Spis treści
Wykrycie Salmonelli w jajkach kurzych
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed jajkami – na powierzchni ich skorupek wykryto obecność bakterii Salmonella z grupy D. Spożycie takiego produktu, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego, to ryzyko zatrucia pokarmowego. Tych jajek nie należy jeść!
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
nazwa – KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.,
numer partii – 24.11.2024 (6),
termin przydatności do spożycia – 24.11.2024,
kod na skorupce jaja – 1PL 14271316,
kod kreskowy – 5909000517929,
producent – OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.
Zakład wycofuje nie tylko jaja z klasy wagowej M, ale też klasy wagowej L, ponieważ pochodziły z tej samej fermy i miały tę samą datę zniesienia.
Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? To trzeba wiedzieć zwłaszcza latem!
Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? To częste pytanie, które pojawia się, gdy odczuwamy dolegliwości trawienne. Mdłości, wymioty, ból brzucha, biegunka czy gorączka to kilka z podobnych objawów tyc...
Dlaczego bakterie duru brzusznego są tak groźne?
Choć wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj ze wskazanym kodem pobieranych w sierpniu i październiku 2024 r. nie wykazały obecności Salmonella spp., listopadowa kontrola ujawniła bakterie wywołujące salmonellozy durowe, czyli dur brzuszny.
Pałeczki z grupy D, do których należy Salmonella enterica serotypu typhi (Salmonella typhi) z początku powodują zakażenie układu pokarmowego, później rozprzestrzeniają się w organizmie. Choroba wymaga leczenia, w przeciwnym przypadku grozi powikłaniami i zgonem, którego ryzyko bez odpowiedniej terapii wynosi do 30 proc. Jajka z wyszczególnionej partii należy wyrzucić. W przypadku spożycia produktu i wystąpienie objawów zakażenia należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.
Czy zdarza ci się odgrzewać te produkty? Jeśli tak, ryzykujesz zatrucie pokarmowe
Szacuje się, że rocznie w Polsce diagnozuje się ok. 30 tys. zatruć pokarmowych. Niewłaściwe przygotowanie oraz nieprawidłowe przechowywanie żywności zwiększa namnażanie się bakterii w produktach spoży...
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj G Główny Inspektorat Sanitarny