Spis treści
Gorczyca ma wiele cennych dla zdrowia właściwości
Gorczyca to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Pochodzi ona głównie z Azji i krajów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce rosną dwa gatunki:
- gorczyca biała (Sinapis alba),
- gorczyca polna (Sinapis arvensis).
W uprawie pojawia się także gorczyca sarepska (Brassica juncea) i gorczyca czarna (Brassica nigra). Do zastosowań zdrowotnych wykorzystuje się głównie całe lub zmielone nasiona gorczycy, z których można przygotować napary, odwary, maści, pasty, nalewki, a także olej gorczycowy bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Najbardziej rozpowszechnionym i najczęściej używanym gatunkiem jest gorczyca biała, która zawiera dużą ilość tłuszczu i białka, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP, kwas foliowy), A, C, E, K, składniki mineralne takie jak wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, selen, cynk, olejki eteryczne, substancje śluzowe, błonnik pokarmowy i sterole roślinne.
Właściwości gorczycy:
- żółciotwórcze i żółciopędne,
- oczyszczające wątrobę,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- wykrztuśne,
- moczopędne,
- przeciwbólowe,
- pobudzające krążenie krwi,
- rozgrzewające.
Gorczyca na trawienie i przeziębienie
Gorczyca usprawnia trawienie i działa osłaniająco na przewód pokarmowy, ponieważ zawiera śluzy. Dzięki temu niweluje stan zapalny, łagodzi ból brzucha i chroni żołądek przed podrażnieniem. Warto ją stosować przy dolegliwościach trawiennych takich jak nadkwasota, wrzody, zapalenie jelit. Gorczyca ma również właściwości przeczyszczające, dzięki czemu zapobiega zaparciom.
Olejek gorczycowy działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, dzięki czemu łagodzi stan zapalny gardła i jamy ustnej. Można go więc używać w postaci płukanki.
Gorczyca na reumatyzm i zatoki
Nasiona gorczycy działają drażniąco na skórę i powodują jej przekrwienie. Dzięki temu pobudzają krążenie krwi, rozgrzewają i łagodzą bóle artretyczne i reumatyczne. Zastosowanie zewnętrzne gorczycy na chore miejsca powoduje lepsze dotlenienie, odżywienie oraz usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z tkanek, dzięki czemu miejsca te szybciej się regenerują.
Stosuje się sproszkowane lub zmielone nasiona gorczycy w postaci okładów na bolące miejsca i stawy. Do gorczycy należy jednak dodać niewielką ilość wody, oleju lub spirytusu i powstałą papkę nakładać na bolące mięśnie, nerwy i stawy. W sprzedaży są także gotowe plastry gorczycowe, które działają przeciwbólowo i rozgrzewająco.
Można także zastosować płócienne woreczki wypełnione całymi nasionami gorczycy, lekko je podgrzać i przykładać jak okłady. Takie okłady sprawdzą się nie tylko w przypadku zapalenia stawów, ale także zapalenia zatok przynosowych. Można wtedy rozgrzane woreczki przykładać do czoła, w okolicy nosa i policzków. Dzięki temu skutecznie rozrzedzą i ułatwią wydalenie zalegającej w zatokach wydzieliny.
Gorczyca w kuchni
Najbardziej znany produkt z zastosowaniem gorczycy to musztarda, czyli kremowy sos z całych nasion lub rozdrobnionej gorczycy z dodatkiem wody, soli, cukru, octu i innych składników. Nasiona gorczycy używane są także jako środek konserwujący i dodawane do przetworów takich jak ogórki kiszone i konserwowe, warzywa w occie, kiszonki czy wędliny. Mielone nasiona dodaje się także do mięs, kiełbas, ryb, sosów, zapiekanek czy duszonych lub pieczonych warzyw. Wykorzystać można także świeże liście gorczycy i dodać je do sałatki.
Olej gorczycowy do włosów i skóry
Nasiona gorczycy, z których pozyskuje się olej gorczycowy zawierają duże ilości antyoksydantów oraz witaminy A, C, K i E, które opóźniają proces starzenia się skóry. Dzięki temu olej z gorczycy stosuje się również w kosmetyce do pielęgnacji włosów i skóry. Olejek można więc nakładać na włosy, aby je odżywić i wygładzić, a także na skórę głowy w celu poprawienia jej ukrwienia. To sprawia, że cebulki włosów są bardziej dotlenione, a włosy szybciej rosną i nie wypadają. Stają się silne, mocne i lśniące.
Olejem z gorczycy można również pielęgnować skórę twarzy. Szczególnie polecany on jest do cery dojrzałej, ponieważ zawarte w nim antyoksydanty opóźniają procesy starzenia i zmniejszają widoczność zmarszczek. Wskazany jest także do cery tłustej i mieszanej, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum, a także działa przeciwzapalnie. W ten sposób zmniejsza błyszczenie się skóry oraz redukuje zmiany trądzikowe.
Przeciwwskazania do stosowania gorczycy
Gorczycę należy stosować ostrożnie szczególnie zewnętrznie, ponieważ preparaty nakładane na skórę mają silne działanie i mogą powodować wystąpienie stanu zapalnego i poparzenia skóry.
Na gorczycę powinny uważać osoby z cukrzycą, ponieważ obniża ona poziom glukozy we krwi. W połączeniu z lekami na cukrzycę może to doprowadzić do niebezpiecznej dla zdrowia hipoglikemii (niedocukrzenia).
Gorczycy nie powinny spożywać w zbyt dużych ilościach także kobiety w ciąży, ponieważ pobudza ona krążenie, może więc doprowadzić do przekrwienia macicy i poronienia. Natomiast spożywanie jej w dużych dawkach i zbyt często przez inne osoby może prowadzić do uszkodzenia dróg moczowych i nerek.