Spis treści
Niedobór cynku – objawy neurologiczne, skórne i męskie. Na co zwrócić uwagę?
Cynk jest ważnym pierwiastkiem, którego Niedobór cynku może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania całego organizmu. Pierwsze sygnały świadczące o jego zbyt niskim poziomie bywają niespecyficzne, dlatego łatwo pomylić je ze zmęczeniem lub obniżeniem odporności.
W organizmie cynk (Zn) magazynowany jest w mięśniach, kościach, skórze, a także wątrobie, śledzionie i nerkach. Szacuje się, że rezerwy tego pierwiastka wynoszą 2-4 g. Cynk występuje powszechnie w produktach spożywczych, a mimo to na braki tego pierwiastka cierpi wiele osób. W galerii podpowiadamy, jakie dolegliwości mogą świadczyć o niedoborach tego pierwiastka.
Zobacz w naszej galerii, jakie objawy mogą wskazywać na niedobór cynku w organizmie.
Sprawdź też:
Na jakie funkcje wpływają niedobory cynku?
Niedobory cynku w diecie wpływają na wiele funkcji w organizmie. Wynika to z faktu, że pierwiastek ten jest zaangażowany w kluczowe procesy w organizmie.
Za co odpowiada cynk w organizmie?
- aktywuje ponad 300 różnych enzymów,
- wpływa na powstawanie cząsteczek DNA i RNA,
- ułatwia metabolizm alkoholu, dzięki aktywacji dehydrogenazy alkoholowej,
- wpływa na budowę i działanie błon komórkowych,
- wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych,
- kontroluje powstawanie krwinek czerwonych,
- reguluje wytwarzanie insuliny,
- wzmacnia odporność,
- reguluje działanie hormonów płciowych,
- wpływa na prawidłową budowę skóry, włosów i paznokci.
Jak stwierdzić niedobór cynku?
Niedobór cynku można stwierdzić wstępnie na podstawie objawów, ale potwierdzenie wymaga wykonania badania laboratoryjnego stężenia cynku we krwi. Jeśli będzie za niskie, lekarz zaleci odpowiednią suplementację diety, a także poleci zmianę jadłospisu.
Prawidłowe stężenie we krwi powinno wynosić 11-24 mcmol/l (70-160 µg/dl) u dzieci, natomiast u dorosłych powinno mieścić się w granicy 11-18 mcmol/l (70–120 µg/dl).
Jakie są źródła cynku w diecie? Porcja 100 g tych produktów zawiera cynk w ilości:
- ostrygi – 145 mg,
- małże – 21 mg,
- wątróbka wieprzowa – 9 mg,
- pestki dyni – 8 mg,
- kraby – 6,5 mg,
- fasola – 4 mg,
- stek wołowy – 4 mg,
- płatki owsiane – 3,64 mg,
- soja – 3,46 mg,
- kasza jaglana – 3,4 mg,
- soczewica – 3,34 mg,
- sezam – 3 mg,
- kasza gryczana – 2,42 mg,
- awokado – 0,68 mg,
- jeżyny – 0,53 mg.
Ile cynku dziennie? Według najnowszych danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego (PZH), dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek u osób dorosłych wynosi 10-15 mg, natomiast u dzieci – 10 mg.
Masz te objawy? To może być niedobór cynku. Sprawdź, jakie dolegliwości powinny zaniepokoić