Spis treści
- Jak wygląda przytulia wonna? Występowanie i uprawa
- Właściwości lecznicze marzanki wonnej
- Na co pomaga ziele przytulii wonnej?
- Jak przygotować i stosować napar z marzanki wonnej? Wypróbuj przepis
- Nalewka marzankowa jak arnika. Pomoże na stany zapalne skóry i kontuzje
- Napój majowy, czyli marzanka w kuchni
- Kto nie powinien używać marzanki? Poznaj przeciwskazania
Jak wygląda przytulia wonna? Występowanie i uprawa
Przytulia (marzanka) wonna to roślina z rodziny marzanowatych, którą dziko rosnącą spotkamy głównie w zacienionych lasach liściastych. Charakteryzuje się wysoką do 60 cm, lśniącą łodygą, zakończoną drobnymi białymi, miododajnymi kwiatami. Kwitnie od maja do czerwca. Jej zapach – wynikający z obecności kumaryny – porównywany jest do siana.
Można uprawiać ją także w ogrodzie lub na balkonie, na stanowisku cienistym lub w półcieniu. Preferuje glebę wilgotną i żyzną. Na rynku dostępne są zarówno jej nasiona, jak i sadzonki. Polecana jest jako roślina okrywowa.
Surowcem zielarskim jest ziele marzanki, które zbiera się na początku i podczas jej kwitnienia (maj – czerwiec). Do celów gastronomicznych marzankę należy zbierać przed pojawieniem się kwiatów (kwiecień – maj).
Właściwości lecznicze marzanki wonnej
Główne związki aktywne zawarte w przytulinie to m.in.:
- kumaryna,
- garbniki,
- glikozydy,
- kwas cytrynowy,
- kwas nikotynowy,
- krzemionka,
- witamina C,
- gorczyce,
- flawonoidy.
Wodne wyciągi z marzanki wonnej wykazują działanie moczopędne, rozkurczowe, uspokajające, żółciopędne, pomagają też regulować wypróżnienia.
Na co pomaga ziele przytulii wonnej?
Jak podaje dr Henryk Różański, w medycynie ludowej ziele przytulii wonnej było wykorzystywane do leczenia chorób wenerycznych, kamicy moczowej, puchliny wodnej, melancholii, histerii, reumatyzmu i schorzeń wątroby oraz żylaków.
Obecnie, w ziołolecznictwie marzanka wonna nadal wykorzystywana jest w zaburzeniach krążenia, w leczeniu żylaków odbytu i nóg oraz zastojów żylnych. Fitoterapeuta poleca ją także przy dolegliwościach takich jak:
- nadciśnienie,
- nadpobudliwość,
- migreny,
- kamica żółciowa i moczowa,
- nieżyt dróg oddechowych.
Jak przygotować i stosować napar z marzanki wonnej? Wypróbuj przepis
Napar lub odwar z ziela przytulii wonnej polecany jest wewnętrznie w zaburzeniach krążenia, wspomagająco przy leczeniu żylaków nóg i odbytu oraz przy migrenowych bólach głowy, nadciśnieniu, kamicy żółciowej i moczowe oraz chorobach reumatycznych i alergii.
Przygotowanie:
Aby przygotować napar z przytulii wonnej wystarczy 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku i pić po 50 ml 4 razy dziennie przez okres 4-8 tygodni. Spożywanie większych ilości niż 200 ml może spowodować bóle głowy.
Napar z marzanki można stosować także zewnętrznie w celu odkażenia rany, zmniejszenia stanu zapalnego i łojotoku. Może być używany do przemywania twarzy przez osoby z trądzikiem różowatym.
Nalewka marzankowa jak arnika. Pomoże na stany zapalne skóry i kontuzje
Nalewka z przytulii wonnej odznacza się specyficznym, kumarynowym zapachem i smakiem. Może być wykorzystywana do aromatyzowania innych trunków.
Jak podaje dr Różański, gęsta nalewka na glicerynie czystej i alkoholu 40 proc. (1:1) może być stosowana miejscowo w leczeniu stanów zapalnych i owrzodzeń narządów płciowych, odbytu i jamy ustnej (do pędzlowania). Może służyć także do leczenia krwiaków i obrzęków przy kontuzjach sportowych i innych urazach. Ma podobne działanie jak nostrzyk i arnika (zmniejsza ból i wysięk, przyśpiesza resorpcje krwiaków, poprawia krążenie miejscowe).
Napój majowy, czyli marzanka w kuchni
Marzankę można wykorzystać także w kuchni, do aromatyzowania napojów i przetworów – świeże ziele przypomina aromatem koszoną trawę.
Od stuleci znany jest przepis na „napój majowy”, czyli tzw. kruszon, popularny w Niemczech, ale pity także w Polsce. Jest to trunek alkoholowy na bazie białego wina, wody, cukru i właśnie marzanki.
Na 1 litr płynu należy dawać nie więcej niż 3 gramy ziela. Bezpiecznie jest dodać gałązki przytulii do potrawy, a następnie je wyjąć. Ziele użyte do aromatyzowania trunku, powinno być zebrane zanim roślina zacznie kwitnąć.
Kto nie powinien używać marzanki? Poznaj przeciwskazania
Przed włączeniem do swojej diety jakichkolwiek naparów roślinnych, należy skonsultować się z lekarzem, który potwierdzi bezpieczeństwo takiej kuracji i sprawdzi, czy zioła nie wchodzą w interakcję z przyjmowanymi lekami. Marzanka nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Spożywana w nadmiarze spowodować nudności i bóle głowy.
Źródła:
- Zioła w kuchni i w aptece, apteka benedyktynów z Andechs, Wydawnictwo M, Kraków 2004 r.
- Galium odoratum (L.) Scopoli – przytulia wonna jako źródło krzemu przyswajalnego i irydoidów Medycyna dawna i współczesna