Spis treści
Gorczyca ma wiele cennych dla zdrowia właściwości
Gorczyca to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Pochodzi ona głównie z Azji i krajów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce rosną dwa gatunki:
- gorczyca biała (Sinapis alba),
- gorczyca polna (Sinapis arvensis).
W uprawie pojawia się także gorczyca sarepska (Brassica juncea) i gorczyca czarna (Brassica nigra). Do zastosowań zdrowotnych wykorzystuje się głównie całe lub zmielone nasiona gorczycy, z których można przygotować napary, odwary, maści, pasty, nalewki, a także olej gorczycowy bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Najbardziej rozpowszechnionym i najczęściej używanym gatunkiem jest gorczyca biała, która zawiera dużą ilość tłuszczu i białka, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP, kwas foliowy), A, C, E, K, składniki mineralne takie jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, selen, cynk, olejki eteryczne, substancje śluzowe, błonnik pokarmowy i sterole roślinne.
Właściwości gorczycy:
- żółciotwórcze i żółciopędne,
- oczyszczające wątrobę,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- wykrztuśne,
- moczopędne,
- przeciwbólowe,
- pobudzające krążenie krwi,
- rozgrzewające.
Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita
Wywodząca się z Meksyku ostra papryka od przeszło 8 tys. lat gości na naszych stołach. Znamy ją pod postacią pieprzu cayenne, papryki chili czy jalapeno oraz sosu tabasco. Bardzo często trafia do nasz...
Gorczyca na trawienie i przeziębienie
Gorczyca usprawnia trawienie i działa osłaniająco na przewód pokarmowy, ponieważ zawiera śluzy. Dzięki temu niweluje stan zapalny, łagodzi ból brzucha i chroni żołądek przed podrażnieniem. Warto ją stosować przy dolegliwościach trawiennych takich jak nadkwasota, wrzody, zapalenie jelit. Gorczyca ma również właściwości przeczyszczające, dzięki czemu zapobiega zaparciom.
Olejek gorczycowy działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, dzięki czemu łagodzi stan zapalny gardła i jamy ustnej. Można go więc używać w postaci płukanki.
Leki na katar i kaszel masz w domu. Wypróbuj gałganek Aliny i inne naturalne środki
Wraz z sezonem na infekcje oddechowe rośnie popyt na środki lecznicze. Nie trzeba od razu biec do apteki po chemiczne krople czy syropy. Skuteczne produkty na katar, kaszel i ból gardła znajdziesz w d...
Gorczyca na reumatyzm i zatoki
Nasiona gorczycy działają drażniąco na skórę i powodują jej przekrwienie. Dzięki temu pobudzają krążenie krwi, rozgrzewają i łagodzą bóle artretyczne i reumatyczne. Zastosowanie zewnętrzne gorczycy na chore miejsca powoduje lepsze dotlenienie, odżywienie oraz usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z tkanek, dzięki czemu miejsca te szybciej się regenerują.
Stosuje się sproszkowane lub zmielone nasiona gorczycy w postaci okładów na bolące miejsca i stawy. Do gorczycy należy jednak dodać niewielką ilość wody, oleju lub spirytusu i powstałą papkę nakładać na bolące mięśnie, nerwy i stawy. W sprzedaży są także gotowe plastry gorczycowe, które działają przeciwbólowo i rozgrzewająco.
Można także zastosować płócienne woreczki wypełnione całymi nasionami gorczycy, lekko je podgrzać i przykładać jak okłady. Takie okłady sprawdzą się nie tylko w przypadku zapalenia stawów, ale także zapalenia zatok przynosowych. Można wtedy rozgrzane woreczki przykładać do czoła, w okolicy nosa i policzków. Dzięki temu skutecznie rozrzedzą i ułatwią wydalenie zalegającej w zatokach wydzieliny.
Płynne złoto na zdrowie i urodę. Wypróbuj przepis na rosół kolagenowy
Rosół kolagenowy to zupa mocy. Choć znany jest od wielu pokoleń, to coraz więcej osób gotuje ten bulion z kości – nie tylko na przeziębienia i grypę. Rosół kolagenowy to remedium na wiele dolegliwości...
Gorczyca w kuchni
Najbardziej znany produkt z zastosowaniem gorczycy to musztarda, czyli kremowy sos z całych nasion lub rozdrobnionej gorczycy z dodatkiem wody, soli, cukru, octu i innych składników. Nasiona gorczycy używane są także jako środek konserwujący i dodawane do przetworów takich jak ogórki kiszone i konserwowe, warzywa w occie, kiszonki czy wędliny. Mielone nasiona dodaje się także do mięs, kiełbas, ryb, sosów, zapiekanek czy duszonych lub pieczonych warzyw. Wykorzystać można także świeże liście gorczycy i dodać je do sałatki.
Jest z nami od lat, a nie doceniamy jej właściwości. Dlaczego warto jeść musztardę?
Żółty sos nie ma sobie równych. To zasługa nasion gorczycy, które są pełne prozdrowotnych związków. Nie jest jednak obojętne, jaki rodzaj wybierzemy. Zobacz, ile kalorii ma musztarda, jaka jest najlep...
Olej gorczycowy do włosów i skóry
Nasiona gorczycy, z których pozyskuje się olej gorczycowy zawierają duże ilości antyoksydantów oraz witaminy A, C, K i E, które opóźniają proces starzenia się skóry. Dzięki temu olej z gorczycy stosuje się również w kosmetyce do pielęgnacji włosów i skóry. Olejek można więc nakładać na włosy, aby je odżywić i wygładzić, a także na skórę głowy w celu poprawienia jej ukrwienia. To sprawia, że cebulki włosów są bardziej dotlenione, a włosy szybciej rosną i nie wypadają. Stają się silne, mocne i lśniące.
Olejem z gorczycy można również pielęgnować skórę twarzy. Szczególnie polecany on jest do cery dojrzałej, ponieważ zawarte w nim antyoksydanty opóźniają procesy starzenia i zmniejszają widoczność zmarszczek. Wskazany jest także do cery tłustej i mieszanej, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum, a także działa przeciwzapalnie. W ten sposób zmniejsza błyszczenie się skóry oraz redukuje zmiany trądzikowe.
Ten tani sposób na wypadanie włosów wzmocni je i odżywi. Nie wydasz więcej niż 2 zł.
Jeśli twoje włosy wypadają garściami, są łamliwe i pozbawione blasku, to ten tani sposób na zdrowe i mocne włosy jest dla ciebie. Nie musisz sięgać po drogie, profesjonalne kosmetyki, bo wystarczy pac...
Przeciwwskazania do stosowania gorczycy
Gorczycę należy stosować ostrożnie szczególnie zewnętrznie, ponieważ preparaty nakładane na skórę mają silne działanie i mogą powodować wystąpienie stanu zapalnego i poparzenia skóry.
Na gorczycę powinny uważać osoby z cukrzycą, ponieważ obniża ona poziom glukozy we krwi. W połączeniu z lekami na cukrzycę może to doprowadzić do niebezpiecznej dla zdrowia hipoglikemii (niedocukrzenia).
Gorczycy nie powinny spożywać w zbyt dużych ilościach także kobiety w ciąży, ponieważ pobudza ona krążenie, może więc doprowadzić do przekrwienia macicy i poronienia. Natomiast spożywanie jej w dużych dawkach i zbyt często przez inne osoby może prowadzić do uszkodzenia dróg moczowych i nerek.