Spis treści
Co i jak jeść, aby żyć długo i w zdrowiu?
Naukowcy dokonali przeglądu setek badań dotyczących żywienia, aby znaleźć wspólny mianownik wzorca żywieniowego dla długowieczności. Badacze szukali związku między składnikami odżywczymi, genami, praktykowaniem postu a długowiecznością u prostych organizmów, gryzoni, małp oraz ludzi. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Cell.
Zobacz też: Przełomowe odkrycie zatrzyma starzenie się? Naukowcy odkryli gen długowieczności
Dr Valter Longo, profesor gerontologii i nauk biologicznych na Uniwersytecie Południowej Kalifornii i jeden z autorów badania, powiedział Medical News Today:
Po pierwsze, dieta ma być żywieniowym stylem życia, a nie „strategią odchudzania”, chociaż utrzymanie zdrowej wagi jest kluczowe. Wszystkie aspekty diety są związane z długoterminowym zdrowiem i długowiecznością.
W świetle przenalizowanych badań, naukowcy wysunęli wniosek, że dieta sprzyjająca długowieczności charakteryzuje się średnim do wysokiego spożycia węglowodanów i niskim, ale wystarczającym spożyciem białka, które jest głównie oparte na roślinach, ale obejmuje regularne spożywanie białek pochodzących z ryb i owoców morza.
Ma to swoje potwierdzenie na terenach Sardynii i na terenie Loma Linda, zamieszkałych przez dużą liczbę stulatków lub osób z wysoką średnią długością życia, którzy okazjonalnie jedzą mięso lub produkty zwierzęce.
Ponadto spożycie tłuszczu dostarczające około 30 proc. energii głównie ze źródeł roślinnych jest również częścią diety długowieczności. Analiza badań norweskich naukowców pokazała natomiast, że:
Trwała zmiana z typowej diety zachodniej na optymalną dietę bogatą w rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy ze zmniejszoną ilością czerwonego i przetworzonego mięsa wiąże się ze wzrostem oczekiwanej długości życia o 10,7 roku u kobiet i 13 lat u mężczyzn, jeśli rozpocznie się stosowanie diety w wieku 20 lat oraz o ponad 8 lat zwiększonej oczekiwanej długości życia, gdy dietę rozpocznie się w wieku 60 lat.
Badacze doszli do wniosku, że idealnie byłoby, gdyby dieta długowieczności obejmowała również 12–13 godzin codziennego postu, który okazał się bezpieczny, wykonalny i skuteczny w wielu badaniach.
Dodatkowe profity ze stosowania diety długowieczności
Kolejna konkluzja naukowców dotyczy okresowego stosowania diety naśladująca post (FMD) u osób w wieku od 18 do 70 lat, która może być kluczem do odwrócenia insulinooporności generowanej przez dietę wysokokaloryczną. Może ona również obniżać ciśnienie krwi, cholesterol całkowity oraz stany zapalne, szczególnie u osób z grupy ryzyka.
Badacze doszli też do wniosku, że utrzymanie BMI poniżej 25 oraz zachowanie idealnego poziomu tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała, a także budowa i obwód brzucha, powinny być stosowane jako wytyczne do ustalenia dziennego spożycia pokarmu, zamiast wytyczonego poziomu kalorii.
Ważnym zastrzeżeniem jest to, że dieta długowieczności powinna być skomponowana tak, aby uniknąć niedożywienia, szczególnie u osób powyżej 65. roku życia. Ma to zapobiec osłabieniu organizmu i chorobom, które mogą wynikać ze zmniejszonej masy kostnej, mięśniowej lub niskiej liczby krwinek.
– Podsumowując, proponujemy, aby dieta długowieczności była cennym uzupełnieniem standardowej opieki zdrowotnej. Traktowana jako środek zapobiegawczy, mogłaby pomóc w uniknięciu zachorowalności, utrzymaniu zdrowia w podeszłym wieku – mówią autorzy badania.
Zobacz także:
Źródła: