Owies na Wielkanoc to nie tylko dekoracja, ale również doskonały dodatek do sałatek. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma zielony owies

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Owies jest źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Owies jest źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Monika Góralska
Udostępnij:
Zielony owies to, obok rzeżuchy, najpopularniejsza dekoracja wielkanocnego stołu. Niewiele osób jednak wie, że te niepozorne źdźbła są jadalne. Dodawaj je do past kanapkowych, sałatek, a nawet maseczki na twarz. Dzięki zawartości antyoksydantów, zielony owies zmniejsza stan zapalny skóry i wspomaga gojenie się zmian trądzikowych. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma zielony owies oraz dowiedz się, dlaczego warto go włączyć do swojego jadłospisu.

Zielony owies (Avena sativa) to, obok rzeżuchy i pisanek, jedna z najpopularniejszych dekoracji wielkanocnego stołu. Te zielone źdźbła symbolizują nowy początek i odradzanie się przyrody do życia. Aby cieszyć się własnym owsem na Wielkanoc, należy zasiać go najpóźniej 2 tygodnie przed świętami. Nie zdążyłeś posiać go na czas? Nic straconego! Sklepy w swoim asortymencie posiadają gotowe dekoracje z zielonego owsa.

Ta niepozorna roślina ma również wiele właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpływają na organizm. Owies najczęściej spożywany jest pod postacią płatków, otrębów lub produktów z mąki owsianej. Istnieje również kasza owsiana, jednak w naszym kraju nie jest ona popularna.

Zielony owies – właściwości zdrowotne

Młody owies, często nazywany słomą owsianą, jest nie tylko wspaniałą dekoracją, ale również cennym produktem spożywczym, który stanowi źródło licznych związków mineralnych. Źdźbła owsa można dodawać do past kanapkowych, sałatek, a nawet koktajli. Jego smak jest raczej neutralny, więc dobrze podawać go z wyrazistymi potrawami.

Spożywanie młodego owsa zyskuje na popularności dzięki ajuwerdzie, czyli starożytnej medycynie indyjskiej. Współcześni zwolennicy naturalnych metod leczenia uważają, że jedzenie rosnącego owsa może korzystnie wpływać na organizm i wspomagać leczenie wielu dolegliwości, w tym:

  • bezsenność,
  • zaburzenia koncentracji,
  • zmęczenie,
  • przewlekły stres,
  • oparzenia,
  • trądzik,
  • stan zapalny skóry,
  • obrzęki.

Rosnący owies jest źródłem przeciwutleniaczy, czyli związków chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dzięki tej właściwości, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko rozwoju stanu zapalnego. Wykazano, że ekstrakty z zielonego owsa mogą zwalczać stany zapalne skóry, a tym samym wspomagać leczenie zmian trądzikowych.

Drobno zmielony owies może być stosowany jako składnik maseczki łagodzącej stan zapalny skóry.

Źdźbła owsa zawierają także beta-glukany, czyli rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. W licznych badaniach naukowych potwierdzono, że ten związek może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi oraz regulować poziom glukozy. Wykazano także, że spożywanie żywności z beta-glukanami może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, co jest niezwykle ważne w przypadku insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Dlatego zamiast wyrzucać owies po świętach, zalecamy dodać go to sałatki, pasty kanapkowej lub koktajlu.

Przygotuj się do Wielkanocy!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie