Kupiłeś to mięso w Lidlu? Grozi ci zatrucie Salmonellą! GIS wycofuje partię produktu ze względu na skażenie groźnymi bakteriami

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Salmonellę wykryto w partii mięsa z Lidla. Nie należy go jeść! Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że spożycie produktu skażonego bakteriami może wywołać zatrucie pokarmowe groźnymi pałeczkami Salmonella. Zobacz szczegóły.

Spis treści

Badanie jakości i mięso mielone
Mięso mielone łatwiej zanieczyścić podczas produkcji niż to kawałkowane. freepik, GIS

Ostrzeżenie GIS: bakterie w mięsie

Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o zagrożeniu związanym ze spożyciem mięsa z jednej z popularnych sieci handlowych. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto w nim bakterie z rodzaju Salmonella. Obecność patogenu stwierdzono w trzech z pięciu badanych próbek.

Przód opakowania mięsa z partii wycofanej przez GIS 26.09.2023
Opakowanie mięso z partii wycofanej 26.09.2023 Główny Inspektor Sanitarny

Szczegóły odnośnie wycofanego produktu:

  • nazwa produktu – mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik,
  • numer partii – 5508365 04011323,
  • termin przydatności do spożycia – 27.09.2023,
  • producent – Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE,
  • wyprodukowano dla – Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne.

Salmonella w mięsie mielonym z Lidla to ryzyko zatrucia

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella stwarza ryzyko zatrucia pokarmowego – salmonellozy durowej i jelitowej. Jak podaje GIS, drogą zakażenia tą groźną bakterią jest nie tylko żywność od chorych zwierząt (a więc także jaja i mleko), ale też inne skażone produkty i sprzęt, np. kuchenny.

Dowiedz się też: Czym różni się grypa jelitowa od zatrucia pokarmowego?

Poinformowano, że po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonelli producent rozpoczął procedurę wycofania zakwestionowanej partii produktu z rynku we współpracy z dystrybutorem i niezwłocznie podjął wszelkie działania, by wyeliminować ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego produktów.

Jednocześnie ustalany jest sposób dystrybucji zanieczyszczonej produktu i przyczyny jego wystąpienia. Mięso to nie nadaje się do spożycia, jeśli jednak do tego doszło i wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem. Warto wiedzieć, że z powodu Salmonelli wycofano niedawno również inne produkty, m.in. kurkumę, majeranek, kefir, jajka, kiełbasę czy tatar wołowy.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janel Aria
[ JOIN US ] I am making a good salary from home $16580-$47065/ Dollors week , which is amazing under a year ago I was jobless in a horrible economy. ( g72r) I thank God every day I was blessed with these instructions and now it’s my duty to pay it forward and share it with Everyone,

Here is I started.…………> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
s
sanepd
kupiłem,jest ok
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia