Spis treści
Czym są roślinne estrogeny i jak działają?
Już w okolicy czterdziestki można mieć pierwsze objawy menopauzy. Na szczęście istnieją związki, które korzystnie działają na hamowanie jej objawów. Są to fitoestrogeny, które mają podobną strukturę i wiążą się z tymi samymi receptorami, co estrogeny wewnętrzne. Wyniki badań sugerują jednak, że choć ich działanie nie jest w pełni wyjaśnione, na pewno nie wpływają na poziom hormonów w organizmie, a jedynie łagodzą objawy ich niedoborów.
Uważa się, że to właśnie fitoestrogeny są tym, co chroni przed ciężkimi objawami menopauzy. Azjatki stosujące tradycyjną kuchnię swoich regionów. Najwięcej tych związków zawiera soja, choć nie bez znaczenia jest też wysokie spożycie obfitującego w lignany sezamu.
Czytaj także: Zioła zamiast operacji. To naturalne powiększenie biustu
Wysokie stężenie estrogenów w organizmie pozwala zachować młodość, począwszy od jędrności i nawilżenia skóry oraz rzeźby ciała, poprzez szczupłą sylwetkę i mocne kości, po sprawność seksualną, libido czy dobry nastrój.
Fitoestrogeny pełnią też rolę antyoksydacyjną, hamując związane ze starzeniem się stany zapalne i procesy niszczenia tkanek. Pełnią więc ważną rolę profilaktyczną w sytuacji, gdy zmiana gospodarki hormonalnej zaczyna sprzyjać chorobom cywilizacyjnym.
Jak sprawić, by fitohormony były skuteczne?
Roślinne estrogeny z soi mogą pomóc w łagodzeniu dolegliwości okołomenopauzalnych u co 4. lub nawet co 2. kobiety, które mają ich niski poziom w związku z przekwitaniem. U takiej części populacji można bowiem znaleźć w organizmie specyficzne bakterie jelitowe, które rozkładają izoflawony sojowe do jeszcze silniej działającego związku o nazwie equol.
Zobacz także: Wiosenny kwiat zdrowszy od soi. Te nasiona jedz, gdy chcesz schudnąć i obniżyć poziom cukru
Terapeutyczna dawka izoflawonów w diecie jest zawarta w dziennej porcji ok. 200 g tofu lub 100 g tempehu.
To, czy organizm wytwarza cenny equol, w ogromnej mierze zależy jednak od składu diety. Wykazano m.in., że sprzyja temu menu wegetariańskie – wśród osób unikających mięsa korzystny związek wykrywany jest u 59 proc. z nich. Dla porównania, jego obecność stwierdza się tylko u 25 proc. mięsożerców.
Możliwe, że spożywanie naturalnie fermentowanych produktów sojowych, takich jak tempeh, miso i natto, przysparza organizmowi pożądanych drobnoustrojów. Źródłem korzystnych mikroorganizmów są także probiotyczne suplementy diety, o których coraz częściej mówi się, że powinny być uzupełnieniem każdego współczesnego jadłospisu.
W badaniach wykazano ponadto ochronny wpływ fitoestrogenów, nie tylko w stosunku do objawów klimakterium, ale także rozwoju chorób serca, osteopenii i osteoporozy.
Ważne jednak, by spożywać naturalne produkty zamiast wyciągów, czy tym bardziej izolowanych związków w tabletkach i kapsułkach. Co istotne, suplementy zawierające izoflawony sojowe (głównie genisteinę i daidzeinę) nie są wskazane w przypadku raka piersi lub historii tej choroby, a także w ciąży i okresie karmienia dziecka piersią.
Najlepsze źródła fitoestrogenów – polecane produkty
Dieta po czterdziestce powinna zawierać jak najwięcej, a przynajmniej przewagę produktów roślinnych. To one zapewniają bogactwo przeciwutleniaczy, a wśród nich aktywne fitozwiązki.
Polecane źródła fitoestrogenów w kobiecej diecie obejmują wiele zdrowych i smacznych produktów, które warto włączyć do codziennej diety.
Są to produkty należące do następujących grup:
nasiona oleiste:
- siemię lniane,
- sezam,
- czarnuszka,
- migdały,
- pestki słonecznika,
- orzechy włoskie.
Zobacz także: Rośnie jak chwast, jest dobra na menopauzę tak, jak soja. Poznaj cenne właściwości koniczyny czerwonej
Przetwory sojowe:
- tempeh,
- tofu,
- miso,
- edamame, czyli niedojrzałe nasiona soi,
- mleczko sojowe.
Nasiona roślin strączkowych:
- soja,
- cieciorka i pasta z cieciorki z sezamem, czyli hummus,
- soczewica,
- fasola,
- kiełki lucerny.
Nasiona zbóż i traw:
- komosa ryżowa,
- amarantus,
- płatki owsiane,
- mąka żytnia,
- jęczmień,
- brązowy ryż,
- otręby ryżowe,
- zarodki pszenne.
Warzywa:
- czosnek,
- cebula,
- marchew,
- kapusta,
- szpinak,
- koper włoski.
Owoce:
- winogrona,
- granaty,
- truskawki,
- jabłka,
- czereśnie i wiśnie,
- śliwki,
- inne owoce pestkowe i jagodowe,
- suszone morele, daktyle, śliwki.
Źródła: