
Pomoże w walce z cukrzycą i nadciśnieniem. Dlaczego warto sięgać po aronię codziennie? Poznaj korzyści z jedzenia tego cierpkiego owocu
Cierpkie owoce aronii skrywają bogactwo składników odżywczych. Zobacz w galerii, dlaczego warto sięgać po aronię i jakie korzyści daje spożywanie jej codziennie!

Działa korzystnie na serce i układ krążenia
Antocyjany zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu zapobiegają rozwojowi chorób serca, nowotworów oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Wpływają również na elastyczność naczyń krwionośnych, których stwardnienie powoduje wiele chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki temu chronią naczynia krwionośne i usprawniają krążenie krwi w mózgu i w kończynach oraz krążenie oczne i wieńcowe. Obniżają także poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy. Aronia skutecznie obniża ciśnienie krwi i może pomóc w walce z nadciśnieniem tętniczym.

Odmładza organizm
Ze względu na zawartość antyoksydantów owoce aronii chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Nagromadzenie się ich w organizmie prowadzi do wystąpienia stresu oksydacyjnego, który może doprowadzić do rozwoju przewlekłych chorób serca oraz nowotworów. Dzięki zawartości polifenoli, czyli grupy antyoksydantów, w skład której wchodzą kwasy fenolowe, antocyjany i flawanole owoce aronii nie tylko dbają o kondycję serca, ale też spowalniają proces starzenia się organizmu. Dzięki temu wygładzają cerę, wpływają również o kondycję włosów i paznokci.

Wzmacnia odporność
Aronia działa silnie przeciwbakteryjnie zmniejszając namnażanie się bakterii i zwalcza infekcje wywoływane m.in. przez bakterie Escherichia coli oraz Bacillus cereus. Podobnie jak żurawina, pomaga ona również w walce z infekcjami układu moczowego. Działa także przeciwwirusowo oraz likwiduje stan zapalny, dzięki czemu można ją stosować wspomagająco w leczeniu przeziębienia czy grypy.