Groźna bakteria w jajkach. W tej partii wykryto Salmonellę. Sprawdź firmę i oznaczenia, spożycie grozi poważnym zatruciem

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zatrucie tymi jajkami grozi wyjątkowo ciężką infekcją. Masz je w domu? Sprawdź szczegóły dotyczące wycofanego produktu, podane w komunikacie GIS.

Spis treści

Wykrycie Salmonelli w jajkach kurzych

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed jajkami – na powierzchni ich skorupek wykryto obecność bakterii Salmonella z grupy D. Spożycie takiego produktu, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego, to ryzyko zatrucia pokarmowego. Tych jajek nie należy jeść!

Zatrucie Salmonellą nie zawsze szybko wywołuje objawy. Choć okres wylęgania bakterii wynosi zwykle 10-14 dni, może trwać nawet 9 tygodni
Zatrucie Salmonellą nie zawsze szybko wywołuje objawy. Choć okres wylęgania bakterii wynosi zwykle 10-14 dni, może trwać nawet 9 tygodni nataliaderiabina/123RF

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • nazwa – KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.,

  • numer partii – 24.11.2024 (6),

  • termin przydatności do spożycia – 24.11.2024,

  • kod na skorupce jaja – 1PL 14271316,

  • kod kreskowy – 5909000517929,

  • producent – OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.

Wycofana partia produktu. KURZA PACZKA jaja z Chowu na wolnym wybiegu, klasa wagowa M
Wycofana partia produktu. KURZA PACZKA jaja z Chowu na wolnym wybiegu, klasa wagowa M Główny Inspektorat Sanitarny

Zakład wycofuje nie tylko jaja z klasy wagowej M, ale też klasy wagowej L, ponieważ pochodziły z tej samej fermy i miały tę samą datę zniesienia.

Dlaczego bakterie duru brzusznego są tak groźne?

Choć wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj ze wskazanym kodem pobieranych w sierpniu i październiku 2024 r. nie wykazały obecności Salmonella spp., listopadowa kontrola ujawniła bakterie wywołujące salmonellozy durowe, czyli dur brzuszny.

Pałeczki z grupy D, do których należy Salmonella enterica serotypu typhi (Salmonella typhi) z początku powodują zakażenie układu pokarmowego, później rozprzestrzeniają się w organizmie. Choroba wymaga leczenia, w przeciwnym przypadku grozi powikłaniami i zgonem, którego ryzyko bez odpowiedniej terapii wynosi do 30 proc. Jajka z wyszczególnionej partii należy wyrzucić. W przypadku spożycia produktu i wystąpienie objawów zakażenia należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia