Spis treści
Syrop z lipy – wypróbuj tradycyjny przepis babci na syrop z kwiatów lipy
Lipa (Tilia) to niezwykłe drzewo, którego kwiaty wydzielają intensywny i słodki zapach. Roślina ta powszechnie występuje na terenie naszego kraju i jest bardzo miododajna, czyli dostarcza pszczołom pyłek do produkcji miodu.
Surowcem zielarskim są zarówno liście, jak i kwiaty, jednak te drugie znacznie częściej używane są w ziołolecznictwie. Z suszonych kwiatów lipy przygotowuje się rozgrzewające napary, które działają napotnie, a dzięki temu w łagodny sposób obniżają gorączkę. Z tego surowca można również przygotować zdrowotny syrop, który przydaje się podczas obniżenia odporności, czyli w okresie jesienno-zimowym.
Przygotowanie syropu z kwiatów lipy jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Do jego zrobienia wystarczą tylko 4 produkty, które są łatwo dostępne.
Składniki na 1 litr syrop z kwiatów lipy:
- 200 g świeżych kwiatów lipy,
- 1 litr wody,
- 700 g cukru,
- świeży sok z 2 cytryn.
Jak przygotować syrop z kwiatów lipy?
- Kwiaty lipy należy zbierać w momencie kwitnięcia, czyli w lipcu. Należy pamiętać, aby nie zebrać wszystkich, ponieważ są one niezbędne pszczołom do produkcji niezwykle wartościowego miodu lipowego.
- Kwiaty oczyścić ze wszystkich listków i gałązek, a następnie rozłożyć na ścierce i pozostawić na 45 minut – w ten sposób pozbędziesz się ewentualnych owadów.
- Kwiaty dokładnie opłukać i wysuszyć na papierowym ręczniku, a następnie wsypać do słoika o pojemności 2 litrów.
- Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować kilka minut do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i powstania syropu.
- Gorący syrop przelać do kwiatów, a następnie dodać sok z cytryn.
- Całość wymieszać, przykryć gazą i odstawić na 3 dni w ciemne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej dwa razy dziennie dokładnie wymieszać.
- Po tym czasie przecedzić przez sito lub grubą gazę i przelać do butelek szklanych lub mniejszych słoików i zakręcić.
Syrop warto poddać procesowi pasteryzacji, czyli włożyć do garnka i zalać do 3/4 wysokości wodą i doprowadzić do wrzenia. Aby słoiki nie pękły podczas gotowania, dobrze jest oddzielić każdy od siebie ściereczką lub ręcznikiem. Następnie zmniejszyć płomień palnika i gotować 15 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wyjąć słoiki i wystudzić.
Tak przygotowany syrop można przechowywać kilkanaście miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu np. w piwnicy lub spiżarni.
Kwiat lipy: właściwości, działanie i zastosowanie
Kwiat lipy zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji, przede wszystkim flawonoidów. Herbata z lipy ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne, dlatego warto mieć jej opakowanie w sezo...
Syrop z kwiatów lipy na objawy przeziębienia i grypy. Jakie właściwości mają kwiaty lipy?
Kwiaty lipy to ceniony surowiec zielarski, który wykorzystywany jest przy różnych dolegliwościach. Przede wszystkim są one źródłem antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Zawierają też roślinne substancje śluzowe, które działają ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego i układu oddechowego, dzięki czemu łagodzą podrażnienia, a także ułatwiają usuwanie zalegającej w płucach wydzieliny.
Kwiaty lipy to również źródło eugenolu, czyli związku o działaniu odkażającym i lekko znieczulającym. Dodatkowo substancja ta wykazuje właściwości przeciwzapalne, dlatego płukanie jamy ustnej naparem z lipy może zmniejszyć obrzęk i podrażnienie jamy ustnej, a także przyspieszyć gojenie się aft i pleśniawek.
Syrop z kwiatów lipy ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się stosować przy różnych dolegliwościach, do których należą:
- infekcje górnych dróg oddechowych,
- uporczywy kaszel,
- gorączka,
- ból gardła,
- katar,
- dreszcze,
- nadciśnienie tętnicze krwi,
- zaburzenia trawienia.
Fitoterapeuci zalecają, aby syrop z kwiatów lipy stosować tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości. Nie powinno się spożywać więcej niż 40 ml syropu dziennie.
Ważną informacją jest to, że syrop z kwiatów lipy jest uważany za bezpieczny środek, zarówno dla kobiet ciężarnych i karmiących oraz dzieci. Warto jednak przed spożyciem skonsultować się ze specjalistą, a w przypadku pojawienia się jakichkolwiek dolegliwości skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu.