Ta przyprawa to balsam dla jelit. Poprawia trawienie i odrobacza. Wypróbuj cząber ogrodowy do potraw i jako herbatkę

Monika Góralska
Monika Góralska
Posyp nim mięso, kanapkę, dodaj do sałatki lub zupy. Możesz także przygotować ziołową herbatkę na trawienie. Cząber ogrodowy ma wiele zastosowań.
Posyp nim mięso, kanapkę, dodaj do sałatki lub zupy. Możesz także przygotować ziołową herbatkę na trawienie. Cząber ogrodowy ma wiele zastosowań. LianeM/gettyimages.com
Cząber ogrodowy to niepozorna i obecnie zapomniana roślina. Stosuje się go nie tylko jako przyprawa do mięs i dań z grilla, ale też lecznicze zioło o cennych dla zdrowia właściwościach. Wspomaga układ pokarmowy i odporność, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Stosuj przy niestrawności, przeziębieniu i zakażeniach pasożytniczych. Dodaj cząber ogrodowy do potraw lub wypróbuj przepis na herbatkę na trawienie i odporność.

Spis treści

Czym jest cząber i jakie właściwości ma cząber ogrodowy?

Cząber (Satureja) to roślina z rodziny jasnotowatych, spokrewniona z rozmarynem i tymiankiem. Pochodzi on z Afryki Północnej, południowej i południowo-wschodniej Europy, Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Występuje wiele gatunków cząbru, a w Polsce najbardziej popularne są 2 z nich:

  • cząber ogrodowy (Satureja hortensis), zwany również cząbrem letnim (ang. summer savory),
  • cząber górski (Satureja montana), inaczej cząber zimowy (winter savory).

Szerzej stosowany jest cząber ogrodowy, który można uprawiać w ogrodach i doniczkach w domu. Ma on lekko pikantny smak, ale jest on delikatniejszy od cząbru górskiego. Cząber ogrodowy, w przeciwieństwie do górskiego, jest rośliną jednoroczną. Jest to niewielki krzaczek, który zwykle dorasta do wysokości ok. 25 cm, ale może osiągnąć nawet 50 cm. Ma on drobne, wąskie i lancetowate listki w kolorze ciemnozielonym, których nie traci na zimę. Kwitnie od lipca do września i w tym czasie pokrywa się liliowymi, różowymi lub białymi drobnymi, rurkowatymi kwiatami.

Czytaj też: Dodaj do zupy zamiast natki pietruszki. Trybula doda smaku, poprawi trawienie i wzmocni odporność. Wypróbuj herbatkę z trybuli ogrodowej

Koniec kwietnia to najlepszy czas, aby zasiać cząber w swoim ogrodzie. Nasiona można siać wprost do gruntu, przykrywając je cienką warstwą ziemi. Cząber ogrodowy dobrze rośnie w słonecznym miejscu i nie potrzebuje zbyt dużego nawodnienia. Ładnie będzie wyglądał również na skalniaku, ponieważ jego kwiaty są bardzo ozdobne. Można go także hodować w doniczce na balkonie czy parapecie.

Jako przyprawę i surowiec zielarski wykorzystuje się świeże i suszone listki oraz szczyty pędów cząbru ogrodowego. Należy je więc ścinać najlepiej tuż przed kwitnieniem i w czasie kwitnienia i używać świeżego lub suszyć w przewiewnym miejscu, a następnie przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach. Na rynku jest on również dostępny przez cały rok w postaci suszu w torebkach.

Cząber ogrodowy na trawienie i pasożyty

Cząber zawiera dużą ilość cennych olejków eterycznych w tym tymol, cymen i karwakrol, które działają silnie odkażająco, przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie i żółciopędnie. W jego składzie znajdziemy także witaminę C i A oraz witaminy z grupy B, głównie witaminę B6, a także cynk, żelazo, potas, wapń, magnez i miedź oraz błonnik, garbniki, żywice i śluzy.

Cząber ogrodowy warto więc stosować przede wszystkim na wszelkie problemy trawienne takie jak niestrawność, zgaga, wzdęcia, bóle brzucha czy gazy. Cząber ułatwia trawienie tłustych i ciężkostrawnych potraw, reguluje wypróżnianie, zapobiega biegunkom i pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Wspomaga także pracę jelit, ponieważ hamuje fermentację i procesy gnilne w jelitach. Zwalcza również pasożyty układu pokarmowego. Wspiera działanie wątroby i pobudza wydzielanie żółci oraz działa rozkurczowo. Zapobiega więc tworzeniu się kamieni żółciowych, ale też kamieni moczowych, ponieważ dzięki właściwościom moczopędnym wspomaga pracę nerek i układu moczowego.

Cząber pomoże wyleczyć przeziębienie

Ze względu na właściwości przeciwzapalne i hamujące rozwój drobnoustrojów cząber można stosować w leczeniu infekcji i stanów zapalnych układu oddechowego. Pobudza on krążenie krwi, dzięki czemu działa napotnie i rozgrzewająco, a także wykrztuśnie. Odkaża drogi oddechowe, wspomaga leczenie kaszlu i kataru, ponieważ upłynnia zalegającą w drogach oddechowych i zatokach wydzielinę, zwalcza również gorączkę.

Cząber ogrodowy niszczy nie tylko bakterie i wirusy, ale także zwalcza infekcje grzybicze oraz stymuluje układ immunologiczny, dzięki czemu wspomaga odporność organizmu. Zwalcza również afty i pleśniawki w jamie ustnej.

Cząber ogrodowy wykazuje więc działanie:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwpasożytnicze,
  • przeciwzapalne,
  • żółciopędne,
  • rozkurczowe,
  • przeciwbólowe,
  • wykrztuśne,
  • napotne,
  • moczopędne.

Na co jest dobry cząber? Jak go wykorzystać w kuchni?

Cząber ogrodowy jest znanym składnikiem ziół prowansalskich oraz pieprzu ziołowego. Dobrze komponuje się on w mieszankach z innymi ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn, szałwia czy koper włoski. Jako przyprawa o lekko pikantnym smaku podkreśli smak potraw, natomiast jako zioło o leczniczych właściwościach wspomoże układ pokarmowy, poprawi pracę jelit i ułatwi trawienie.

Z tego względu dobrze jest go dodawać do ciężkostrawnych dań takich jak pieczone czy smażone tłuste mięsa, potrawy z kapusty, fasoli i soczewicy oraz dania z grilla. Cząber świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sosów i gulaszu, ziemniaków, ryb, a także sałatek, kanapek i zup.

Herbatka z cząbru na przeziębienie i trawienie. Wypróbuj przepis

Cząber można stosować jako przyprawę do potraw lub przygotować z niego smaczną herbatkę ułatwiającą trawienie. Naparem z cząbru można także płukać jamę ustną i gardło podczas infekcji. Aby sporządzić napar, wystarczą tylko 2 składniki:

  • 2 łyżeczki suszonego lub 1 łyżeczka świeżego, rozdrobnionego ziela cząbru ogrodowego,
  • 250 ml wody.

Jak przygotować i pić napar z cząbru ogrodowego?

  1. Ziele zalej szklanką wody.
  2. Następnie zagotuj i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
  3. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem jeszcze na ok. 10 minut.

Znawca ziół dr Henryk Różański zaleca pić napar 2-3 razy dziennie po 100-200 ml. Natomiast w czasie przeziębienia, grypy i kaszlu częściej i w mniejszych dawkach.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia