Spis treści
Co na ból gardła? 10 bałkańskich sposobów na bolące gardło
Kiedy myślimy o Bałkanach, jedną z pierwszych myśli, jakie się pojawiają, to piękne wybrzeże, gościnni mieszkańcy i wyśmienita kuchnia. Balkandad, czyli Miloš Nedeljkov – influencer z Bałkanów, podzielił się 10 naturalnymi sposobami na ból gardła, które stosują mieszkańcy tego regionu.
10 naturalnych sposobów na ból gardła prosto z Bałkanów:
- Rakija – domaća rakija, czyli rakija domowej roboty to pierwsza – i jak podkreśla Balkandad – najważniejsza z naturalnych metod mieszkańców Bałkanów na pokonanie bólu gardła.
- Herbatka rumiankowa – Bałkańczycy, kiedy czują niepokojące drapanie w gardle, piją naturalny napar z rumianku.
- Herbatka z szałwii – choć w Polsce częściej szałwia częściej używana jest do płukanek, to na Bałkanach pije się herbatkę z szałwii. Wspomaga ona łagodzenie stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła.
- Med limon čaj – med limon čaj, czyli herbatka z miodem i cytryną. Balkandad docenia nie tylko jej właściwości zdrowotne, ale zwraca też uwagę na znakomity smak.
- Płukanie gardła słoną wodą – podobnie jak w Polsce, również na Bałkanach gardło płucze się wodą z solą. Roztwór wody z solą działa bakteriobójczo, niweluje obrzęk i opuchliznę.
- Domowa zupa z pieprzem – jednym z bałkańskich sposobów na ból gardła jest zupa – koniecznie domowa i dużą ilości pieprzu.
- Inhalacje wodą z ziemniaków – ziemniaczana inhalacja brzmi nietypowo, ale właśnie tak leczą się na Bałkanach. Wystarczy ugotować kilka ziemniaków (wcześniej można je obrać, choć Balkandad tego nie robi) i gotową inhalację z ziemniaków i wody w garnku ustawić na desce. Pacjent z bolącym gardłem przykrywa głowę ręcznikiem, wdycha parę wodną i wypluwa do chusteczki wydzielinę, która się zbiera. Co ważne, inhalacji nie powinno się robić na pełny żołądek. Jeśli zabieg przeprowadzany jest wieczorem, powinien nastąpić 2 godziny po obfitym posiłku, nie więcej niż dwa razy dziennie. Przez kolejne 3-4 godziny nie wolno wychodzić na zewnątrz, na balkon ani stać przy oknie, aby uniknąć przeciągów i ekspozycji na chłodne powietrze.
- Krople propolisowe – na Bałkanach na ból gardła stosuje się też krople propolisowe. Można to zrobić jak Balkandad, nakładając kilka kropli na łyżeczkę i połknąć, lub zrobić rozcieńczony roztwór preparatu (do 20 kropli na 100ml wody).
- Prepečeno mleko – zwane też karmelizowanym mlekiem, prepečeno mleko to słodki napój, który na Bałkanach przygotowuje się, gdy zaczyna drapać w gardle. Do garnka wsypuje się 3 łyżki cukru i podgrzewa, aż się rozpuści. Kiedy cukier jest płynny, zmniejsza się temperaturę i miesza, żeby cukier się nie przypalił. Gdy nabierze wyglądu karmelu, zdejmuje się go z ognia i zalewa szklanką mleka. Po postawieniu garnka z powrotem na kuchence i mleko z cukrem należy mieszać, aż oba składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści się w mleku, do powstania jednorodnej mieszaniny. Rodzina Balkandada dodaje do niego jeszcze odrobinę masła. Mleko karmelizowane pije się bardzo ciepłe – podobno takie jest najbardziej skuteczne.
- Mast šal – ta kontrowersyjna metoda polega na nałożeniu grubej warstwy słoniny na szalik (lub podłużny kawałek materiału np. ze starej koszulki), zawiązanie go wokół szyi i położeniu się tak spać. Podobno kolejnego dnia jest lepiej.
Czego nie robić przy bólu gardła? Te pokarmy i napoje pogarszają ból gardła
Ból gardła mogą też pogorszyć niektóre produkty spożywcze. Jakich pokarmów i napojów lepiej unikać lub ograniczać, kiedy doskwiera nam bolące gardło?
Pokarmy i napoje, których należy unikać to:
- kwaśne produkty (w tym kwaśne soki, np. pomarańczowy lub pomidorowy, ocet itp.),
- napoje gazowane,
- twarde lub bardzo chrupiące pokarmy (np. chipsy, krakersy, sucharki itp.),
- pikantne potrawy,
- bardzo gorące pokarmy i napoje.
Podczas bólu gardła warto nie palić papierosów i – wbrew bałkańskim radom – nie pić alkoholu. Palenie i picie może wysuszyć gardło i zaostrzyć stan zapalny gardła.
Czy zimne pomaga na ból gardła?
W zależności od przyczyny bólu gardła, zarówno zimne, jak i gorące pokarmy mogą pomóc poczuć się lepiej. Chłodne pokarmy i napoje chłodzą zakończenia nerwowe w gardle, przez co sygnały bólowe są mniej odczuwalne. Zimne pokarmy pomagają zmniejszyć stan zapalny, obrzęk gardła, ból oraz dyskomfort. Spożywanie zimnych pokarmów może być pomocne w przypadku trudności z połykaniem lub oddychaniem przez usta.
Z kolei ciepłe napoje pobudzają wydzielanie śliny i nawilżają gardło. Ciepłe herbaty i napoje często zawierają lecznicze składniki, takie jak miód i cytryna. Istnieje wiele różnych herbat i naparów zalecanych w przypadku bólu gardła.