Spis treści
Syrop z bananów i miodu na kaszel – jakie ma właściwości?
Banany dostępne są przez cały rok, a w dodatku to bardzo smaczne i pożywne owoce, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. witaminy z grupy B, a także A, C, E i K. Zawierają one również błonnik i są źródłem potasu oraz składników mineralnych takich jak magnez, wapń i fosfor.
Banany regulują poziom ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, wspomagają pracę mięśni i serca, usprawniają trawienie, korzystnie działają również na układ odpornościowy i nerwowy.
Miód natomiast znany jest ze swojego działania antybakteryjnego i antyseptycznego. Zawiera enzymy, antyoksydanty i aminokwasy. W miodzie znajdują się też witaminy z grupy B i witamina C oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Miód wzmacnia odporność, wspomaga pracę serca, koi nerwy oraz zwalcza patogeny.
Zobacz także: Syrop z buraka zwalczy ból gardła, kaszel i chrypkę
Zarówno banany jak i miód mają więc cenne dla zdrowia, a szczególnie układu odpornościowego właściwości, a do tego są pyszne. Dlatego syrop z bananów i miodu to świetna mikstura, która złagodzi objawy infekcji, a do tego posmakuje nawet dzieciom.
Syrop złagodzi objawy mokrego kaszlu i pomoże usunąć zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę.
Warto więc go stosować jako kurację wspomagającą podczas przeziębienia i innych infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Ze względu na właściwości oczyszczające płuca z toksyn i zalegającej wydzieliny bananowa mikstura polecana jest też osobom zmagającym się z astmą, a także palaczom.
Jak zrobić domowy syrop z bananów i miodu? To dziecinne proste! Sprawdzony przepis
Syrop należy stosować w czasie infekcji jako kurację. Zwykle poprawa następuje już po jednym dniu stosowania syropu, ale przy uciążliwym kaszlu może być konieczne zażywanie go przez minimum 5 kolejnych dni lub do ustąpienia objawów.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 400 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki naturalnego miodu.
Przygotowanie:
- Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem lub zblendować na gładką masę.
- Do bananów wlać ciepłą wodę, wymieszać i pozostawić na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie dodać miód. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Taka porcja mikstury wystarczy na jeden dzień kuracji. Trzeba ją podzielić na 3 równe części. Mikstura ma krótką datę ważności, więc na drugi dzień nie będzie już się nadawała do spożycia.
Czy Polacy boją się Legionelli?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?