Spis treści
Taka kawa to dopalacz dla mózgu i jelit. Jak zrobić kawę pistacjową?
Kawa z pastą pistacjową podbija internet. Pistacje nieustannie królują za sprawą dubajskiej czekolady, a ze względu na swoją cenę kojarzą się obecnie z luksusem i zbytkiem. Dlatego rozpieść swoje zmysły pyszną kawą z orzechowym, słodkim posmakiem pistacji.

Przygotowanie kawy pistacjowej jest naprawdę proste i możesz zrobić to na kilka sposobów, w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać i jakie składniki masz pod ręką. Najważniejszy jest oczywiście odpowiedni dodatek pistacjowy!
Składniki:
podwójne espresso z kawiarki lub ekspresu,
1-2 łyżeczki pasty pistacjowej,
200 ml mleka lub napoju roślinnego (np. sojowego, owsianego, migdałowego).
Jak przygotować kawę pistacjową w wersji pistacjowe latte?
Zaparz podwójną kawę espresso lub około 50-100 ml mocnej czarnej kawy.
Do kubka lub szklanki z kawą dodaj 1-2 łyżeczki pasty pistacjowej i dokładnie wymieszaj, aż pasta całkowicie się rozpuści i połączy z kawą. Możesz użyć małej trzepaczki lub ręcznego spieniacza.
Do tak przygotowanego napoju dodaj spienione mleko krowie lub roślinne. Możesz je spienić za pomocą spieniacza do mleka, ekspresu z dyszą parową lub nawet ręcznie (np. shakerem). Delikatnie wlej spienione mleko do kawy z pastą pistacjową.
Jeśli lubisz słodszą kawę, dodaj trochę cukru brązowego lub miodu. Do dekoracji możesz też użyć gałkę lodów waniliowych lub właśnie pistacjowych i dodać trochę posiekanych pistacji.
Dodając do tak przygotowanej kawy kostki lodu zrobisz mrożoną kawę pistacjową. Natomiast dodatek gałki lodów i posiekanych pistacji sprawi, że kawa stanie się smacznym deserem.
Czy pasta z pistacji jest zdrowa?
Pasta pistacjowa jest zdrowa jeśli w jej składzie znajduje się 100 proc. orzechów. Wybieraj więc taką, która ma jak najwyższą zawartość pistacji (idealnie jeśli ma 100 proc. orzechów), bez zbędnych dodatków, takich jak cukier czy oleje roślinne. To właśnie od niej zależy smak i wartości odżywcze napoju. Jeśli masz tylko krem pistacjowy (słodzony), użyj go, ale pamiętaj, że kawa będzie słodsza i w zależności od dodatków bardziej kaloryczna.
Kawa z pastą pistacjową może być zdrowym i smacznym dodatkiem do diety, jeśli wybierzesz wysokiej jakości pastę (najlepiej 100 proc. pistacji) i spożywasz ją z umiarem. Unikaj produktów z dużą ilością dodanego cukru i niezdrowych tłuszczów, aby czerpać pełnię korzyści z tego pysznego orzecha.
Główne zalety pasty pistacjowej wynikają z właściwości samych pistacji:
bogactwo składników odżywczych – pistacje są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę B6 (ważną dla regulacji poziomu cukru we krwi i produkcji hemoglobiny), tiaminę, miedź, mangan, potas, fosfor i magnez. Są również dobrym źródłem białka roślinnego i błonnika,
zdrowe tłuszcze – pistacje są bogate w zdrowe tłuszcze, głównie jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega 3, które są korzystne dla zdrowia serca, mózgu i mogą pomóc w obniżeniu poziomu „złego" cholesterolu LDL,
antyoksydanty – zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak witamina E, karotenoidy (luteina i zeaksantyna) i polifenole. Te związki pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, co może zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre nowotwory,
wsparcie dla zdrowia jelit – dzięki wysokiej zawartości błonnika, pistacje działają jak prebiotyk, wspierając rozwój zdrowych bakterii w jelitach i poprawiając trawienie,
kontrola poziomu cukru we krwi – pistacje mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują powolny wzrost poziomu cukru we krwi. Dzięki temu zapobiegają nagłym skokom glukozy, co wiąże się z odczuwaniem senności i zmęczenia po jedzeniu. Błonnik i białko w pistacjach również przyczyniają się do stabilizacji glikemii,
zdrowie oczu – luteina i zeaksantyna, obecne w pistacjach, są szczególnie korzystne dla zdrowia oczu. Chroniąc je przed uszkodzeniami spowodowanymi przez niebieskie światło i zwyrodnieniami plamki żółtej.
Czy krem pistacjowy to to samo co pasta pistacjowa?
Często nazwy „krem pistacjowy” i „pasta pistacjowa” są używane zamiennie, co może wprowadzać w błąd, ale nie są to te same produkty. Różnią się przede wszystkim składem i co za tym idzie, konsystencją, smakiem i zastosowaniem.
Pasta pistacjowa to produkt, który z definicji powinien składać się w 100 proc. z mielonych pistacji (prażonych lub nieprażonych). Jest to czysta miazga z orzechów, bez żadnych dodatków. Czasem może zawierać niewielką ilość oleju, który naturalnie wydziela się z orzechów. Ma ona gęstą, kleistą, często bardziej oleistą konsystencję. Ma też bardzo intensywny, naturalny smak pistacji. Jest to zdrowsza opcja, bogata w naturalne tłuszcze, białko i błonnik.
Z kolei krem pistacjowy to zazwyczaj słodki produkt, w którym pistacje stanowią tylko jeden ze składników. Ich procentowa zawartość może być bardzo różna, zwykle od 20 do 50 proc. Jednak w składzie kremu znajdziemy także dodatki takie jak: cukier(lub inne substancje słodzące), oleje roślinne (np. słonecznikowy, palmowy, masło kakaowe), mleko w proszku, emulgatory (np. lecytyna sojowa) czy aromaty. Pasta pistacjowa zwykle ma gładką, aksamitną konsystencję i jest łatwiejsza do rozsmarowania niż czysta pasta. Jest bardziej kremowa i mniej oleista. Ma też bardziej słodki smak, a smak pistacji może być mniej intensywny niż w paście.
Pamiętaj jednak, że nawet 100 proc. pasta pistacjowa jest kaloryczna ze względu na zawartość zdrowych tłuszczów. Dodawanie jej w nadmiernych ilościach do kawy może prowadzić do spożycia zbyt wielu kalorii. Wystarczy więc jedna kawa pistacjowa dziennie, aby cieszyć się jej smakiem i zdrowotnymi właściwościami.