Spis treści
Czym jest sok z klonu i czym różni się od syropu klonowego?
Klon (Acer) to roślina z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). Do tego rodzaju należy ok. 150 gatunków drzew i krzewów występujących w większości w Azji. Klony rosną także w północnej Afryce, Ameryce Środkowej i Północnej oraz w Europie, w tym również w Polsce. W naszym kraju spotyka się trzy gatunki tego drzewa:
- klon zwyczajny, inaczej pospolity (Acer platanoides),
- klon jawor (Acer pseudoplatanus),
- klon polny (Acer campestre).
Najczęściej jako produkt spożywczy występuje słodki syrop klonowy, który jest pozyskiwany z innych gatunków klonu takich jak klon cukrowy (Acer saccharum), czarny (A. nigrum) lub czerwony (A. rubrum) i wytwarzany głównie w Kanadzie i USA. Syrop klonowy uzyskuje się poprzez odparowanie wody z soku z klonu za pomocą podgrzania go. Sok w ten sposób zostaje zagęszczony, jest ciemniejszy i staje się słodszy. Sok z klonu jest natomiast rzadki i wodnisty o złotym kolorze, jednak również jest słodki i ma przyjemniejszy smak niż bardziej popularny w Polsce sok z brzozy.
Kiedy i jak zbierać sok z klonu?
Soki z drzew zbiera się wczesną wiosną, gdy rośliny budzą się do życia z zimowego snu. Wtedy zaczynają one pozyskiwać więcej wody i składników odżywczych z gleby, aby wytworzyć pączki, z których powstaną liście, kwiaty i owoce. Sok z klonu zbiera się ok. 2-3 tygodnie przed zbiorem soku z brzozy. Zależne to jest od pogody, a szczególnie temperatury, która powinna wynosić od -3 do 6 st. C. Oznacza to, że właśnie teraz, czyli w marcu jest najlepszy czas na pozyskanie soku z klonu.
Jak zbierać sok z klonu? Podobnie jak w przypadku zbierania soku z brzozy, należy wywiercić niewielki otwór w pniu drzewa od południowej strony, której nagrzewanie się w ciągu dnia ułatwia ściekanie soku, na wysokości ok. 30 cm i na głębokość ok. 2-3 cm. Następnie umieścić w nim rurkę tej samej średnicy, co otwór i podstawić pod nią szklany lub metalowy pojemnik, do którego sok będzie ściekał. Po zakończeniu pobierania soku należy zadbać o drzewo i posmarować ranę maścią ogrodniczą lub w to miejsce wbić drewniany kołek.
Sok z klonu zregeneruje i oczyści organizm po zimie
Sok z klonu zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i tym samym opóźniają procesy starzenia, a także witaminy z grupy B oraz sole mineralne takie jak potas, magnez, cynk, mangan, żelazo, wapń i fosfor.
Oprócz właściwości odmładzających sok z klonu warto pić właśnie wczesną wiosną, nie tylko dlatego, że wtedy jest zbierany, ale z powodu jego detoksykujących właściwości. Dzięki temu sok wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, które mogły się w nim nagromadzić podczas zimy. W chłodne dni jesteśmy bowiem mniej aktywni, a także mamy skłonność do sięgania po bardziej tłuste i kaloryczne produkty. Sok z klonu wspiera również odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, na które w czasie wiosennych wahań temperatury jesteśmy bardziej narażeni.
Sok z klonu wykazuje właściwości:
- moczopędne,
- przeciwwirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwzapalne,
- wspierające odporność,
- detoksykujące.
Jeśli zastanawiasz się jak pić sok z klonu i ile można go pić to musisz wiedzieć, że w naturalnej postaci prosto z drzewa jest on dostępny w niewielkich ilościach i przez krótki czas, bo ok. 3 tygodnie. Nie musisz się więc obawiać, że go przedawkujesz. Świeży sok można pić od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Sok klonowy jest przeciwwskazany dla alergików. Natomiast osoby chorujące na cukrzycę powinny poradzić się swojego lekarza co do picia soku z klonu, ponieważ zawiera on duże ilości sacharozy, czyli dwucukru, który podwyższa stężenie glukozy we krwi.
Uzupełnij domową apteczkę
Czy Polacy boją się Legionelli?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?