Suplementy diety jednak skuteczne w walce z COVID-19? Naukowcy twierdzą, że zalecane obecnie dawki witaminy C i D są zbyt niskie

Marianna Leśniewicz
Zdaniem naukowców suplementacja diety ukierunkowana na wspomaganie układu odpornościowego może pomóc w ograniczeniu objawów wielu rodzajów infekcji
Zdaniem naukowców suplementacja diety ukierunkowana na wspomaganie układu odpornościowego może pomóc w ograniczeniu objawów wielu rodzajów infekcji Bru-nO/pixabay.com
Od początku pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 kwestia suplementacji diety w celu wspomagania układu immunologicznego jest kwestią sporną. Podczas gdy niektórzy specjaliści zalecają przyjmowanie preparatów z cynkiem, witaminą C i witaminą D, inni są zdania, że są one nieskuteczne i nie pomogą w walce z COVID-19. Najnowsze badania sugerują jednak, że witaminy i niektóre składniki mineralne mają korzystny wpływ na odporność, ale należy przyjmować je w większych dawkach.

Czy zalecane dawki suplementów diety są zbyt niskie?

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie „Nutrients” sugerują, że przyjmowanie suplementów diety zawierających witaminy C i D, czasami w ilościach przekraczających zalecane dzienne spożycie, jest niedrogim, bezpiecznym i skutecznym sposobem wspomagania układu odpornościowego w walce z COVID-19, a także z innymi chorobami dróg oddechowych

Zdaniem Adriana Gombarta, jednego z autorów badania, który jest profesorem biochemii i biofizyki na Uniwersytecie Stanowym Oregonu, określone witaminy, związki mineralne i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Do najważniejszych składników odżywczych wspierających naturalną odporność ogranizmu należą witamina C, witamina D, cynk oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, przede wszystkim występujący w rybach kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Są to związki, które w odpowiednich dawkach powinniśmy spożywać na co dzień w ramach zbilansowanej diety. Niestety, najczęściej tak nie jest.

– Problem polega na tym, że ludzie nie przyjmują wystarczającej ilości tych składników, co może powodować obniżenie odporności na infekcje. W konsekwencji obserwujemy wzrost liczby zachorowań i ze wszystkimi jego konsekwencjami – mówi Adrian Gombart.

Kakao jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł cynku. Jednak dobrych źródeł cynku jest więcej. Warto uwzględnić je w codziennej diecie, by rozwiązać problem niedostatecznej podaży tego składnika w jadłospisie. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Cynk w diecie wpływa na odporność, piękne paznokcie i włosy ...

Badacze zalecają w szczególności przyjmowanie co najmniej 200 miligramów witaminy C oraz 2000 j.m. witaminy D dziennie. To ilości większe od tych, które zalecane są w naszym kraju, jednak wciąż bezpieczne. Według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi 90 miligramów u mężczyzn i 75 u kobiet, natomiast w przypadku witaminy D dawki dla dorosłych i seniorów normy wynoszą 800-2000 j.m. (w zależności od masy ciała).

Przeczytaj też:

Zdaniem naukowców szczepionka na COVID-19 nie zapewni całkowitego rozwiązania problemu

Autorzy badania – naukowcy z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii, Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii oraz holenderskiego szpitala uniwersyteckiego w Groningen twierdzą, że w ramach działań prewencyjnych zachorowań na COVID-19 i rozwoju innych infekcji należy zalecać nie tylko utrzymanie higieny m.in. poprzez mycie i dezynfekcję dłoni, ale także odpowiednie modyfikacje diety. Przekonują, że istnieje wiele badań, które potwierdzają wpływ zdrowego odżywiania na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Badacze podkreślają, że ​​obecne działania związane z walką z pandemią – tj. zachowanie dystansu społecznego, higiena osobista i prace nad wprowadzeniem szczepień – są istotne, ale wymagają zastosowania uzupełniających się strategii. Ich zdaniem skoncentrowanie działań na wspomaganiu układu odpornościowego także na inne sposoby może pomóc zminimalizować objawy wielu rodzajów infekcji.

Witaminy to składniki niezbędne dla zdrowia, które musimy przyjmować z dietą. Współczesna żywność i styl życia sprawiają jednak, że coraz częściej mamy ich niedobory. Sprawdź, jakich witamin możesz potrzebować w większych ilościach, jak podnieść ich poziom w posiłkach i jakie produkty wybierać najczęściej! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źr...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najważniejsze wiadomości z kraju i ze świata

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia