Spis treści
Makaron pszenny nie dla każdego
Makaron jest produktem zbożowym wytwarzanym z mąki i wody. Z powstałej masy formowane są rozmaite kształty, po czym wyrób jest zwykle suszony.
Klasyczny makaron powstaje z mąki z pszenicy o wysokiej zawartości glutenu, tzw. twardej – odmiany durum. Ze względu na spory poziom białka nie potrzeba w nim innych dodatków niż woda, chociaż często dodaje się np. jaja kurze czy barwiące produkty spożywcze, np. pomidory, szpinak.
Szacuje się, że włoski makaron występuje w 350 kształtach, a ich nazw jest aż cztery razy więcej – pochodzą nie tylko z różnych języków, ale też z samego włoskiego, ponieważ w ojczyźnie pasty obowiązują też określenia regionalne.
Zwykły makaron pszenny to wygodny i wartościowy składnik potraw, jednak w tradycyjnej wersji musi być omijany przez osoby z nietolerancją glutenu i nadwrażliwością pokarmową. Często rezygnują z niego również osoby na diecie odchudzającej, ponieważ dostarcza pokaźne dawki kalorii z węglowodanów.
Rodzaje makaronu są liczne
Makaron nie musi jednak tuczyć. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie również inne ziarna, często łatwiej strawne czy bogatsze w inne składniki, takie jak:
- ryż,
- gryka,
- nasiona roślin strączkowych,
- różnego rodzaju skrobie,
- błonnik.
Można więc wybierać makaron bezglutenowy (z naturalnych składników, a nie wytworzony z mieszanek mąk i dodatków), jak również wysokobiałkowy czy dietetyczny – nawet taki, który praktycznie nie dostarcza kalorii. Warto spróbować zwłaszcza makaronów azjatyckich ze względu na bogactwo ich odmian, postaci i zastosowań.
Polecamy prosty przepis na szybki obiad: Makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorkami
10 rodzajów makaronu, po które warto sięgać najczęściej
W naszym rankingu podajemy też zawartość kalorii i związków odżywczych w porcji 100 g suchego produktu (z wyjątkiem świeżego jajecznego i tego wytwarzanego z konjacu, które nie występują w wersji suszonej).
Te makarony warto jeść. Zobacz, ile mają kalorii i do czego ich używać.
Uzupełnij domową apteczkę
Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?