Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Anna Rokicka-Żuk
Makaron nie musi być z pszenicy – i niekoniecznie tuczy!. Występuje w wielu wersjach o różnym składzie. Sprawdź w galerii, jakie są rodzaje makaronu, ile mają kalorii i składników odżywczych oraz do czego ich używać.
Makaron nie musi być z pszenicy – i niekoniecznie tuczy!. Występuje w wielu wersjach o różnym składzie. Sprawdź w galerii, jakie są rodzaje makaronu, ile mają kalorii i składników odżywczych oraz do czego ich używać. RitaE/pixabay.com
Makaron może być nie tylko z pszenicy. Każdy jego rodzaj jest wygodnym składnikiem potraw. Zobacz, który makaron jest najbardziej wartościowy, a do wyboru jest m.in. makaron bezglutenowy, wysokobiałkowy, dietetyczny, a nawet bezkaloryczny. Sprawdź, jakie kluski warto używać w kuchni na co dzień oraz ile kalorii zapewniają.

Spis treści

Makaron pszenny nie dla każdego

Makaron jest produktem zbożowym wytwarzanym z mąki i wody. Z powstałej masy formowane są rozmaite kształty, po czym wyrób jest zwykle suszony.

Klasyczny makaron powstaje z mąki z pszenicy o wysokiej zawartości glutenu, tzw. twardej – odmiany durum. Ze względu na spory poziom białka nie potrzeba w nim innych dodatków niż woda, chociaż często dodaje się np. jaja kurze czy barwiące produkty spożywcze, np. pomidory, szpinak.

Szacuje się, że włoski makaron występuje w 350 kształtach, a ich nazw jest aż cztery razy więcej – pochodzą nie tylko z różnych języków, ale też z samego włoskiego, ponieważ w ojczyźnie pasty obowiązują też określenia regionalne.

Zwykły makaron pszenny to wygodny i wartościowy składnik potraw, jednak w tradycyjnej wersji musi być omijany przez osoby z nietolerancją glutenu i nadwrażliwością pokarmową. Często rezygnują z niego również osoby na diecie odchudzającej, ponieważ dostarcza pokaźne dawki kalorii z węglowodanów.

Rodzaje makaronu są liczne

Makaron nie musi jednak tuczyć. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie również inne ziarna, często łatwiej strawne czy bogatsze w inne składniki, takie jak:

  • ryż,
  • gryka,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • różnego rodzaju skrobie,
  • błonnik.

Można więc wybierać makaron bezglutenowy (z naturalnych składników, a nie wytworzony z mieszanek mąk i dodatków), jak również wysokobiałkowy czy dietetyczny – nawet taki, który praktycznie nie dostarcza kalorii. Warto spróbować zwłaszcza makaronów azjatyckich ze względu na bogactwo ich odmian, postaci i zastosowań.

Polecamy prosty przepis na szybki obiad: Makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

10 rodzajów makaronu, po które warto sięgać najczęściej

W naszym rankingu podajemy też zawartość kalorii i związków odżywczych w porcji 100 g suchego produktu (z wyjątkiem świeżego jajecznego i tego wytwarzanego z konjacu, które nie występują w wersji suszonej).

Te makarony warto jeść. Zobacz, ile mają kalorii i do czego ich używać.

Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina
Najlepsze produkty bezglutenowe tylko od https://piekarniakieltyka.pl/
k
klaudia
Makaron z oczyszczonej pszenicy rzeczywiście nie jest najlepszą opcją pod względem wartości odżywczych, ale niestety jednocześnie sprawdza się najlepiej do dań włoskich. Można zamiast niego wybrać dobrej jakości makaron orkiszowy spaghetti - sprawdza się równie dobrze, ma odpowiednią konsystencję, ale powstaje z nieoczyszczonej mąki :) alce nero ma np dobre produkty tego typu
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia