Spis treści
W czym tkwi tajemnica mleka księżycowego?
Mleko księżycowe to napój, który należy pić przed pójściem spać. Jego bazą jest ciepłe mleko, które od wieków uznawane jest za naturalny lek na bezsenność. Jeśli sięgniemy po mleko krowie, które zawiera tryptofan – składnik pomagający uwalnianie serotoniny – będziemy mieli bazę, która pomoże w ukojeniu nerwów i łatwiejszym zapadaniu w sen.
Napój można doprawić przeciwzapalną kurkumą, rozgrzewającym i wzmacniającym cynamonem oraz gałką muszkatołową, naturalnie wspierającą zdrowy sen.
Jednak tajemnica tej nasennej mikstury tkwi w adaptogenie, jakim jest ashwagandha – żeń-szeń indyjski. W tym przypadku działanie wspomagające organizm polega przede wszystkim na zwiększeniu odporności na stres. Skuteczność ashwandhy potwierdziły liczne badania naukowe, a wśród właściwości wymienia się:
- silne działanie przeciwzapalne, przeciwstresowe i przeciwutleniające,
- wspieranie odporności organizmu,
- łagodzenie objawów związanych ze stresem i lękiem,
- poprawę jakości snu i pomoc w bezsenności.
Aby złagodzić smak przyprawy, do mikstury należy dodać miód lub syrop klonowy. Ekstrakt z dzikiej róży lub jej suszone płatkami nadadzą mleku piękny różowy kolor, łagodny aromat i zadziałają uspokajająco.
Zastępując je np. lawendą otrzymamy napój o pięknym fiołkowym odcieniu i dodatkowym działaniu wyciszającym, zielony odcień uzyskamy dodając do podstawowej wersji matchę.
Dowiedz się więcej:
Przepis na różowe mleko księżycowe, czyli moon milk. Już jedna szklanka zapewni relaksujący sen!
Składniki:
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
- 1/2 łyżeczki zmielonego korzenia ashwagandhy,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżka pokruszonych płatków dzikiej róży,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Zagotuj mleko na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj przyprawy i mieszaj gotując przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj olej i wymieszaj. Po lekkim przestudzeniu dodaj miód lub syrop klonowy.
Kto powinien unikać indyjskiego żeń-szenia, głównego składnika księżycowego mleka?
Ashwagandha jest uznana za bezpieczną w spożyciu, ale przed jej przyjęciem osoby mające problemy z tarczycą, zaburzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów lub toczeń, ciśnieniem krwi i poziomem cukru, powinny skonsultować się z lekarzem. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny spożywać preparatów z ashwagandhy.
Źródło: Drink “Moon Milk” with Ashwagandha At Night to Lower Stress, Improve Sleep Helathline