Spis treści
Ostrzeżenie GIS: bakterie w mięsie
Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o zagrożeniu związanym ze spożyciem mięsa z jednej z popularnych sieci handlowych. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto w nim bakterie z rodzaju Salmonella. Obecność patogenu stwierdzono w trzech z pięciu badanych próbek.
Szczegóły odnośnie wycofanego produktu:
- nazwa produktu – mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik,
- numer partii – 5508365 04011323,
- termin przydatności do spożycia – 27.09.2023,
- producent – Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE,
- wyprodukowano dla – Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne.
Salmonella w mięsie mielonym z Lidla to ryzyko zatrucia
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella stwarza ryzyko zatrucia pokarmowego – salmonellozy durowej i jelitowej. Jak podaje GIS, drogą zakażenia tą groźną bakterią jest nie tylko żywność od chorych zwierząt (a więc także jaja i mleko), ale też inne skażone produkty i sprzęt, np. kuchenny.
Dowiedz się też: Czym różni się grypa jelitowa od zatrucia pokarmowego?
Poinformowano, że po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonelli producent rozpoczął procedurę wycofania zakwestionowanej partii produktu z rynku we współpracy z dystrybutorem i niezwłocznie podjął wszelkie działania, by wyeliminować ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego produktów.
Jednocześnie ustalany jest sposób dystrybucji zanieczyszczonej produktu i przyczyny jego wystąpienia. Mięso to nie nadaje się do spożycia, jeśli jednak do tego doszło i wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem. Warto wiedzieć, że z powodu Salmonelli wycofano niedawno również inne produkty, m.in. kurkumę, majeranek, kefir, jajka, kiełbasę czy tatar wołowy.
- Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu mięso mielone wołowe 400 g z 26.09.2023 Główny Inspektorat Sanitarny
- Salmonelozy durowe i jelitowe Główny Inspektorat Sanitarny
Zobacz też: Bakterie kałowe w lodach z automatu. Fatalne wyniki kontroli sanepidu