Spis treści
Tamarillo – co to jest i skąd pochodzi?
Tamarillo, czyli Cyfomandra grubolistna lub pomidor drzewiasty, to egzotyczne drzewo i nazwa owocu. Pochodzi z Ameryki Południowej. Z początku tamarillo występowało tylko w Andach (w Kolumbii, Ekwadorze, Peru, Chile i Boliwii), natomiast aktualnie roślina uprawiana jest w innych regionach subtropikalnych, m.in. w Australii, Nowej Zelandii, Rwandzie czy RPA.
Jak wygląda tamarillo? Przypomina... pomidora
Owoce tamarillo mają ok. 4-10 cm długości i jajowaty kształt. Poszczególne owoce mogą różnić się od siebie kolorem – od jasnej żółci aż po odcienie fioletu. Niekiedy na skórce pojawiają się ciemniejsze paski.

W przekroju tamarillo przypomina pomidora, choć w miąższu jest zdecydowanie więcej nasion.
Jak jeść tamarillo? Dwa najpopularniejsze sposoby
Tamarillo spożywa się bez gorzkiej i dość twardej skórki. Wystarczy przekroić owoc na pół, wydrążyć miąższ (zwykła łyżeczka sprawdzi się idealnie) i zjeść, ewentualnie dodać do sałatki, koktajlu lub sosu. Innym sposobem na jedzenie tamarillo jest sparzenie owocu wrzątkiem i obranie ze skórki.
Wnętrze tamarillo jest kwaskowe – jeśli okaże się dla ciebie zbyt intensywne, dodaj do miąższu odrobinę miodu lub cukru.
Tamarillo – właściwości odżywcze
Tamarillo to świetny wybór dla tych, którzy zwracają uwagę na kaloryczność spożywanych posiłków – jeden owoc ma tylko ok. 40-50 kcal, za to jest źródłem pierwiastków i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:
witaminy A (beta-karoten),
witaminy C,
witaminy B6,
żelaza,
wapnia,
potasu,
manganu,
miedzi.
Dodatkowo, dzięki obecności polifenoli, regularne spożywanie tamarillo może chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Na co działa tamarillo? Sprawdź, dlaczego warto jeść je regularnie
Regularne jedzenie tamarillo może przynieść ci wiele korzyści – od tych bardziej powierzchownych, jak chociażby polepszenie kondycji skóry, aż po wsparcie w walce z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki organizmu. Na co wpływa tamarillo?
Wzrok i skórę – tamarillo, dzięki obecności beta-karotenu, wspiera wzrok i zdrowy wygląd skóry.
Odporność – duża zawartość witaminy C pomaga w zachowaniu odporności.
Układ trawienny – zawarty w tamarillo błonnik wspomaga prawidłową pracę jelit.
Układ nerwowy – witaminy z grupy B wykazują korzystne działanie na układ nerwowy, wpływają na pamięć i koncentrację.
Oczyszczanie organizmu – duża zawartość wody oraz kwasów organicznych w tamarillo sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Ochronę przed stresem oksydacyjnym, dzięki zawartości antyoksydantów– antocyjanów odmianach czerwonych oraz karotenoidów w odmianach żółtych.

Czy tamarillo może być szkodliwe?
Chociaż tamarillo samo w sobie jest bardzo zdrowe, w niektórych przypadkach jego spożycie nie jest wskazane. Na surowe tamarillo powinny uważać przede wszystkim osoby z wrażliwym układem trawiennym, bowiem zawarty w owocu błonnik może wywołać biegunkę lub wzdęcia.
Tamarillo, ze względu na kwaskowy smak, może wykazywać działanie drażniące u osób cierpiących na refluks czy nadkwasotę. Ostrożność należy zachować także przy alergii na owoce i warzywa psiankowate.










