2 z 7
Poprzednie
Następne
Kto nie powinien jeść śliwek suszonych? Ich nadmiar może spowodować nie tylko biegunkę i ból brzucha
Suszone śliwki a biegunka i wzdęcia
Choć śliwki suszone polecane są jako naturalna metoda do walki z zaparciami, to u osób, które nie są przyzwyczajone do spożywania większych ilości błonnika, jedzenie dużych ilości suszonych śliwek może prowadzić do występowania biegunki.
Ponadto zawarty w nich sorbitol (cukier wieloalkoholowy) może prowadzić do łagodnych nudności, umiarkowanych do ciężkich skurczów żołądka, wzdęć, gazów lub wymiotów. Suszone śliwki zawierają 14,7 grama sorbitolu na 100 gramów, a już zaledwie 5 gramów sorbitolu może powodować wzdęcia, a 20 g bolesne, silne skurcze. Dlatego te suszone owoce należy wprowadzać do diety stopniowo i w małych ilościach, uważnie obserwując reakcję organizmu.