GIS ostrzega (18.11): Boczek Duński Wędzony. Czy masz ten produkt w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. W poniedziałek, 18.11 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego. Dla bezpieczeństwa własnego oraz swoich bliskich zapoznaj się z jego treścią. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 18.11: Boczek Duński Wędzony

W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

  • Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony

  • Numer partii: 24305001
    Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024

Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.
Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie „Boczek Duński Wędzony” o numerze partii 24305001, niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu.
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia