Właściwości miodu manuka i zastosowanie w leczeniu. Na co pomaga miód manuka i jak go stosować? Czym jest stężenie MGO i UMF?

Justyna Śmigaruk
Miody oznakowane są na różne sposoby. Wykorzystywane są m.in. symbole MGO i UMF. Określają one sposób badania miodu i informują konsumentów o sile jego działania. Nowozelandzkie miody manuka charakteryzuje duża zawartość methylglyoxalu.
Miody oznakowane są na różne sposoby. Wykorzystywane są m.in. symbole MGO i UMF. Określają one sposób badania miodu i informują konsumentów o sile jego działania. Nowozelandzkie miody manuka charakteryzuje duża zawartość methylglyoxalu. yasuhiroamano/123RF
Udostępnij:
Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Na tle innych miodów wyróżnia go wysoka zawartość MGO – substancji o silnym działaniu antybakteryjnym. Miody manuka są popularne także w Polsce – stosuje się je przede wszystkim jako wspomaganie leczenia różnych schorzeń oraz pielęgnacji urody. Dowiedz się, co w miodach manuka oznaczają skróty MGO i UMF, jakie są ich właściwości, zastosowanie oraz ceny.

Manuka – krzew z Nowej Zelandii

Manuka, krzew o łacińskiej nazwie Leptospermum scoparium, występuje na terenie Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Roślina należy do licznej rodziny mirtowatych. Osiąga wysokość od 3 do aż 5 metrów, przez co czasem bywa nazywana drzewem manuka.

Manuka jest rośliną wiecznie zieloną, o niewielkich szorstkich liściach, kwitnącą na biało. Z nektaru kwiatowego powstaje specyficzny miód manuka.

Kwiaty manuka kwitną od listopada do stycznia. Czyste miody manuka są trudne do pozyskania, ponieważ Nową Zelandię porastają także inne miododajne rośliny. Są jednak coraz lepiej znane również poza obszarem pochodzenia. Miody te można dostać także w Polsce, niestety w dość wysokich cenach.

Dowiedz się na temat:

Czym wyróżnia się miód manuka?

Składnikiem, który najbardziej fascynuje w miodzie manuka i odpowiada za jego unikalne właściwości, jest metyloglioksal (MGO). Zawartość tego związku sprawia, że miód manuka różni się od miodów pochodzących z innych rejonów świata.

Poza zwiększoną zawartością MGO (niemal tysiąckrotnie względem innych miodów) te nowozelandzkie miody nie odbiegają swoim składem od ciemnych miodów europejskich (zwłaszcza gryczanego, wrzosowego i spadziowego). Mają podobną zawartość węglowodanów, a także polifenoli. Miód manuka, tak jak inne miody, zawiera liczne minerały (potas, fosfor, sód, wapń, magnez), witaminy (C, B1, B2, PP, B6) oraz bakteriostatyczny nadtlenek wodoru.

Prace badawcze zespołu w Instytucie Chemii Żywności na Politechnice Drezdeńskiej, prowadzone pod wodzą Thomasa Henle, dowiodły, że metyloglioksal jest bezpośrednio odpowiedzialny za unikatowe właściwości miodu manuka.

Inny symbol opisujący miód manuka – UMF (Unique Manuka Factor) – oznacza sposób badania skuteczności miodu, wykorzystywany przed odkryciem badania zawartości MGO. Jest to metoda mniej dokładna, choć nadal stosowana. Jednak wyższość metody MGO nad UMF uznał również twórca tej drugiej – Peter Molan. Dlatego najbardziej wiarygodną i jednolitą metodą mierzącą właściwości miodu manuka jest MGO.

Pszczoły produkuję nie tylko miód, bo jednocześnie wytwarzają też szereg produktów o cennych właściwościach odżywczych i leczniczych. Sprawdź, jakie właściwości mają poszczególne produkty pszczele i czym tak naprawdę są. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Na co pomaga apiterapia? Sprawdź właściwości produktów pszcz...

Miód manuka – właściwości zdrowotne

Obecny w miodzie manuka w wysokim stężeniu MGO wykazuje silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe (zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich jak i Gram-ujemnych). Podobnie działa także leptozyna, związek występujący wyłącznie w miodach z roślin z rodziny Leptospermum.

