Czy zalecane dawki suplementów diety są zbyt niskie?
Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie „Nutrients” sugerują, że przyjmowanie suplementów diety zawierających witaminy C i D, czasami w ilościach przekraczających zalecane dzienne spożycie, jest niedrogim, bezpiecznym i skutecznym sposobem wspomagania układu odpornościowego w walce z COVID-19, a także z innymi chorobami dróg oddechowych
Zdaniem Adriana Gombarta, jednego z autorów badania, który jest profesorem biochemii i biofizyki na Uniwersytecie Stanowym Oregonu, określone witaminy, związki mineralne i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Do najważniejszych składników odżywczych wspierających naturalną odporność ogranizmu należą witamina C, witamina D, cynk oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, przede wszystkim występujący w rybach kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Są to związki, które w odpowiednich dawkach powinniśmy spożywać na co dzień w ramach zbilansowanej diety. Niestety, najczęściej tak nie jest.
– Problem polega na tym, że ludzie nie przyjmują wystarczającej ilości tych składników, co może powodować obniżenie odporności na infekcje. W konsekwencji obserwujemy wzrost liczby zachorowań i ze wszystkimi jego konsekwencjami – mówi Adrian Gombart.
Badacze zalecają w szczególności przyjmowanie co najmniej 200 miligramów witaminy C oraz 2000 j.m. witaminy D dziennie. To ilości większe od tych, które zalecane są w naszym kraju, jednak wciąż bezpieczne. Według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi 90 miligramów u mężczyzn i 75 u kobiet, natomiast w przypadku witaminy D dawki dla dorosłych i seniorów normy wynoszą 800-2000 j.m. (w zależności od masy ciała).
Przeczytaj też:
Zdaniem naukowców szczepionka na COVID-19 nie zapewni całkowitego rozwiązania problemu
Autorzy badania – naukowcy z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii, Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii oraz holenderskiego szpitala uniwersyteckiego w Groningen twierdzą, że w ramach działań prewencyjnych zachorowań na COVID-19 i rozwoju innych infekcji należy zalecać nie tylko utrzymanie higieny m.in. poprzez mycie i dezynfekcję dłoni, ale także odpowiednie modyfikacje diety. Przekonują, że istnieje wiele badań, które potwierdzają wpływ zdrowego odżywiania na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Badacze podkreślają, że obecne działania związane z walką z pandemią – tj. zachowanie dystansu społecznego, higiena osobista i prace nad wprowadzeniem szczepień – są istotne, ale wymagają zastosowania uzupełniających się strategii. Ich zdaniem skoncentrowanie działań na wspomaganiu układu odpornościowego także na inne sposoby może pomóc zminimalizować objawy wielu rodzajów infekcji.
Źródło:
Dietary supplements are effective and low-cost means to fight COVID-19, News Medical