Spis treści
Co to jest woda miodowa? Jak zrobić wodę z miodem?
Woda miodowa to napój przygotowany z wody z miodem pszczelim. Nie wystarczy jednak połączyć składniki, bo mieszanka ta powinna trochę postać. Pozwoli to uaktywnić najcenniejsze właściwości miodu, które wynikają z zawartości w nim czynnych enzymów.
Aby zrobić wodę z miodem, należy użyć wody chłodnej lub lekko ciepłej. Nie powinna być zbyt gorąca, nie mówiąc już o wrzątku – temperatura niszczy cenne związki zawarte w miodzie.
Zobacz również: Starożytny lek zwalcza bakterie i leczy rany. Oksymel zrobisz z 2 składników
Jak przygotować wodę miodową? To całkiem proste:
- Napełnij szklankę wodą o temperaturze pokojowej, najlepiej źródlaną albo filtrowaną, przegotowaną i następnie przestudzoną.
- Dodaj do wody 1-2 łyżeczki miodu (12-24 g) i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj szklankę np. spodeczkiem i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na minimum 10 godz. (na przykład na całą noc lub na cały dzień).
Jakiego miodu użyć? Najlepszym wyborem będzie miód jednogatunkowy zamiast mieszanego, czyli wielokwiatowego – miód wrzosowy, rzepakowy, gryczany czy spadziowy. Najsilniejsze działanie ma stosunkowo drogi miód nanuka z Nowej Zelandii, który najczęściej stosowany jest leczniczo.
Czytaj też:
Co daje picie wody z miodem? Tak działa na czczo, a tak wieczorem
Picie wody z miodem to optymalny sposób dostarczenia do organizmu substancji bioaktywnych z tego superproduktu, które wywierają na niego korzystny wpływ. Część z nich, które spożywamy w miodzie nierozcieńczonym, nie ma takiego działania.
Warto pamiętać, że miód nie składa się z samego cukru. Oprócz cukrów prostych (fruktozy i glukozy) zawiera też prebiotyczne oligosacharydy, antyoksydanty takie jak polifenole, enzymy, witaminy, składniki mineralne (magnez, potas), witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B9), wolne aminokwasy czy peptydy. To głównie one decydują o jego pozytywnych właściwościach.
Na co pomaga woda z miodem? Korzyści z sięgania po ten napój jest wiele, ponieważ:
- spożywana na czczo dodaje energii i pomaga przyspieszyć metabolizm, który ulega spowolnieniu podczas nocy,
- nawadnia lepiej niż czysta woda,
- wspomaga pracę mózgu, co wynika z zawartości przeciwutleniaczy,
- dostarcza witaminy B i składniki mineralne, zwłaszcza wypijana regularnie,
- pomaga rozrzedzać wydzielinę w drogach oddechowych, łagodząc kaszel, chrypę, ból gardła,
- stymuluje wydzielanie śliny i nawilżenie jamy ustnej, które jest zmniejszone m.in. przy niedrożności dróg oddechowych czy przyjmowaniu niektórych leków,
- wspomaga gojenie uszkodzeń błon śluzowych w jamie ustnej, gardle, a także przełyku i żołądku,
- pomaga zwalczać wiele gatunków bakterii za sprawą peptydów takich, jak defensyna-1, a także zawartości nadtlenku wodoru, który jest wydzielany za sprawą miodowych enzymów,
- wspiera profilaktykę wrzodów żołądka m.in. poprzez zwalczanie bakterii Helicobacter pylori,
- działa antywirusowo (m.in. w stosunku do wirusa opryszczki),
- zwalcza grzyby (m.in. Candida albicans i C. auris),
- wspomaga odporność organizmu m.in. dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, antybiotycznemu i wspomagającemu prawidłową mikroflorę jelit, gdzie występuje najwięcej komórek układu immunologicznego, bo nawet 80 proc. całkowitej ilości w organizmie,
- wspiera procesy trawienne,
- przyspiesza leczenia nadżerek żołądka, biegunek, nieżytu jelit,
- poprawia lipidogram krwi, redukując stężenie trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL i ograniczając jego utlenianie, które prowadzi do odkładania się w złogach miażdżycowych,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- wypijana wieczorem wspomaga sen dzięki dawce węglowodanów, które są niezbędne do wytwarzania hormonu snu – melatoniny.
Nadtlenek wodoru (składnik aktywny wody utlenionej), który wydziela się po rozcieńczeniu i odstawieniu miodu, powstaje w wyniku działania enzymu o nazwie oksydaza glukozowa. Powoduje ona przekształcenie glukozy do glukonolaktonu, a następnie właśnie do H2O2.
Skutki uboczne picia wody z miodem. Kto powinien jej unikać?
Woda miodowa to napój, który obfituje w węglowodany proste. Spożycie dawki cukru zwłaszcza na czczo może doprowadzić do wzrostu, a później gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi, co wywołuje uczucie głodu. Jeśli woda miodowa jest wypijana przed śniadaniem, nie powinno to sprawiać problemu, jednak spożywanie jej w innych porach może przyczynić się nadmiernego nasilenia apetytu i napadu jedzenia. W takich sytuacjach sprzyja także pojawieniu się nudności i złego samopoczucia u osób ze skłonnością do hipoglikemii.
Napój przygotowany z 1-2 łyżeczek miodu dostarcza średnio 40-80 kcal, które pochodzą z dawki 10-20 g cukru. To całkiem sporo, bo tyle samo, ile zapewniają słodzone napoje czy typu cola. Jeżeli je zastępuje, może nawet ułatwiać odchudzanie. Gdy jednak jest to dodatkowa porcja cukru, szczególnie wypijana kilkakrotnie w ciągu dnia, może już sprzyjać tyciu.
Z opisanych powodów woda z miodem może to nie być dobra propozycja dla osób zaburzeniami regulacji poziomu cukru we krwi, odchudzających się, mających skłonność do tycia, borykających się z nadmiernym apetytem. To napój nieodpowiedni dla osób z insulinoopornością i zespołem metabolicznym. Przeciwwskazaniem do jego picia jest zwykle cukrzyca, a definitywnie – alergia na miód.
- Traditional and Modern Uses of Natural Honey in Human Diseases: A Review Iranian Journal of Basic Medical Sciences
- The antibacterial activities of honey Saudi Journal of Biological Sciences
- Honey on brain health: A promising brain booster Frontiers in Aging Neuroscience