Miód manuka to naturalny antybiotyk, jaki nie ma sobie równych. Na co pomaga i ile kosztuje? O czym mówią oznaczenia MGO i UMF?

Justyna Śmigaruk, Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Miód manuka należy do najcenniejszych miodów pszczelich. Ten wyjątkowy gatunek powstaje z nektaru nowozelandzkich krzewów i jest niezwykle bogaty w związki aktywne. To dzięki nim stanowi jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, który skutecznie wspiera leczenie infekcji. Wyjaśniamy, co wyróżnia miód manuka, jak go rozpoznać i czym są jego oznaczenia MGO i UMF. Sprawdź też, ile kosztuje, na co pomaga oraz jak go stosować.

Spis treści

Z czego jest miód manuka?

Miód manuka to miód pszczeli, który powstaje z nektaru kwiatowego krzewów manuka.

Miód manuka w miseczce
Nowozelandzkie miody manuka charakteryzuje duża zawartość metyloglioksalu, który jest naturalnym antybiotykiem. paylessimages/123RF

Roślina o łacińskiej nazwie Leptospermum scoparium, występuje wyłącznie na terenie Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Należy do licznej rodziny mirtowatych i osiąga wysokość od 3 do aż 5 metrów, przez co czasem bywa nazywana drzewem manuka.

Zobacz również: Starożytny lek zwalcza bakterie i leczy rany. Oksymel zrobisz z 2 składników

Manuka jest rośliną wiecznie zieloną, o niewielkich szorstkich liściach i białych kwiatach, którymi obsypuje się od listopada do stycznia. Czyste miody manuka są trudne do pozyskania, ponieważ Nową Zelandię porastają także inne miododajne rośliny. Są jednak coraz lepiej znane również poza obszarem pochodzenia. Miody te można dostać także w Polsce, niestety w dość wysokich cenach.

Dowiedz się na temat:

Co wyróżnia miód manuka na tle innych miodów?

Składnikiem, który ma najsilniejsze działanie w miodzie manuka i odpowiada za jego unikalne właściwości, jest metyloglioksal (MGO). Zawartość tego związku sprawia, że miód manuka różni się od miodów pochodzących z innych rejonów świata.

Zobacz także: Ten miód to nasze dziedzictwo narodowe. Zamiast miodu manuka wybierz polski odpowiednik

Poza zwiększoną zawartością MGO (niemal tysiąckrotnie względem innych rodzajów miodu) te nowozelandzkie nie odbiegają swoim składem od ciemnych miodów europejskich (zwłaszcza gryczanego, wrzosowego i spadziowego). Mają podobną zawartość węglowodanów, a także polifenoli. Miód manuka, tak jak inne miody, zawiera liczne składniki mineralne (m.in. potas, wapń, magnez), witaminy (C, B1, B2, PP, B6) oraz substancje, z których powstaje bakteriostatyczny nadtlenek wodoru.

Sprawdź: Miód jest dobry na serce. Zobacz, ile wynosi jego dawka

Jak dowiodły prace badawcze zespołu w Instytucie Chemii Żywności na Politechnice Drezdeńskiej, za unikatowe właściwości miodu manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest właśnie metyloglioksal.

Inny symbol opisujący miód manuka, UMF (Unique Manuka Factor), oznacza sposób badania skuteczności miodu, wykorzystywany przed odkryciem badania zawartości MGO. Jest to metoda mniej dokładna, choć nadal stosowana. Jednak wyższość metody MGO nad UMF uznał również twórca tej drugiej – Peter Molan. Dlatego najbardziej wiarygodną i jednolitą metodą oceny właściwości miodu manuka jest właśnie zawartość MGO.

Na co jest dobry miód manuka? Właściwości zdrowotne są wyjątkowe

Miód manuka o wysokim stężeniu MGO wykazuje silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych. Podobnie działa także leptozyna, związek występujący wyłącznie w miodach z roślin z rodziny Leptospermum.

Wyjątkowe właściwości bakteriobójcze miodu manuka sprawiają, że jest on stosowany pomocniczo w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, oddechowego i chorób jamy ustnej. Prowadzono także badania nad działaniem wirusobójczym miodów manuka. Odkryto, że w warunkach laboratoryjnych miód o wysokiej zawartości MGO hamuje namnażanie m.in. wirusów grypy oraz ospy wietrznej. Ma też działanie wspierające układ odpornościowy.

Oprócz tego miód manuka wykazuje całe spektrum pozytywnych działań charakterystycznych także dla innych miodów, w tym:

  • działanie przeciwutleniające,
  • wspomaganie odporności,
  • właściwości detoksykujące,
  • korzystny wpływ na metabolizm komórek.

Skutki uboczne spożywania miodu manuka wiążą się jedynie z możliwością wystąpienia reakcji alergicznej. Dlatego nie należy podawać go niemowlętom (podobnie jak innych miodów).

Przeczytaj też:

Co można leczyć miodem manuka?

Miody manuka znajdują one zastosowanie w leczeniu ran, owrzodzeń oraz odleżyn, a także stopy cukrzycowej. Używane w formie okładów skutecznie hamują rozwój bakterii na skórze. Można też spożywać je bezpośrednio lub dodawać do innych potraw tak samo, jak inne miody – choć ze względu na cenę produktu taka praktyka nie jest zbyt częsta.

W aptekach można kupić kilka rodzajów opatrunków z tym miodem, przeznaczonych do różnego typu ran. Z tego nowozelandzkiego „płynnego złota” korzysta także przemysł kosmetyczny, tworząc maski i inne produkty do cery trądzikowej. W kosmetologii stosuje się także liście manuka oraz pozyskiwany z nich olejek manuka.

Ile kosztuje miód manuka?

W sprzedaży są dostępne miody manuka o różnej zawartości MGO (podawanej w mg/kg). Różnią je także ceny, które w przypadku opakowania 250 g wynoszą orientacyjnie:

  • 100 mg/kg – 50-75 zł,
  • 250 mg/kg – ok. 100 zł,
  • 400 mg/kg – 100-150 zł,
  • 550 mg/kg – ok. 200 zł.
Źródła:
  • Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka, Problemy Higieny i Epidemiologii,
  • Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie, Farmacja Współczesna
  • Perspektywy wykorzystania miodu manuka w leczeniu chorób wewnętrznych, Postępy Fitoterapii..

Kosmetyki z apteki

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę
Logo firmy Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Warszawa, pl. Powstańców Warszawy 1
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia