Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Słodkie i zdrowe? To możliwe! Przygotuj pyszne przetwory z sezonowych owoców bez dodatku cukru, by móc cieszyć się ich smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wypróbuj przepisy Iwony Zasuwy od serii „Smakoterapia”. Gruszki w korzennym syropie, mus z papierówek, czekoladowy krem ze śliwek i domowe czipsy z jabłek – brzmi wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje!

Spis treści

Domowe przetwory bez cukru są najlepsze!

Domowe przetwory pozwalają cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami owoców przez cały rok, a nie tylko przez krótki czas w sezonie. Jeżeli przygotujemy je bez dodatku cukru, możemy jeść je z większą korzyścią dla zdrowia i bez wyrzutów sumienia.

Przetwory owocowe
Sprawdź proste przepisów na zdrowe przetwory owocowe bez dodatku cukru! Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. bondd/123RF

Polecane przez nas przetwory zawierają tylko naturalne cukry, które w owocach występują ze związkami poprawiającymi metabolizm. Dlatego jedzenie takich dżemów i konfitur, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jest nieporównywalnie lepsze niż sięganie po przemysłowe słodycze.

Sprawdź w galerii proste przepisy na najzdrowsze owocowe przetwory bez cukru. Polecamy pyszności z sezonowych owoców późnego lata.

Do robienia naturalnych domowych przetworów nie tylko z owoców, ale też z warzyw, ziół, grzybów i zdrowych roślin uważanych za chwasty namawia Iwona Zasuwa, autorka bloga smakoterapia.pl. Znana jest z przepisów na pyszne dania bez cukru, glutenu, nabiału i innych produktów zwierzęcych. Proponowane przepisy, które zilustrowała własnoręcznie wykonanymi zdjęciami, pochodzą z jej książki „Smakoterapia 3. Spiżarnia” (Edipresse).

Zobacz oryginalne przepisy w naszej galerii.

Dlaczego polecamy dżemy i konfitury bez zagęstników?

Zdrowe przetwory bez cukru często nie zawierają też zagęstników, co daje im przewagę nad sklepowymi produktami. Ich konsystencja zagęszcza się dzięki temu naturalnie zawartym w nich cukrom i pektynom.

Zobacz też: Czy warto sięgać po musy owocowe w tubkach? Zobacz opinię dietetyka

Przyrządzone samodzielnie dżemy i musy owocowe mają w sobie nawet kilka razy więcej owoców niż te przemysłowe, a wraz z nimi zapewniają w większych ilościach:

  • rozpuszczalny w wodzie błonnik,
  • witaminy,
  • przeciwzapalne antyoksydanty,
  • składniki mineralne.

Jak przekonuje autorka przepisów, wiele z nich zniknie z naszych spiżarni jeszcze przed nadejściem zimy!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia