Spis treści
Chrzan nie tylko od święta. Wypróbuj nalewkę z chrzanu do picia i nacierania
Chrzan tarty, ćwikła lub sos chrzanowy to popularne i smaczne dodatki do wielkanocnych potraw takich jak jajka, pieczone mięsa czy żurek lub barszcz biały. Jednak chrzan dobrze jest wprowadzić do swojej diety nie tylko od święta, ale też na co dzień. Ten ostry dodatek działa bowiem przeciwzapalnie, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, wspomaga odporność i trawienie, a nawet odmładza organizm.
Warto również sięgnąć po leczniczą nalewkę z chrzanu, która dzięki zawartości alkoholu wydobywa z warzywa najcenniejsze związki i ma niezwykłe właściwości. Nalewkę można przygotować w dwóch wersjach do stosowania wewnętrznego lub zewnętrznego. Do przyrządzenia nalewki do picia potrzebujesz składników:
- 100 g startego chrzanu,
- 100 ml wódki 40 proc. obj. alk.,
1 litr białego, wytrawnego wina.
Aby przygotować nalewkę chrzanową do nacierania bolących stawów i mięśni potrzebujesz tych składników:
- 100 g startego chrzanu,
- 250 ml wódki 40 proc. obj. alk.
Jak przygotować nalewkę z chrzanu?
- W obu przypadkach przygotowanie nalewki będzie wyglądało tak samo. Chrzan umieść w szklanym naczyniu i zalej winem zmieszanym z wódką lub samą wódką.
- Zakręć szczelnie i odstaw na tydzień.
- Po tym czasie odcedź nalewkę przez gęste sito, a najlepiej płótno.
- Przelej do wyparzonych wrzątkiem szklanych butelek i szczelnie zamknij.
Nalewkę z winem należy spożywać 3 razy dziennie po 2 łyżki stołowe przed jedzeniem. Nalewką do stosowania zewnętrznego nacieraj bolące miejsca w razie potrzeby.
Właściwości chrzanu i nalewki chrzanowej
Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) należy do rodziny kapustowatych. Ma on biały lub kremowy korzeń oraz duże, lśniące, ciemnozielone liście. Obecnie najczęściej wykorzystujemy go jako dodatek do potraw w kuchni, chociaż znany jest on już od tysięcy lat i początkowo był rośliną leczniczą.
Korzeń chrzanu jedzony jest w postaci surowej. Zwykle ściera się go na tarce i z dodatkiem soku z cytryny, soli i cukru spożywa jako przyprawę do mięs, wędlin lub jajek. Po dodaniu ugotowanych, startych buraczków powstaje ćwikła. Chrzan tarty można również urozmaicić i złagodzić jego ostry smak dodatkiem śmietany i jajek i przygotować sos chrzanowy. Chrzan jest najbardziej popularny w czasie Wielkanocy, ponieważ dodaje się go do wielu dań przygotowywanych na śniadanie wielkanocne, a w niektórych regionach Polski wkłada się go także do święconki.
Chrzan jest niskokaloryczny, 100 g zawiera 67 kcal. Znajdziemy w nim także spore ilości błonnika, składników mineralnych takich jak potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan oraz witamin: z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6) i witamina C.
Chrzan działa:
- antybakteryjnie,
- przeciwnowotworowo,
- antyoksydacyjnie,
- przeciwzapalnie,
- wykrztuśnie,
- żółciopędnie,
- moczopędnie,
- detoksykująco,
- odkażająco,
- przeciwbólowo.
Na co stosować nalewkę z chrzanu?
Nalewka z chrzanu stosowana doustnie wspomaga trawienie, usprawnia perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżnianie. Działa także oczyszczająco, ponieważ ułatwia usuwanie toksyn z organizmu i odprowadzanie wody. Dzięki temu zapobiega powstawaniu obrzęków, a także wspomaga odchudzanie i redukcję masy ciała.
Właściwości antybakteryjne i wspomagające odporność ułatwiają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych oraz zapalenia pęcherza i układu moczowo-płciowego. Nalewka będzie pomocna przy zapaleniu oskrzeli czy płuc oraz w łagodzeniu kaszlu, kataru i zapalenia zatok. Działa wykrztuśnie i rozrzedza wydzielinę zalegającą w płucach i zatokach.
Zewnętrznie natomiast można ją stosować do nacierania stawów i mięśni przy bólach reumatycznych, a także przy nerwobólach. Złagodzi objawy rwy kulszowej, bóle reumatyczne i ból korzonków. Rozjaśnia również skórę i wspomaga gojenie drobnych ran, Należy jednak zachować ostrożność i stosować niewielkie ilości do nacierania, ponieważ jej silne działanie może spowodować podrażnienie.
Kto nie powinien pić nalewki z chrzanu
Tak jak każda nalewka również nalewka z chrzanu zawiera alkohol, dlatego nie mogą jej spożywać:
- dzieci i młodzież do 18. r.ż.,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- osoby uzależnione od alkoholu,
- osoby z nietolerancją alkoholu.
Chrzan jest także przeciwwskazany dla osób chorujących na niedoczynność tarczycy, wrzody żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka i choroby nerek.