękne, białe lub niebieskie kwiaty, ale to jej niepozorne, czarne, drobne nasiona posiadają niezwykłe właściwości lecznicze. Już w starożytnym Egipcie ceniono jej prozdrowotne walory, dzbany z nasionami czarnuszki znaleziono w grobowcu Tutenchamona, który panował w Egipcie ok. 1342 r. p.n.e., a wzmianki o niej znajdują się już w Biblii.
Czarnuszka jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-3. Zawiera także białka, witaminę A, E i z grupy B oraz magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, selen. W nasionach czarnuszki znajdziemy saponiny, alkaloidy, olejek eteryczny, tymochinon, kwercetynę, kemferol.
Czarnuszka ma więc właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- grzybobójcze,
- przeciwpasożytnicze,
- przeciwbólowe,
- przeciwdepresyjne,
- żółciopędne,
- przeciwalergicznie,
- przeciwświądowo,
- rozkurczowo.
Napar z czarnuszki odkaża układ pokarmowy i oddechowy, wspomaga odporność poprzez pobudzenie układu immunologicznego do produkcji limfocytów. Dzięki temu wspomaga zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych, takich przeziębienie czy grypa, ale też pomaga zwalczać objawy alergii np. duszności, kaszel czy katar. Czarnuszkę można stosować również wspomagająco w innych chorobach autoimmunologicznych takich jak toczeń, łuszczyca czy reumatyzm.
Napar z czarnuszki wskazany jest dla cukrzyków, pomoże obniżyć poziom glukozy we krwi, dzięki czemu zmniejszy ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów. Napar usprawnia również trawienie i wspomaga szczególnie pracę trzustki oraz wątroby, działa detoksykująco. Warto go również stosować przy chorobach układu moczowego, ponieważ działa moczopędnie i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Czarnuszka wpływa również na poprawę nastroju i działa przeciwdepresyjnie.
Napar z czarnuszki stosowany zewnętrznie do przemywania skóry i okładów zwalczy trądzik, złagodzi świąd skóry, a także zmniejszy stan zapalny.
Przeciwwskazania do picia naparu z czarnuszki
Naparu z czarnuszki doustnie nie powinny stosować kobiety w ciąży, ponieważ czarnuszka wpływa na pracę mięśni macicy i może przyczynić się do wystąpienia przedwczesnego porodu lub poronienia. Natomiast przemywanie skóry naparem z czarnuszki lub stosowanie go w postaci okładów w czasie ciąży jest zupełnie bezpieczne.
Na czarnuszkę powinny też uważać osoby przyjmujące leki, ponieważ może ona wchodzić z nimi w interakcje i nasilać lub osłabiać ich działanie. Szczególnie osoby w trakcie chemioterapii czy radioterapii, a także stosujące leki moczopędne lub na nadciśnienie przed zastosowaniem produktów zawierających czarnuszkę powinny skonsultować się ze swoim lekarzem.