Spis treści
Niebezpieczne przybory kuchenne. GIS ostrzega
Te przybory kuchenne to znaczne ułatwienie przy gotowaniu. Łyżki, łopatki, chochle i cedzaki z tworzywa sztucznego nie nagrzewają się, nie rysują patelni, łatwo się myją. Co z tego, jeśli przenikają z nich do żywności szkodliwe związki. To powód, dla którego Główny Inspektor Sanitarny regularnie wycofuje takie produkty. Wszystkich niestety nie skontroluje, a migracja niebezpiecznych substancji jest typowa dla takich materiałów.
Powodem wycofania takich produktów jest migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAAS) w kontakcie z żywnością. 19 listopada 2024 r. GIS wydał ostrzeżenie o wycofaniu łopatki do patelni, która była sprzedawana w sklepach TEDi.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: łopatka do patelni
Kod EAN: 57158001001000000100 224
Kraj pochodzenia: Niemcy
Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., 11 Listopada 11, 40-387 Katowice
Pod koniec października migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych wykazano w produktach trzech marek:
nazwa – łyżka kuchenna Q-touch,
kod produktu – 30278,
kod kreskowy – 3141333302786,
kraj pochodzenia – Chiny,
importer – Q-Touch Polska Sp. z o.o., ul. Polna 5, 05-552 Wólka Kosowska.
nazwa – zestaw przyborów kuchennych 6 elementów, Vergionic,
kod produktu – ART.5001,
kod kreskowy – 5904238413111,
kraj pochodzenia – Chiny,
importer – Vergionic, Topolowa 1F, 97-300 Piotrków Trybunalski.
nazwa – zestaw akcesoriów kuchennych 7 elementów, Ofenbach,
kod produktu – NB100901,
kod kreskowy – 5903148928302,
kraj pochodzenia – Chiny,
producent – AMA Household Ltd 7/F, Bright Way Tower, No.33 Mong Kok Rd, Kowloon, Hongkong,
importer – Ravex Group Sp. z o.o. Sokołowska 45B, 05-806 Sokołów.
Wskazanych produktów nie należy używać. Dystrybutorzy zobowiązali się do wycofania przedmiotowych wyrobów z rynku i poinformowania o tym klientów. Proces jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z nimi.
UOKiK ostrzega przed niebezpiecznymi zabawkami. Stężenie przekroczone 300-krotnie!
Z 220 zbadanych na obecność ftalanów modeli zabawek 39 miało nieprawidłowości - poinformował w piątek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Największe przekroczone stężenie ftalanów jakie stwierdzo...
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) to jedno lub wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i dlatego nie powinny znajdować się w żywności.
PAAs należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Te, które pozostają produktach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz opakowaniach, przenikają do jedzenia i są wraz z nim spożywane. Aby tego uniknąć, lepiej pozostać przy tradycyjnych przyborach do gotowania i smażenia, czyli wykonanych z metalu albo drewna.
Upośledza odporność, nasila astmę. Sprawdź, co zawiera tę groźną substancję
Tworzywa sztuczne są wokół nas, a także w nas samych. Niektóre ich składniki okazują się bardziej szkodliwe niż dotąd uważano. Odpowiadają nie tylko za zaburzenia hormonalne w organizmie, tycie, rozwó...
Źródła:
Ostrzeżenia GIS Główny Inspektorat Sanitarny
Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki do kontaktu z żywnością Główny Inspektorat Sanitarny
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) Stacje sanitarno-epidemiologiczne
Zdrowie
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Naukowcy nie dowierzają. Delfiny uzależnione od najgroźniejszych narkotyków
- Oto najlepsze cięte riposty nauczycieli. Zgasiły niejednego ucznia!
- Szaleniec wjechał mazdą do salonu, bo dealer nie chciał zwrotu auta - WIDEO
- Awantura podczas obchodów miesięcznicy smoleńskiej. Macierewicz kontra protestujący