Spis treści
Wpływ diety na migrenę. Co może wyzwalać silne bóle głowy?
Naukowcy od lat badają wpływ diety na częstotliwość występowania napadów migreny. Odkrywają coraz nowsze powiązania między tzw. triggerami (wyzwalaczami) a pojawianiem się bólu głowy.
Wśród pożywienia, które najczęściej pojawia się na liście „niebezpiecznych” produktów dla osób cierpiących na migreny wymieniane są: alkohol, sery dojrzewające, orzechy i suszone owoce, należy także uważać na spożycie awokado i kiszonek.
Sprawdź: Dlaczego po czerwonym winie boli głowa?
Jeśli istnieje prawdopodobieństwo, że spożycie któregokolwiek z produktów spożywczych może nasilać lub wyzwalać pojawianie się migren, należy skonsultować to spostrzeżenie z lekarzem. Może on zlecić obserwację lub tymczasową elimanację produktu z diety. Nie należy na własną rękę wprowadzać restrykcyjnych diet eliminacyjnych.
Zobacz w naszej galerii, które produkty, które mogą wyzwalać migrenę.
Czym jest migrena? Te objawy świadczą o schorzeniu
Szacuje się, że z powodu migreny cierpi nawet 10 proc. populacji. Mianem migreny określa się silny nawracający, pulsujący ból głowy. Często towarzyszą mu nudności i/lub wymioty oraz światłowstręt i nadwrażliwość na zapachy.
Czytaj: Popularne leki mogą pomóc osobom z migrenami
American Migraine Foundation wymienia następujące objawy ułatwiające klasyfikację bólu głowy, jako migrenę:
- ból głowy jest silny i intensywny – trudny do zniesienia, bądź nie do zniesienia,
- ból głowy powoduje pulsowanie, często po jednej stronie głowy,
- doświadczasz nudności i wymiotów oraz wrażliwości na światło, hałas i zapachy,
- ból głowy nasila się wraz z aktywnością fizyczną lub jakimkolwiek ruchem,
- trwa długo, od 4 godzin do kilku dni.
Migrena – główne przyczyny silnego bólu głowy
Jako zasadnicze przyczyny pojawiania się migren wymienia się podłoże genetyczne i czynniki środowiskowe. Naukowcy wciąż badają przyczyny występowania migren obserwując także poziom serotoniny w organizmie oraz aktywność mózgu.
Oprócz podstawowych przyczyn istnieją dziesiątki czynników, które „wyzwalają” pojawienie się migreny. Wśród najczęstszych z nich wymienia się:
- stres,
- zmiany hormonalne,
- zaburzenia snu i odżywiania,
- intensywny wysiłek fizyczny,
- zmiany pogody,
- oświetlenie i zapachy,
- niektóre pokarmy.
Źródła:
- Składniki diety mogą powodować migreny, potwierdzają badania Nauka w Polsce
- Migreny- co jeść a czego unikać, aby im zapobiegać? Technolog Żywności Radzi
- Identifying and Treating Migraine American Migraine Foundation
- Tyramine-Free Diets Healthline
- Histamine Intolerance Healthline
- Ask the Migraine Expert: Should I Try a Gluten-Free Diet? Healthline