Spis treści
Co to jest szakszuka?
Szakszuka w języku arabskim oznacza „wielki bałagan”. Do tego popularnego już nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego dania prawo rości sobie Tunezja, Izrael, Libia, Algieria czy Maroko.
Szakszukę można przygotować w wielu wariantach, ale jej podstawą są pomidory, jajka i przyprawy. Można do niej dodać fetę, bakłażan, ziemniaki, konserwowane cytryny i różne zioła, a dla lubiących mięso – kiełbaski. Choć tradycyjnie jada się ją na śniadanie, może być też lunchem, obiadem i kolacją. Jest sycąca i lekka jednocześnie, dzięki czemu może być jedzona także przez osoby na diecie.
Poza pomidorami, jajkami i przyprawami w szakszuce znajdziemy cebulę, czosnek, paprykę, a to wszystko posypujemy świeżą pietruszką lub kolendrą.
Co na śniadanie? Zobacz, dlaczego warto je jeść i sprawdź pomysły na ten posiłek
Skutki niejedzenia śniadań są widoczne po latach w postaci rozwoju chorób, a korzyści z sięgania po pierwszy posiłek można odczuć już tego samego dnia. Poranna porcja energii i składników odżywczych t...
Czy szakszuka jest zdrowa? Wartości odżywcze szakszuki
Szakszuka jest nie tylko smaczna, aromatyczna i sycąca, ale też zdrowa. Jest źródłem witamin, białka i składników mineralnych. Co dostarczamy swojemu organizmowi, jedząc szakszukę?
Tradycyjna szakszuka jest bogata m.in. w witaminy C, A i K, potas oraz białko. To bardzo odżywcze i dobre dla naszego zdrowia danie.
Przyjrzyjmy się, jakie wartości odżywcze mają podstawowe składniki szakszuki:
- Pomidory to źródło witaminy C i E, potasu, miedzi, beta-karotenu oraz likopenu. Są niskokaloryczne oraz moczopędne, wzmacniają odporność i naczynia krwionośne. Są polecane osobom, które chorują na nadciśnienie.
- Jaja są bogate w białko i w witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W ich składzie są liczne składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, cynk, miedź i selen. W jajkach znajdziemy też lecytynę, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz luteinę.
- Papryka czerwona zawiera bardzo dużo witaminy C. Poza tym dostarczy naszemu organizmowi witaminę E, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz wapń, potas czy żelazo.
- Czosnek jest źródłem witamin z grupy B i witamin C, A, D oraz składników mineralnych: wapnia, fosforu, manganu, cynku, selenu, potasu i siarki. W czosnku są też flawonoidy, białka, enzymy, aminokwasy i saponiny sterydowe.
- Cebula zawiera potas, wapń, krzem, chrom, magnez, siarkę i mangan. Jest też bardzo dobrym źródłem witaminy C, B1 i B6.
Posłuchaj eksperta i jedz śniadanie o tej porze, aby schudnąć i dobrze się czuć
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek, który powinien dostarczyć nam energii na cały dzień. Jednak specjaliści od dawna zastanawiają się nad tym, ile godzin po przebudzeniu jeść śniadanie, a...
Jak zrobić szakszukę?
Szakszuka to prawdziwe śniadanie mistrzów. Jest prosta w przygotowaniu (choć nie tak prosta jak zalanie płatków mlekiem), zachęca do wspólnego jedzenia, a dodatkowo po takim posiłku uczucie sytości nie spowoduje senności, a doda energii na wiele godzin. Zobacz, jak przygotować szakszukę.
Szakszuka – składniki na 2-4 porcje:
- 4-5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszce (400 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula (biała lub czerwona)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- pół łyżeczki cukry trzcinowego
- pół szklanki wody
- sól
- pieprz
- 4 jaja
- świeża pietruszka i/lub kolendra
- oliwa
Szakszuka – przepis:
- Przygotuj warzywa. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w kostkę lub długie paski.
- Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj czosnek i przyprawy, zamieszaj i smaż przez chwilę.
- Dodaj paprykę, cukier i szczyptę soli. Zmniejsz ogień i smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie.
- Dodaj pomidory i wodę. Wymieszaj powstały sos i gotuj przez ok. 10-15 minut. Spróbuj i ewentualnie dodaj przyprawy do smaku. Dopraw pieprzem.
- Przygotuj pokrywkę na patelnię, drewnianą łyżką zrób wgłębienia w sosie i wbijaj w nie jajka. Posól i przykryj pokrywką. Gotuj do momentu, aż jajka się zetną, ale żółtko wciąż będzie płynne. W zależności od kuchenki może to zająć od 3 do 10 minut.
- Posiekaj pietruszkę i/lub kolendrę.
- Ugotowane jajka na pomidorach polej oliwą i posyp posiekaną pietruszką i kolendrą. Gotowe!
Szakszukę jedz z ulubionym pieczywem. Może to być pita lub inne arabskie pieczywo, bagietka, a w wersji bardziej fit — z chlebem żytnim lub pełnoziarnistym. Możesz ją jeść prosto z patelni lub przełożyć na talerze.
8 pomysłów na proste, pyszne i zdrowe śniadanie z „niczego”
Poranki bywają trudne, a zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, które w dodatku jest smaczne, może je umilić. Jak zrobić pyszne i odżywcze śniadanie w kilka minut? Wypróbuj 8 naszych przepisów na pierws...