
Kto nie powinien jeść awokado? Te osoby powinny unikać tego owocu
Awokado zyskuje na popularności, nie tylko ze względu na swój smak, ale również właściwości zdrowotne. Niestety, nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten owoc. Sprawdź, kto powinien unikać awokado.

Alergia na awokado
Pierwszym przeciwwskazaniem do spożywania tego owocu jest alergia na awokado. Zdarza się ona stosunkowo rzadko, jednak zjedzenie w tym przypadku może zakończyć się wstrząsem anafilaktycznym. Dodatkowo alergia na awokado może objawiać się: obrzękiem skóry wokół ust, pokrzywką, zmianami skórnymi, bólem brzucha, biegunką i wymiotami.

Alergia na lateks np. rękawiczki
Kolejną grupą osób, które powinny unikać awokado są osoby z alergią na lateks, ponieważ jest to alergia krzyżowa. Na czym ona polega? Przede wszystkim alergeny te mają bardzo podobną budowę chemiczną, przez co receptory mogą czasem ich nie odróżniać. Dlatego zaleca się, aby osoby z alergią na lateks unikały spożywania awokado, a także posiłków z jego dodatkiem.

Przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych
Awokado może również wchodzić w reakcję z niektórymi lekami i zaburzać ich prawidłowe działanie. Dlatego zaleca się, aby osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (szczególnie warfarynę) zrezygnowały z jedzenia tego owocu. Spożycie awokado może u takich pacjentów obniżyć skuteczność leków i powodować powstawanie zakrzepów.