1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Ryby są zdrowe, ale nie wszystkie. Te z nich są najgorsze,...
fot. bearfotos/freepik.com

Nie jedz ich, bo ci zaszkodzą. Ryby są zdrowe, ale nie wszystkie. Te są najgorsze z nich. Mogą zawierać toksyny i powodować stan zapalny

Ryby są zdrowe, ale nie wszystkie. Te z nich są najgorsze, bo mogą zawierać spore ilości rtęci i innych zanieczyszczeń toksycznych dla człowieka.

2 z 6
Panga hodowana jest przede wszystkim w Wietnamie i jest...
fot. Rosendo Serrano Valera / GettyImages

Panga

Panga hodowana jest przede wszystkim w Wietnamie i jest jedną z najczęściej spożywanych ryb na świecie z powodu niskiej ceny i łagodnego smaku. Niemniej jednak, ze względu na wysoki poziom zanieczyszczenia rzek, w których żyje oraz fakt, że jest drapieżnikiem, gromadzi w mięsie duże stężenie rtęci. Ponadto panga nie ma zbyt dużej wartości odżywczej, ponieważ ma niską zawartość białka oraz niższy poziom kwasów omega-3 niż inne gatunki ryb.

3 z 6
Makrela uznawana jest za dobre źródło kwasów omega-3, jednak...
fot. NiAk Stock / GettyImages

Makrela królewska

Makrela uznawana jest za dobre źródło kwasów omega-3, jednak makrela królewska – zwłaszcza ta złowiona w Oceanie Spokojnym – ma wysoką zawartość rtęci. Dlatego, zdaniem ekspertów, małe dzieci i kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny jej unikać. Obok makreli królewskiej największą zawartość rtęci znajdziemy w mięsie rekina, miecznika i płytecznika.

4 z 6
Tipalia to ryba, która dostępna jest głównie, jako ryba...
fot. nitrub/GettyImages

Tilapia

Tipalia to ryba, która dostępna jest głównie, jako ryba hodowlana. Ma bardzo niski poziom korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3, a jednocześnie bardzo wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-6. Jej jedzenie może zwiększać stan zapalny w organizmie, który związany jest z występowaniem chorób serca i autoimmunologicznych, a także cukrzycy oraz nowotworów. Szczególnie ryby hodowane w Chile budzą niepokój ekspertów.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Zobacz również

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?