Spis treści
Kto nie powinien jeść mandarynek? Przy tych schorzeniach należy ich unikać
Mandarynki to owoce sezonowe, które najlepiej smakują późną jesienią i zimą. Idealnie nadają się do sałatki owocowej, gofrów z bitą śmietaną, czy też zdrowotnej nalewki mandarynkowej. Natomiast ze skórek mandarynkowych można przygotować syrop na przeziębienie, a także wykorzystać w domu do codziennych obowiązków np. jako neutralizator przykrych zapachów.
Kto nie powinien jeść mandarynek? W galerii podpowiadamy, kto powinien ich unikać.
Niestety, mimo dobroczynnych właściwości tych cytrusów, nie wszyscy mogą bezpiecznie po nie sięgać. W niektórych przypadkach ich zjedzenie może wywołać reakcję alergiczną lub dolegliwości żołądkowe.
Owoce na tę leczniczą nalewkę kupisz za kilka złotych. Nie zmarnują się nawet skórki!
Aromatyczna nalewka mandarynkowa to smaczny dodatek do deserów, ale także leczniczy trunek. Zawiera kwas foliowy, który w łagodny sposób wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Może równ...
Czy mandarynki są zdrowe? Właściwości odżywcze tych owoców cytrusowych
Mandarynki to niskokaloryczne owoce, a porcja 100 g zawiera tylko 45 kcal. Dodatkowo blisko 85 proc. składu mandarynek stanowi woda, dlatego spożywanie tych owoców może korzystnie wpływać na nawodnienie organizmu i skóry. Mimo że mandarynki zawierają znaczne ilości cukru, to ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi 30. To sprawia, że osoby chore na stan przedcukrzycowy, cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie sięgać po umiarkowane ilości tych owoców.
Dodatkowo mandarynki stanowią znakomite źródło wielu cennych witamin i związków mineralnych, w tym witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Dodatkowo cennym związkiem jest rutyna, która wraz z kwasem askorbinowym uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza krwawienie dziąseł, a także redukuje powstawanie siniaków.
Kto nie powinien jeść mandarynek?
Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?
Mandarynki to owoce o dużej zawartości witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Owoce te mają ponadto niski indeks glikemiczny i...