Szakszuka to zdrowe i pożywne śniadanie. Bliskowschodni bałagan na patelni z pomidorami i jajkami

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Tradycyjnie szakszuka jest spożywana jako śniadanie, ale może być też świetną opcją na obiad czy ciepłą kolację
Tradycyjnie szakszuka jest spożywana jako śniadanie, ale może być też świetną opcją na obiad czy ciepłą kolację teksomolika/freepik
Szakszuka to zdrowe i sycące danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i krajów Afryki Północnej. To śniadanie idealne: proste, smaczne i zaspokaja głód na wiele godzin. Można ją jeść prosto z patelni i dzielić się nią ze swoimi bliskimi. Jest doskonała do wspólnego celebrowania poranków. Jakie wartości odżywcze mają jajka na pomidorach? Podpowiadamy, jak zrobić szakszukę.

Spis treści

Co to jest szakszuka?

Szakszuka w języku arabskim oznacza „wielki bałagan”. Do tego popularnego już nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego dania prawo rości sobie Tunezja, Izrael, Libia, Algieria czy Maroko.

Szakszukę można przygotować w wielu wariantach, ale jej podstawą są pomidory, jajka i przyprawy. Można do niej dodać fetę, bakłażan, ziemniaki, konserwowane cytryny i różne zioła, a dla lubiących mięso – kiełbaski. Choć tradycyjnie jada się ją na śniadanie, może być też lunchem, obiadem i kolacją. Jest sycąca i lekka jednocześnie, dzięki czemu może być jedzona także przez osoby na diecie.

Poza pomidorami, jajkami i przyprawami w szakszuce znajdziemy cebulę, czosnek, paprykę, a to wszystko posypujemy świeżą pietruszką lub kolendrą.

Czy szakszuka jest zdrowa? Wartości odżywcze szakszuki

Szakszuka jest nie tylko smaczna, aromatyczna i sycąca, ale też zdrowa. Jest źródłem witamin, białka i składników mineralnych. Co dostarczamy swojemu organizmowi, jedząc szakszukę?

Tradycyjna szakszuka jest bogata m.in. w witaminy C, A i K, potas oraz białko. To bardzo odżywcze i dobre dla naszego zdrowia danie.

Przyjrzyjmy się, jakie wartości odżywcze mają podstawowe składniki szakszuki:

  • Pomidory to źródło witaminy C i E, potasu, miedzi, beta-karotenu oraz likopenu. Są niskokaloryczne oraz moczopędne, wzmacniają odporność i naczynia krwionośne. Są polecane osobom, które chorują na nadciśnienie.
  • Jaja są bogate w białko i w witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W ich składzie są liczne składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, cynk, miedź i selen. W jajkach znajdziemy też lecytynę, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz luteinę.
  • Papryka czerwona zawiera bardzo dużo witaminy C. Poza tym dostarczy naszemu organizmowi witaminę E, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz wapń, potas czy żelazo.
  • Czosnek jest źródłem witamin z grupy B i witamin C, A, D oraz składników mineralnych: wapnia, fosforu, manganu, cynku, selenu, potasu i siarki. W czosnku są też flawonoidy, białka, enzymy, aminokwasy i saponiny sterydowe.
  • Cebula zawiera potas, wapń, krzem, chrom, magnez, siarkę i mangan. Jest też bardzo dobrym źródłem witaminy C, B1 i B6.

Jak zrobić szakszukę?

Szakszuka to prawdziwe śniadanie mistrzów. Jest prosta w przygotowaniu (choć nie tak prosta jak zalanie płatków mlekiem), zachęca do wspólnego jedzenia, a dodatkowo po takim posiłku uczucie sytości nie spowoduje senności, a doda energii na wiele godzin. Zobacz, jak przygotować szakszukę.

Szakszuka – składniki na 2-4 porcje:

  • 4-5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszce (400 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula (biała lub czerwona)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki cukry trzcinowego
  • pół szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 4 jaja
  • świeża pietruszka i/lub kolendra
  • oliwa

Szakszuka – przepis:

  1. Przygotuj warzywa. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w kostkę lub długie paski.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaj czosnek i przyprawy, zamieszaj i smaż przez chwilę.
  4. Dodaj paprykę, cukier i szczyptę soli. Zmniejsz ogień i smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie.
  5. Dodaj pomidory i wodę. Wymieszaj powstały sos i gotuj przez ok. 10-15 minut. Spróbuj i ewentualnie dodaj przyprawy do smaku. Dopraw pieprzem.
  6. Przygotuj pokrywkę na patelnię, drewnianą łyżką zrób wgłębienia w sosie i wbijaj w nie jajka. Posól i przykryj pokrywką. Gotuj do momentu, aż jajka się zetną, ale żółtko wciąż będzie płynne. W zależności od kuchenki może to zająć od 3 do 10 minut.
  7. Posiekaj pietruszkę i/lub kolendrę.
  8. Ugotowane jajka na pomidorach polej oliwą i posyp posiekaną pietruszką i kolendrą. Gotowe!

Szakszukę zjadamy z ulubionym pieczywem. Może to być pita lub inne arabskie pieczywo, bagietka, a w wersji bardziej fit — z chlebem żytnim lub pełnoziarnistym. Możemy ją jeść prosto z patelni lub przekładamy na talerze.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nordic walking, ulubiony sport seniorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia