Spis treści
- Jakość wygrywa z ceną wśród tych, którzy wybierają zdrową żywność
- Jest kilka wskaźników wartości. Źle wyceniony towar traci podwójnie
- Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej zamożne i świadome wyborów
- Tylko niektórzy sprawdzają skład produktów
- Promocja, rabat? Oni nie szukają nierealnych okazji. Co sądzą o reklamie?
- Oszczędności tak, ale nie mogą być okupione gorszym wyborem
- Polacy nauczyli się planować wydatki. Popełniają mniej błędów
Blisko 40 proc. konsumentów spośród badanych 1,4 tys. amatorów zdrowej żywności, kupując swe ulubione produkty, stawia na jakość. W dalszej kolejności są cena i skład. A co ze zwracaniem uwagi na rabaty? Tu też zaskoczenie. Eksperci doskonale wiedzą, skąd biorą się takie postawy polskich konsumentów.
Jakość wygrywa z ceną wśród tych, którzy wybierają zdrową żywność
Aż 36 proc. konsumentów, kupując tzw. zdrową żywność, na pierwszym miejscu stawia na jej jakość. Tylko 25 proc. wskazuje na cenę, a 16 proc. – na etykiety i składy produktów. Zdecydowanie mniejsze znaczenie przy sklepowej półce mają takie kwestie, jak rabaty i promocje – 7 proc., marki produktów – 5 proc., a także reklamy – 4 proc. Niemniej 29,1 proc. badanych podczas zakupów zawsze szuka okazji. Ponadto wiadomo, że 21,7 proc. konsumentów woli kupować nieprzetworzone artykuły spożywcze rzadziej, ale za to w większych ilościach. Co ciekawe 26,7 proc. kupujących zawsze przed pójściem do sklepu robi listę zakupów.
– Cieszy zainteresowanie konsumentów żywnością wysokiej jakości. Ten segment rynku w polskim rolnictwie rozwija się – komentuje dr inż. Waldemar Humięcki, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Jest kilka wskaźników wartości. Źle wyceniony towar traci podwójnie
Jak wynika z badania, przeprowadzonego przez KANTAR Polska na zlecenie aplikacji Zdrowe Zakupy (Grupa BLIX) wśród ponad 1,4 tys. dorosłych shopperów, obecnie podczas zakupu danego produktu z kategorii tzw. zdrowej żywności dla konsumentów najważniejsza jest jego jakość. Aż 36 proc. respondentów najbardziej zwraca uwagę właśnie na ten aspekt przy półce sklepowej. Mniej osób patrzy w takim momencie na cenę – 25 proc.
– W dzisiejszych czasach konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, co kupują. Dostęp do informacji jest łatwiejszy niż kiedykolwiek wcześniej, co pozwala na dokładne analizowanie produktów przed zakupem. Jakość jest często postrzegana jako wskaźnik wartości – komentuje Arkadiusz Paprzycki z aplikacji Zdrowe Zakupy.
Ekspert zwraca jednak uwagę na fakt, że dla wielu Polaków cena wciąż jest kluczowym czynnikiem decyzyjnym. Jeżeli jest niska, to może sugerować gorszy gatunek towaru, ale nie zawsze tak jest. Dlatego konsumenci często szukają najlepszego stosunku jakości do ceny. W aktualnej sytuacji gospodarczej cena pozostaje ważnym czynnikiem – dodaje Paprzycki.
Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej zamożne i świadome wyborów
Zdaniem Rafała Romanowskiego sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Te badania potwierdzają obserwowaną od pewnego już czasu tendencję.
– Wzrost zamożności społeczeństwa sprawia, że coraz większe jest zainteresowanie żywnością najwyższej jakości. Taka właśnie jest polska żywność. Wzrost świadomości na temat właściwej diety i chęć zdrowego odżywiania się powoduje duże zainteresowanie konsumentów zarówno składem produktu, jak i sposobem jego wytwarzania. Szeroko prowadzone kampanie społeczne, na temat systemów jakości, produktów lokalnych oraz produktów ekologicznych przynoszą oczekiwane efekty – komentuje wiceminister Rolnictwa Rafał Romanowski.
Tylko niektórzy sprawdzają skład produktów
Dla 16 proc. ankietowanych najistotniejsze są etykiety i składy produktów. – Coraz więcej konsumentów przywiązuje wagę do tego, co zawierają produkty, które kupują. Chodzi tu zarówno o składniki, jak i o aspekty związane z etyką, takie jak produkcja ekologiczna czy fair trade. Ten wynik można zestawić z dwoma pierwszymi pozycjami, sugerując, że konsumenci szukają produktów wysokiej jakości w dobrej cenie, ale również chcą wiedzieć, co dokładnie nabywają. Świadomość zdrowotna, ekologiczna i etyczna staje się coraz bardziej powszechna – mówi Marcin Lenkiewicz z Grupy BLIX.
– W natłoku różnych sztuczek marketingowych, greenwashingu i pseudonaukowych wywodów bezcenna staje się wiedza o rzeczywistym składzie produktu, pochodzeniu surowców, jak i o gwarancji jakości. Stąd też nasza determinacja w upowszechnianiu wiedzy na ten temat i zdecydowana walka z różnego rodzaju fake newsami na temat jakości polskiej żywności. Dziś konsument ma pewność, że produkt oznaczony zielonym liściem jest rzeczywiście produktem ekologicznym, ściśle kontrolowanym, na każdym etapie jego wytwarzania – „od pola do stołu” – mówi wiceminister Romanowski.
Jak zauważa urzędnik, tej gwarancji nie ma w przypadku różnego rodzaju oznaczeń typu np. bio. Za skłonnością do wybierania produktów najwyższej jakości kryje się przede wszystkim pewność, że dany produkt taki właśnie jest. Za taką pewność konsument skłonny jest zapłacić więcej.
Promocja, rabat? Oni nie szukają nierealnych okazji. Co sądzą o reklamie?
Zdecydowanie mniejsze znaczenie dla klientów sklepów mają rabaty i promocje – 7 proc. Dalej respondenci wskazują markę produktu – 5 proc., a także reklamę – 4 proc. – Oczywiście rabaty i promocje to element ceny, która jest jednym z kluczowych czynników wpływających na decyzje zakupowe. Zauważalne jednak jest to, że osoby dbające o swoje zdrowie są gotowe na wybór różnych produktów, kierując się nie tylko ceną czy promocjami, ale zwracają uwagę na skład i jakość produktu. Marka czy reklama ma mniejsze znaczenie, bo klient jest gotowy, żeby podjąć świadomą decyzję i zamienić daną markę na inną, jeżeli tylko jakość będzie lepsza – wyjaśnia ekspert aplikacji Zdrowe Zakupy Arkadiusz Paprzycki.
Oszczędności tak, ale nie mogą być okupione gorszym wyborem
Badani otrzymali też pytanie, czy podczas zakupów zawsze szukają promocji lub okazji. I z takim stwierdzeniem całkowicie się zgodziło 29,1 proc. ankietowanych.
– Jeżeli klient ma możliwość zaoszczędzenia pieniędzy, to oczywiście z niej korzysta. Konsumenci, którzy w pierwszej kolejności zwracają uwagę na wysoką jakość produktów, wiedzą, że może ona wiązać się z wyższą ceną. Dlatego wypatrywanie promocji wydaje się naturalne i zrozumiałe – dodaje Paprzycki.
Ankietowani otrzymali też pytanie, czy robiąc zakupy, kierują się tylko i wyłącznie ceną. Całkowicie z takim twierdzeniem zgodziło się zaledwie 2,7 proc. Natomiast 30 proc. zupełnie temu zaprzeczyło. – Badani zapewne wiedzą, że wysokogatunkowa żywność może być droższa, ale wciąż są skłonni zapłacić więcej za produkty, które uważają za korzystne dla swojego zdrowia. Cena pozostaje do pewnego stopnia czynnikiem decyzyjnym, ale nie najważniejszym – zwraca uwagę Kamila Sondej z firmy badawczej KANTAR Polska.
– Warto też pamiętać, że im więcej żywności wysokiej jakości i im jest ona popularniejsza to zarówno koszty produkcji jak i ceny relatywnie spadają. Można też powiedzieć, że żywność wysokiej jakości ma wpływ na poprawę jakość zdrowia, a to powoduje spadek kosztów związanych z leczeniem – podkreśla dr inż. Waldemar Humięcki.
Polacy nauczyli się planować wydatki. Popełniają mniej błędów
Konsumenci pytani o to, czy zawsze robią listę zakupów przed pójściem do sklepu, najczęściej w pełni to potwierdzali – 26,7 proc. Tylko 10,7 proc. zupełnie się z tym nie zgadzało. – Nabywcy zdrowej żywności często dokładnie wiedzą, czego szukają. Lista zakupowa pomaga im w organizacji i upewnieniu się, że nie zapomną o żadnym produkcie. Dzięki temu mogą unikać impulsywnych zakupów, które mogą nie być zgodne z ich zdrowotnymi celami. Osoby kupujące tego typu żywność często dokładnie analizują składniki, pochodzenie produktów i ich wartości odżywcze. Lista zakupowa może być wynikiem tych badań i decyzji o tym, co jest najlepsze dla ich zdrowia i stylu życia – podsumowuje Marcin Lenkiewicz z Grupy BLIX.