Nie jedz ich, bo ci zaszkodzą. Ryby są zdrowe, ale nie wszystkie. Te są najgorsze z nich. Mogą zawierać toksyny i powodować stan zapalny

Marta Siesicka-Osiak
Ryby są zdrowe, ale nie wszystkie. Te z nich są najgorsze, bo mogą zawierać spore ilości rtęci i innych zanieczyszczeń toksycznych dla człowieka.
Ryby są zdrowe, ale nie wszystkie. Te z nich są najgorsze, bo mogą zawierać spore ilości rtęci i innych zanieczyszczeń toksycznych dla człowieka. bearfotos/freepik.com
Ryby powinny być spożywane przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Ale czy ich jedzenie zawsze wyjedzie nam na zdrowie? To zależy od tego, po które gatunki sięgniemy. Na szczęście jedzenie większości z nich, jest bezpieczne i polecane. Zobacz, które ryby uznawane są za najbardziej niezdrowe i szkodliwe.

Spis treści

Te ryby są najbardziej niezdrowe. Unikaj ich!

Zanieczyszczenia takie jak rtęć, kadm, ołów oraz polichlorowane bifenyle (PCB), dioksyny i pozostałości pestycydów oraz antybiotyków, przedostają się do spożywanej przez nas żywności. Trafiają do owoców, warzyw, ale także do jajek, mięsa i ryb.

Sprawdź: Toksyczny pierwiastek w Bałtyku. To najbardziej szkodliwy metal ciężki

W naszej galerii znajdziesz ryby, które uznawane są najbardziej niezdrowe, to nie tylko panga i makrela, ale także inne gatunki, po które sięgamy na co dzień.

Obecnie eksperci badają m.in. wpływ rtęci na nasz organizm. Badane są poziomy jej stężenia w rybach i jej wpływ na nasz układ nerwowy. Wiadomo, że jego bardzo wysoki poziom może uszkodzić układ nerwowy u osób dorosłych, a przypadku płodu lub małego dziecka może nawet zakłócić rozwój mózgu i układu nerwowego.

Czytaj też: Najzdrowsza ryba na świąteczny stół. Ma mnóstwo zdrowych tłuszczów oraz witaminy młodości

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zrezygnować z jedzenia ryb. Autorzy analizy opublikowanej w czasopiśmie „Journal of the American Medical Association” obliczyli na podstawie danych z Agencji Ochrony Środowiska i innych instytucji, że gdyby 100 000 osób jadło łososia hodowlanego dwa razy w tygodniu przez 70 lat, dodatkowe spożycie PCB mogłoby potencjalnie spowodować 24 dodatkowe zgony z powodu raka – ale zapobiegłoby co najmniej 7 000 zgonów z powodu chorób serca.

Ten rachunek zdecydowanie przechyla szalę na korzyść jedzenia ryb, a nie eliminowania ich z codziennej diety.

Dlaczego warto jeść ryby? Korzyści jest wiele

Ryby cenione przede wszystkim jako źródło kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie kwasu EPA (eikozapentaenowy) oraz DHA (dokozaheksaenowy), których regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko chorób serca, a także prawdopodobieństwo wystąpienia takich schorzeń, jak udar mózgu czy choroba Alzheimera.

Większość ryb jest także bogata w wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko, różnorodne witaminy (m.in. A, E i D) oraz składniki mineralne. Według Healthline najzdrowsze ryby dla naszego zdrowia to m.in.:

  • łosoś alaskański,
  • dorsz,
  • śledź,
  • okoń,
  • pstrąg tęczowy,
  • sardynki,
  • tuńczyk (inny niż tuńczyk błękitnopłetwy i opastun), w szczególności lekki tuńczyk w puszkach,
  • makrela (inna niż makrela królewska),
  • dziki mintaj z Alaski.

Z ryb popularnych w Polsce warto pamiętać także o flądrze, która zgodnie z badaniami prowadzonymi przez Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, zawiera niewielkie ilości metali toksycznych (kadmu, ołowiu i rtęci) – są one niższe niż np. w zbożach czy warzywach.

– Wyniki naszych badań, prowadzonych od ponad dwóch dekad, wskazują, że dla flądry (innych ryb również) stężenia dopuszczalne w żywności nie były przekroczone i stanowią one około 1-3 proc. limitu. Większą uwagę należy zwrócić na rtęć, która w rybach występuje na wyższym poziomie, niż w innych rodzajach żywności. Rtęć we flądrze stanowi około 10 proc. bezpiecznego limitu – piszą dr hab. Joanna Szlinder-Richert prof. nadzw oraz dr hab. Lucyna Polak-Juszczak prof. nadzw.

Zanim więc udamy się na zakupy, warto wiedzieć, których gatunków ryb lepiej unikać, a spożycie, których należy ograniczyć.

Królewska ryba na Wigilię. Jak wybrać idealną?

Królewska ryba na Wigilię. Jak wybrać idealną?

Karp nieodłącznie kojarzy się z kolacją wigilijną. Ta ryba to symbol Bożego Narodzenia w Polsce. Karp królewski często nazywany jest karpiem galicyjskim lub lustrzeniem. Jaki karp jest najlepszy? Ta ś...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Źródło:

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia