Aktualne, oparte na wynikach badań naukowych zalecenia dotyczące rozszerzania diety niemowlaka opracowane zostały w 2014 roku przez Sekcję Żywieniową Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci [1]. Są one częścią składową tak zwanego programu metabolicznego zalecanego przez specjalistów do spraw żywienia kobietom w czasie ciąży i karmienia piersią oraz w pierwszych latach życia dziecka. Program metaboliczny opracowany został z myślą o zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak: miażdżyca, nadwaga i otyłość, choroby nowotworowe oraz choroby układu sercowo-naczyniowego i alergii.
Rozszerzanie diety niemowlaka – zasady
Rozszerzanie diety niemowlaka to kilkumiesięczny proces, który należy rozpocząć w odpowiednim momencie życia maluszka. Podstawowa zasada w odniesieniu do niemowląt mówi, że do 6. miesiąca życia powinny być karmione wyłącznie mlekiem. Najkorzystniej jest, aby było to mleko matki, ale jeśli nie jest to możliwe, zalecane jest mleko modyfikowane.