Spis treści
Dieta niskotłuszczowa może łagodzić objawy menopauzy
Menopauza, inaczej nazywana klimakterium lub przekwitaniem to okres w życiu każdej kobiety, który polega na licznych zmianach hormonalnych, których celem jest całkowite wygaśnięcie pracy jajników. Menopauza rozpoczyna się nawet kilka lat przed ostatnią miesiączką, a jej pierwsze objawy dotyczą kobiet między 45. a 55. rokiem życia.
Niestety nie ma metody zapobiegania menopauzie, ponieważ jest to naturalny proces związany ze starzeniem się organizmu. Naukowcy z całego świata są jednak zgodni, że zbilansowana dieta i odpowiednia dawka ruchu mogą opóźnić pojawienie się przekwitania, a także złagodzić dolegliwości z nim związane.
Sprawdź: Szczepionka na menopauzę – prace trwają
W najnowszych badaniach opublikowanych w „Menopause: The Journal of the North American Menopause Society” zaobserwowano, że niskotłuszczowa roślinna dieta bogata w soję jest tak samo skuteczna w zmniejszaniu uderzeń gorąca jak hormonalna terapia zastępcza. Zaobserwowano, że panie, które stosowały taką dietę charakteryzowały się 88 proc. niższym ryzykiem pojawienia się umiarkowanych i ciężkich uderzeń gorąca.
Dodatkowo eksperci zaobserwowali, że każda z pań będąc na tej diecie schudła prawie 4 kg w ciągu 3 miesięcy, a dzięki temu poprawiła jakość życia i swój komfort psychiczny.
Jak dieta wpływa na objawy menopauzy?
Objawy towarzyszące menopauzie mogą być bardzo uciążliwe, dlatego większość ginekologów poleca kobietom hormonalną terapię zastępczą (HTZ), która polega na przyjmowaniu odpowiednich środków hormonalnych. Szacuje się, że HTZ jest w stanie łagodzić uderzenia gorąca z 70-90 proc. skutecznością. Najnowsze badanie pokazuje, że dieta niskotłuszczowa bogata w soję i jej przetwory może w podobny sposób pomóc paniom w okresie klimakterium.
Zobacz także: Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie, uderzenia gorąca? Nie pauzuj po 50.
– Nie rozumiemy jeszcze w pełni, dlaczego ta kombinacja działa, ale wydaje się, że te trzy elementy są kluczowe – unikanie produktów zwierzęcych, redukcja tłuszczu i dodanie porcji soi. Nasze wyniki odzwierciedlają dietę miejsc na świecie, takich jak przedzachodnia Japonia i współczesny półwysep Jukatan, gdzie niskotłuszczowa dieta roślinna, w tym soja, jest bardziej rozpowszechniona i gdzie kobiety po menopauzie doświadczają mniej objawów – skomentował dr Neal Barnard, główny autor badania.
Jak podają naukowcy, uderzenia gorąca, nocne poty i wahania ciśnienia krwi są związane ze zmianami w osi podwzgórze-przysadka mózgowa-jajnik, która odpowiada za wydzielanie hormonów płciowych, w tym estrogenu i progesteronu.
Sprawdź też: Palenie papierosów przez kobiety zaburza pracę ich mózgu i zmniejsza wydzielanie estrogenów
Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące z badania „ Women's Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (WAVS)” od kobiet w wieku 40-65 lat. Wszystkie panie podzielono na 2 grupy:
- grupa badana stosowała niskotłuszczową, wegańską dietę z połową szklanki gotowanej, niemodyfikowanej genetycznie soi codziennie przez 12 tygodni.
- grupa kontrolna nie dokonała żadnych zmian w diecie.
Dodatkowo każda z pań, niezależnie od grupy, do której została przydzielona, przyjmowała codziennie suplement witaminy B12, jednak wszystkie inne suplementy diety musiały zostać odstawione na czas trwania badania.
Przez cały okres analizy, każda z kobiet w specjalnej aplikacji mobilnej zaznaczała częstotliwość i nasilenie uderzeń gorąca. Na koniec 12-tygodniowej analizy każda uczestniczka wypełniła specjalną ankietę, dotyczącą jakości życia w okresie menopauzy.
Dieta niskotłuszczowa a hormonalna terapia zastępcza
Dieta przy menopauzie ma kluczowe znaczenie dla zachowania jakości życia. Naukowcy zaobserwowali, że zmniejszenie spożycia tłuszczu i zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego wiązało się ze zmniejszonym nasileniem uderzeń gorąca.
– Oleje i tłuszcze modyfikują aktywność estrogenu. Podczas badania odkryliśmy, że te kobiety, które starannie unikały tłustych pokarmów, wydawały się mieć szybsze efekty – dodali autorzy badania.
Naukowcy podkreślają jednak, że w dalszym ciągu hormonalna terapia zastępcza jest najlepszym sposobem zmniejszenia dolegliwości związanych z menopauzą, mimo że wykazuje znacznie większe ryzyko groźnych powikłań. Istnieje konieczność przeprowadzenia dalszych badań, które pozwoliłyby lepiej zrozumieć, jaki wpływ na objawy klimakterium ma zastosowanie niskotłuszczowej diety wegańskiej z udziałem soi.
– W przypadku stosowania hormonalnej terapii zastępczej, a szczególnie samego estrogenu wymienione zagrożenia obejmują raka endometrium, udar, zakrzepicę żył głębokich i demencję. W przypadku kombinacji estrogenów i progestagenów ryzyko obejmuje raka piersi, udar, zakrzepicę żył głębokich, demencję i zawał mięśnia sercowego. Niskotłuszczowa dieta wegańska z soją jest bezpieczna i skuteczna, a wszystkie „skutki uboczne” są dobre dla zdrowia, w tym utrata masy ciała i obniżenie poziomu cholesterolu – podsumowali badacze.
Dieta a menopauza. Po które produkty warto sięgać przy klimakterium?
Dieta przy menopauzie ma szczególne znaczenie, ponieważ odpowiednio dobrana może złagodzić nieprzyjemne dolegliwości, takie jak zmęczenie, wahania nastroju, uderzenia gorąca czy nocne poty. Przy objawach menopauzy warto sięgać po fitoestrogeny, czyli związki o podobnej budowie do kobiecych estrogenów.
Włączenie tych produktów do jadłospisu może zatem zmniejszyć uciążliwość objawów menopauzy:
- soja i jej przetwory – tofu, tempeh, mleczko sojowe. Warto wspomnieć, że nasiona soi, jak również jej przetwory w większości produkowane są z nasion niemodyfikowanych genetycznie,
- sezam,
- siemię lniane,
- migdały,
- czarnuszka,
- pestki słonecznika,
- orzechy włoskie.
Pomocne podczas klimakterium mogą okazać się również napary ziołowe, które w łagodny sposób wpływają na kobiecą gospodarkę hormonalna. Warto zatem sięgać po:
- szyszki chmielu zwyczajnego,
- koniczynę czerwoną,
- niepokalanek pospolity,
- pluskwicę groniastą,
- wiesiołek dwuletni,
- tasznik pospolity,
- serdecznik pospolity.