Wyjątkowe właściwości bakteriobójcze miodu manuka sprawiają, że jest on stosowany pomocniczo w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, oddechowego i chorób jamy ustnej.

Prowadzono także badania nad działaniem wirusobójczym miodów manuka. Wyniki były obiecujące – w warunkach laboratoryjnych miód o wysokiej zawartości MGO hamował namnażanie wirusów grypy oraz ospy wietrznej.

Oprócz tego miód manuka wykazuje całe spektrum pozytywnych działań charakterystycznych także dla innych miodów, w tym:

  • działanie przeciwutleniające,
  • wspomaganie odporności,
  • działanie detoksykujące,
  • wspomaganie metabolizmu komórek.

Skutki uboczne spożywania miodu manuka wiążą się jedynie z możliwością wystąpienia reakcji alergicznej. Dlatego nie należy podawać go niemowlętom (podobnie jak innych miodów).

Przeczytaj też:

Miód manuka – zastosowanie i cena

Miody manuka można spożywać bezpośrednio lub dodawać je do innych potraw tak samo, jak inne miody – choć taka praktyka, ze względu na cenę produktu, nie jest zbyt częsta. Oprócz tego znajdują one zastosowanie w leczeniu ran, owrzodzeń oraz odleżyn, a także stopy cukrzycowej.

Stosowane w formie okładów, miody manuka hamują rozwój bakterii na skórze.

W aptekach można kupić kilka rodzajów opatrunków z tym miodem, przeznaczonych do różnego typu ran. Z tego nowozelandzkiego płynnego złota korzysta także przemysł kosmetyczny, tworząc maski i inne produkty do cery trądzikowej. W kosmetologii stosuje się także liście manuka oraz pozyskiwany z nich olejek manuka.

W sprzedaży są dostępne miody manuka o różnej zawartości MGO (podawanej w mg/kg). Różnią je także ceny:

  • 100 mg/kg – około 80 zł za 250 g,
  • 250 mg/kg – 100-150 zł za 250 g,
  • 400 mg/kg – około 120 zł za 250 g,
  • 550 mg/kg – powyżej 300 zł za 250 g.
Miód jest naturalnym płynem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatów. Istnieje wiele różnych rodzajów tego produktu, w zależności od rodzaju kwiatów, z których powstaje. Jednym z najcenniejszych i zarazem najdroższych jest nowozelandzki miód manuka, który ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Większość miodów dostępnych obecnie w sklepach to niestety podróbki, czyli produkty syntetyczne, które nie posiadają unikalnych i charakterystycznych dla prawdziwego miodu składników. Okazuje się, że także niektórzy pszczelarze dokonują „zafałszowania” miodu, mieszając ten prawdziwy ze sztucznym. Jak wobec tego odróżnić miód naturalny od fałszywego? Jest na to kilka sprytnych sposobów. Wyjaśniamy, jakie cechy powinien mieć prawdziwy, naturalny miód.

Jak rozpoznać dobry miód i jak odróżnić go od wyrobu zafałsz...

Źródła:
  • Wilczyńska A., Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2013; 94: 873-875.
  • Czajowski M., Czajkowska K., Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie. Farmacja Współczesna. 2017; 10: 36-41.
  • Kędzia B., Hołderna-Kędzia K., Perspektywy wykorzystania miodu manuka w leczeniu chorób wewnętrznych. Postępy Fitoterapii. 2016;1 55-58.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Semilac

Semilac Lakier Hybrydowy 136 Creamy Muffin 7ml

54,15 zł22,99 zł-58%
miejsce #2

Eveline

Eveline Hybrydowy Zmywacz Do Lakieru 150ml

15,24 zł8,99 zł-41%
miejsce #3

Gehwol

Gehwol balsam zmiękczający 125ml

52,00 zł38,78 zł-25%
miejsce #4

SUNONE

SUNONE LAMPA SUN1 UV/LED 48W BIAŁA

72,60 zł59,00 zł-19%
miejsce #5

Activeshop

POCHŁANIACZ PYŁU NA PANTOGRAFIE MOMO 6606

489,98 zł440,70 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie