Śmiertelne zatrucie w Nowej Dębie. Są wyniki badania galarety z targowiska. Państwowy Instytut Weterynaryjny informuje

Anna Rokicka-Żuk
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach wykazał obecność azotynu sodu na poziomie toksycznym dla człowieka w próbkach galarety z targowiska w Nowej Dębie. Trzy osoby, które spożyły produkt, doświadczyły zatrucia pokarmowego, a jedna zmarła.

Spis treści

Obecność toksycznego azotynu sodu w galarecie z Nowej Dęby

Badania przeprowadzone przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach wykazały niepokojąco wysokie stężenie azotynu sodu w próbkach galarety z Nowej Dęby. Ten konserwant dodawany do peklowania mięsa jest substancją toksyczną dla człowieka, a jego stężenie w badanych próbkach wynosiło od 16 do 19 tys. miligramów na kilogram produktu. Informacje te przekazał dyrektor PIW, Stanisław Winiarczyk.

Śmiertelne zatrucie w Nowej Dębie. Są wyniki badania galarety z targowiska. Państwowy Instytut Weterynaryjny informuje

Badanie nieznanej substancji w postaci białego proszku dostarczonej przez prokuraturę wykazało, że jest to czysty chemicznie azotyn sodu.

– Prawdopodobnie przez przypadek lub omyłkowo mógł być dodany do tej galarety, stąd też tak wysokie stężenia tej substancji w galarecie – ocenił Winiarczyk.

Azotyn sodu w innych produktach mięsnych z Nowej Dęby

Niezależnie od niepokojących wyników badań galarety, dyrektor Winiarczyk przekazał, że w innych badanych produktach mięsnych wykazano jedynie śladowe ilości azotynu sodu. Te stężenia nie zagrażają zdrowiu i życiu człowieka i wynoszą ok. 10-20 miligramów na kilogram produktu.

Winiarczyk wyjaśnił, że zgodnie z przepisami azotyn sodu jest stosowany do peklowania mięsa. Dopuszczalna jego zawartość w procesie peklowania surowego mięsa waha się od 100 do 150 mg/kg produktu. Po procesie technologicznym w gotowym produkcie poziom azotynu obniża się do 20-50 mg/kg. Takie wartości są bezpieczne dla zdrowia człowieka.

Badania po śmiertelnym zatruciu galaretą są w toku

Dyrektor Winiarczyk przekazał, że nadal trwają badania produktów mięsnych pod wieloma innymi aspektami. Produkty są poddawane badaniom toksykologicznym, m.in. na obecność laseczki jadu kiełbasianego i związków chemicznych stosowanych w truciznach na gryzonie.

Śledztwo w sprawie zatrucia galaretą mięsną prowadzi Prokuratura Okręgowa w Tarnobrzegu, która nie otrzymała jeszcze wyników badań. Prokuratura czeka także na wyniki badań, w tym toksykologicznych, 54-letniego obywatela Ukrainy, który zmarł po zjedzeniu galarety mięsnej kupionej na targowisku w Nowej Dębie.

Konsekwencje dla sprzedawców mięsa na targowisku

Informacja o zatruciu pokarmowym trzech osób pojawiła się w lokalnych mediach 17 lutego wieczorem. W sprawie policja zatrzymała małżeństwo spod Mielca: 55-letnią Reginę S. i 56-letniego Wiesława S. po tym, jak dostała informację, że w szpitalu zmarł 54-letni obywatel Ukrainy Jurij N., który zjadł galaretę wieprzową kupioną na targowisku w Nowej Dębie.

W domu zatrzymanego małżeństwa policjanci zabezpieczyli około 20 kg wyrobów mięsnych, które zostały przebadane przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach. Wyniki tych badań nadal są oczekiwane. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że Regina S. i Wiesław S. hodowali trzodę chlewną dla podreperowania budżetu domowego i wyrabiali z niej wędliny i produkty garmażeryjne, które następnie sprzedawali na targowisku w Nowej Dębie.

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia