https://stronazdrowia.pl
reklama

Ma mało kalorii, działa nie tylko na odporność – poznaj właściwości tamarillo

Patrycja Seklecka
Wideo
od 7 lat
Ten owoc ma moc! Tamarillo to egzotyczna perełka, którą warto włączyć do swojej diety. Regularne spożywanie niesie mnóstwo zdrowotnych korzyści. Co tamarillo kryje w swoim niepozornym wnętrzu? Sprawdź, jak jeść ten owoc, poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak jedzenie tamarillo może wpłynąć na twoje zdrowie.

Spis treści

Tamarillo – co to jest i skąd pochodzi?

Tamarillo, czyli Cyfomandra grubolistna lub pomidor drzewiasty, to egzotyczne drzewo i nazwa owocu. Pochodzi z Ameryki Południowej. Z początku tamarillo występowało tylko w Andach (w Kolumbii, Ekwadorze, Peru, Chile i Boliwii), natomiast aktualnie roślina uprawiana jest w innych regionach subtropikalnych, m.in. w Australii, Nowej Zelandii, Rwandzie czy RPA.

Jak wygląda tamarillo? Przypomina... pomidora

Owoce tamarillo mają ok. 4-10 cm długości i jajowaty kształt. Poszczególne owoce mogą różnić się od siebie kolorem – od jasnej żółci aż po odcienie fioletu. Niekiedy na skórce pojawiają się ciemniejsze paski.

Co to za owoc, jakie ma właściwości i czy warto go jeść?
Co to za owoc, jakie ma właściwości i czy warto go jeść?
annick vanderschelden photography / Getty Images

W przekroju tamarillo przypomina pomidora, choć w miąższu jest zdecydowanie więcej nasion.

Jak jeść tamarillo? Dwa najpopularniejsze sposoby

Tamarillo spożywa się bez gorzkiej i dość twardej skórki. Wystarczy przekroić owoc na pół, wydrążyć miąższ (zwykła łyżeczka sprawdzi się idealnie) i zjeść, ewentualnie dodać do sałatki, koktajlu lub sosu. Innym sposobem na jedzenie tamarillo jest sparzenie owocu wrzątkiem i obranie ze skórki.

Wnętrze tamarillo jest kwaskowe – jeśli okaże się dla ciebie zbyt intensywne, dodaj do miąższu odrobinę miodu lub cukru.

Tamarillo – właściwości odżywcze

Tamarillo to świetny wybór dla tych, którzy zwracają uwagę na kaloryczność spożywanych posiłków – jeden owoc ma tylko ok. 40-50 kcal, za to jest źródłem pierwiastków i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:

Dodatkowo, dzięki obecności polifenoli, regularne spożywanie tamarillo może chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Na co działa tamarillo? Sprawdź, dlaczego warto jeść je regularnie

Regularne jedzenie tamarillo może przynieść ci wiele korzyści – od tych bardziej powierzchownych, jak chociażby polepszenie kondycji skóry, aż po wsparcie w walce z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki organizmu. Na co wpływa tamarillo?

  • Wzrok i skórę – tamarillo, dzięki obecności beta-karotenu, wspiera wzrok i zdrowy wygląd skóry.

  • Odporność – duża zawartość witaminy C pomaga w zachowaniu odporności.

  • Układ trawienny – zawarty w tamarillo błonnik wspomaga prawidłową pracę jelit.

  • Układ nerwowy – witaminy z grupy B wykazują korzystne działanie na układ nerwowy, wpływają na pamięć i koncentrację.

  • Oczyszczanie organizmu – duża zawartość wody oraz kwasów organicznych w tamarillo sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.

  • Ochronę przed stresem oksydacyjnym, dzięki zawartości antyoksydantów– antocyjanów odmianach czerwonych oraz karotenoidów w odmianach żółtych.

Tamarillo
Codzienne spożywanie tamarillo może korzystnie wpłynąć na twój stan zdrowia.
Wikipedia.org / Ivar Leidus / CC BY-SA 4.0

Czy tamarillo może być szkodliwe?

Chociaż tamarillo samo w sobie jest bardzo zdrowe, w niektórych przypadkach jego spożycie nie jest wskazane. Na surowe tamarillo powinny uważać przede wszystkim osoby z wrażliwym układem trawiennym, bowiem zawarty w owocu błonnik może wywołać biegunkę lub wzdęcia.

Tamarillo, ze względu na kwaskowy smak, może wykazywać działanie drażniące u osób cierpiących na refluks czy nadkwasotę. Ostrożność należy zachować także przy alergii na owoce i warzywa psiankowate.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia