Spis treści
Nietypowe objawy niedoboru cynku – na jakie dolegliwości zwrócić uwagę?
Cynk jest ważnym pierwiastkiem, którego niedobór może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania całego organizmu. Pierwsze sygnały świadczące o jego zbyt niskim poziomie bywają niespecyficzne, dlatego łatwo pomylić je ze zmęczeniem lub obniżeniem odporności. W galerii podpowiadamy, jakie dolegliwości mogą świadczyć o niedoborach tego pierwiastka.
Masz te objawy? To może być niedobór cynku w organizmie!
Czym jest cynk i jakie pełni funkcje w organizmie?
Cynk (Zn) to pierwiastek chemiczny, który w organizmie magazynowany jest w mięśniach, kościach, skórze, a także wątrobie, śledzionie i nerkach. Szacuje się, że rezerwy tego pierwiastka wynoszą 2-4 g. Cynk występuje powszechnie w produktach spożywczych, a mimo to na niedobory tego pierwiastka cierpi wiele osób.
Sprawdź też:
Jakie funkcje w organizmie pełni cynk?
- aktywuje ponad 300 różnych enzymów,
- wpływa na powstawanie cząsteczek DNA i RNA,
- ułatwia metabolizm alkoholu, dzięki aktywacji dehydrogenazy alkoholowej,
- wpływa na budowę i działanie błon komórkowych,
- wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych,
- kontroluje powstawanie krwinek czerwonych,
- reguluje wytwarzanie insuliny,
- wzmacnia odporność,
- reguluje działanie hormonów płciowych,
- wpływa na prawidłową budowę skóry, włosów i paznokci.
Źródła i dobowe zapotrzebowanie na cynk
Cynk to ważny pierwiastek, który powszechnie występuje w żywności. Jego prawidłowe stężenie we krwi powinno wynosić 11–24 µmol/l (70–160 µg/dl) u dzieci, natomiast u dorosłych powinno mieścić się w granicy 11–18 µmol/l (70–120 µg/dl).
Jakie jest zapotrzebowanie na cynk? Według najnowszych danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego (PZH), dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek u osób dorosłych wynosi 10-15 mg, natomiast u dzieci – 10 mg.
Jakie są źródła cynku w diecie? Porcja 100 g tych produktów zawiera cynk w ilości:
- ostrygi – 145 mg,
- małże – 21 mg,
- wątróbka wieprzowa – 9 mg,
- pestki dyni – 8 mg,
- kraby – 6,5 mg,
- fasola – 4 mg,
- stek wołowy – 4 mg,
- płatki owsiane – 3,64 mg,
- soja – 3,46 mg,
- kasza jaglana – 3,4 mg,
- soczewica – 3,34 mg,
- sezam – 3 mg,
- kasza gryczana – 2,42 mg,
- awokado – 0,68 mg,
- jeżyny – 0,53 mg.
Bądź zawsze w formie
Czy Polacy boją się Legionelli?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?