Groźna bakteria w jajkach. W tej partii wykryto Salmonellę. Sprawdź firmę i oznaczenia, spożycie grozi poważnym zatruciem

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zatrucie tymi jajkami grozi wyjątkowo ciężką infekcją. Masz je w domu? Sprawdź szczegóły dotyczące wycofanego produktu, podane w komunikacie GIS.

Spis treści

Wykrycie Salmonelli w jajkach kurzych

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed jajkami – na powierzchni ich skorupek wykryto obecność bakterii Salmonella z grupy D. Spożycie takiego produktu, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego, to ryzyko zatrucia pokarmowego. Tych jajek nie należy jeść!

Zatrucie Salmonellą nie zawsze szybko wywołuje objawy. Choć okres wylęgania bakterii wynosi zwykle 10-14 dni, może trwać nawet 9 tygodni
Zatrucie Salmonellą nie zawsze szybko wywołuje objawy. Choć okres wylęgania bakterii wynosi zwykle 10-14 dni, może trwać nawet 9 tygodni nataliaderiabina/123RF

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • nazwa – KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.,

  • numer partii – 24.11.2024 (6),

  • termin przydatności do spożycia – 24.11.2024,

  • kod na skorupce jaja – 1PL 14271316,

  • kod kreskowy – 5909000517929,

  • producent – OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.

Wycofana partia produktu. KURZA PACZKA jaja z Chowu na wolnym wybiegu, klasa wagowa M
Wycofana partia produktu. KURZA PACZKA jaja z Chowu na wolnym wybiegu, klasa wagowa M Główny Inspektorat Sanitarny

Zakład wycofuje nie tylko jaja z klasy wagowej M, ale też klasy wagowej L, ponieważ pochodziły z tej samej fermy i miały tę samą datę zniesienia.

Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? To trzeba wiedzieć zwłaszcza latem!

Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? To trzeba wiedzieć zwłaszcza latem!

Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? To częste pytanie, które pojawia się, gdy odczuwamy dolegliwości trawienne. Mdłości, wymioty, ból brzucha, biegunka czy gorączka to kilka z podobnych objawów tyc...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Dlaczego bakterie duru brzusznego są tak groźne?

Choć wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj ze wskazanym kodem pobieranych w sierpniu i październiku 2024 r. nie wykazały obecności Salmonella spp., listopadowa kontrola ujawniła bakterie wywołujące salmonellozy durowe, czyli dur brzuszny.

Pałeczki z grupy D, do których należy Salmonella enterica serotypu typhi (Salmonella typhi) z początku powodują zakażenie układu pokarmowego, później rozprzestrzeniają się w organizmie. Choroba wymaga leczenia, w przeciwnym przypadku grozi powikłaniami i zgonem, którego ryzyko bez odpowiedniej terapii wynosi do 30 proc. Jajka z wyszczególnionej partii należy wyrzucić. W przypadku spożycia produktu i wystąpienie objawów zakażenia należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Czy zdarza ci się odgrzewać te produkty? Jeśli tak, ryzykujesz zatrucie pokarmowe

Czy zdarza ci się odgrzewać te produkty? Jeśli tak, ryzykujesz zatrucie pokarmowe

Szacuje się, że rocznie w Polsce diagnozuje się ok. 30 tys. zatruć pokarmowych. Niewłaściwe przygotowanie oraz nieprawidłowe przechowywanie żywności zwiększa namnażanie się bakterii w produktach spoży...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia