Spis treści
Co na ból gardła? 10 bałkańskich sposobów na bolące gardło
Kiedy myślimy o Bałkanach, jedną z pierwszych myśli, jakie się pojawiają, to piękne wybrzeże, gościnni mieszkańcy i wyśmienita kuchnia. Balkandad, czyli Miloš Nedeljkov – influencer z Bałkanów, podzielił się 10 naturalnymi sposobami na ból gardła, które stosują mieszkańcy tego regionu.
10 naturalnych sposobów na ból gardła prosto z Bałkanów:
- Rakija – domaća rakija, czyli rakija domowej roboty to pierwsza – i jak podkreśla Balkandad – najważniejsza z naturalnych metod mieszkańców Bałkanów na pokonanie bólu gardła.
- Herbatka rumiankowa – Bałkańczycy, kiedy czują niepokojące drapanie w gardle, piją naturalny napar z rumianku.
- Herbatka z szałwii – choć w Polsce częściej szałwia częściej używana jest do płukanek, to na Bałkanach pije się herbatkę z szałwii. Wspomaga ona łagodzenie stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła.
- Med limon čaj – med limon čaj, czyli herbatka z miodem i cytryną. Balkandad docenia nie tylko jej właściwości zdrowotne, ale zwraca też uwagę na znakomity smak.
- Płukanie gardła słoną wodą – podobnie jak w Polsce, również na Bałkanach gardło płucze się wodą z solą. Roztwór wody z solą działa bakteriobójczo, niweluje obrzęk i opuchliznę.
- Domowa zupa z pieprzem – jednym z bałkańskich sposobów na ból gardła jest zupa – koniecznie domowa i dużą ilości pieprzu.
- Inhalacje wodą z ziemniaków – ziemniaczana inhalacja brzmi nietypowo, ale właśnie tak leczą się na Bałkanach. Wystarczy ugotować kilka ziemniaków (wcześniej można je obrać, choć Balkandad tego nie robi) i gotową inhalację z ziemniaków i wody w garnku ustawić na desce. Pacjent z bolącym gardłem przykrywa głowę ręcznikiem, wdycha parę wodną i wypluwa do chusteczki wydzielinę, która się zbiera. Co ważne, inhalacji nie powinno się robić na pełny żołądek. Jeśli zabieg przeprowadzany jest wieczorem, powinien nastąpić 2 godziny po obfitym posiłku, nie więcej niż dwa razy dziennie. Przez kolejne 3-4 godziny nie wolno wychodzić na zewnątrz, na balkon ani stać przy oknie, aby uniknąć przeciągów i ekspozycji na chłodne powietrze.
- Krople propolisowe – na Bałkanach na ból gardła stosuje się też krople propolisowe. Można to zrobić jak Balkandad, nakładając kilka kropli na łyżeczkę i połknąć, lub zrobić rozcieńczony roztwór preparatu (do 20 kropli na 100ml wody).
- Prepečeno mleko – zwane też karmelizowanym mlekiem, prepečeno mleko to słodki napój, który na Bałkanach przygotowuje się, gdy zaczyna drapać w gardle. Do garnka wsypuje się 3 łyżki cukru i podgrzewa, aż się rozpuści. Kiedy cukier jest płynny, zmniejsza się temperaturę i miesza, żeby cukier się nie przypalił. Gdy nabierze wyglądu karmelu, zdejmuje się go z ognia i zalewa szklanką mleka. Po postawieniu garnka z powrotem na kuchence i mleko z cukrem należy mieszać, aż oba składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści się w mleku, do powstania jednorodnej mieszaniny. Rodzina Balkandada dodaje do niego jeszcze odrobinę masła. Mleko karmelizowane pije się bardzo ciepłe – podobno takie jest najbardziej skuteczne.
- Mast šal – ta kontrowersyjna metoda polega na nałożeniu grubej warstwy słoniny na szalik (lub podłużny kawałek materiału np. ze starej koszulki), zawiązanie go wokół szyi i położeniu się tak spać. Podobno kolejnego dnia jest lepiej.
Nie kupuj środków na przeziębienie. Zajrzyj do kuchennej szafki
Nie potrzebujesz zestawu środków na objawy przeziębienia czy wzmacniających odporność, gdy masz w domu ten jeden produkt. Łagodzi ból gardła, kaszel i katar lepiej niż lek dostępny bez recepty. Naukow...
Czego nie robić przy bólu gardła? Te pokarmy i napoje pogarszają ból gardła
Ból gardła mogą też pogorszyć niektóre produkty spożywcze. Jakich pokarmów i napojów lepiej unikać lub ograniczać, kiedy doskwiera nam bolące gardło?
Pokarmy i napoje, których należy unikać to:
- kwaśne produkty (w tym kwaśne soki, np. pomarańczowy lub pomidorowy, ocet itp.),
- napoje gazowane,
- twarde lub bardzo chrupiące pokarmy (np. chipsy, krakersy, sucharki itp.),
- pikantne potrawy,
- bardzo gorące pokarmy i napoje.
Podczas bólu gardła warto nie palić papierosów i – wbrew bałkańskim radom – nie pić alkoholu. Palenie i picie może wysuszyć gardło i zaostrzyć stan zapalny gardła.
Ten skromny deser z dzieciństwa zwalczy ból gardła, chrypkę i kaszel. Pamiętasz go?
Ten deser cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL-u. Dzieci go uwielbiały, a i dorośli także nie mogli oprzeć się jego słodkości. Dzisiaj już nieco zapomniany, a bardziej kojarzony z filmem ko...
Czy zimne pomaga na ból gardła?
W zależności od przyczyny bólu gardła, zarówno zimne, jak i gorące pokarmy mogą pomóc poczuć się lepiej. Chłodne pokarmy i napoje chłodzą zakończenia nerwowe w gardle, przez co sygnały bólowe są mniej odczuwalne. Zimne pokarmy pomagają zmniejszyć stan zapalny, obrzęk gardła, ból oraz dyskomfort. Spożywanie zimnych pokarmów może być pomocne w przypadku trudności z połykaniem lub oddychaniem przez usta.
Z kolei ciepłe napoje pobudzają wydzielanie śliny i nawilżają gardło. Ciepłe herbaty i napoje często zawierają lecznicze składniki, takie jak miód i cytryna. Istnieje wiele różnych herbat i naparów zalecanych w przypadku bólu gardła.
9 powodów bólu gardła przy przełykaniu. Sprawdź, bo kłucie to nie tylko przeziębienie
Ból gardła przy przełykaniu może być objawem wielu różnych schorzeń. Od niegroźnych infekcji, po poważne choroby. Ostry ból gardła przy przełykaniu często wskazuje na anginę, ale może też towarzyszyć ...