Komu szkodzi jedzenie grzybów? Przy tych chorobach należy unikać jesiennych darów lasu. Seniorzy i dzieci są szczególnie narażeni

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że jedzenie grzybów nie służy ich zdrowiu. Sprawdź na kolejnych slajdach, czy znajdujesz się w tej grupie.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że jedzenie grzybów nie służy ich zdrowiu. Sprawdź na kolejnych slajdach, czy znajdujesz się w tej grupie. Irina Iriser / Pexels
Grzyby wyjątkowo często goszczą na naszych stołach, cenimy je za wyjątkowy smak i aromat. Jednak mają nie tylko walory kulinarne, ich spożywanie może także przysłużyć się naszemu zdrowiu. Występują w nich liczne składniki mineralne oraz błonnik, co niesie wiele korzyści dla naszego organizmu. Jednak należy pamiętać, że nie każdy powinien włączać je do swojej diety. Zobacz, które choroby wykluczają jedzenie grzybów i kto powinien być szczególnie ostrożny sięgając po gatunki leśne.

Kto nie powinien jeść grzybów? Przyczyną nie zawsze jest choroba

Grzyby są bez wątpienia smaczne i bardzo odżywcze. Znajdziemy w nich przeciwutleniacze, w tym selen, który wspiera odporność organizmu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B: ryboflawiny, niacyny i kwasu pantotenowego oraz miedzi i potasu.

Jednak to bogactwo składników mineralnych nie służy wszystkim. Osoby z niektórymi schorzeniami powinny unikać jedzenia grzybów, aby nie zaostrzyć objawów choroby. Grzyby pochodzące z lasu, a nie z upraw, mogą być także potencjalnym źródłem toksyn, które mogą być niebezpieczne dla niektórych grup. Sprawdź w naszej galerii, komu mogą zaszkodzić grzyby i dlaczego trzeba ich unikać:

Te osoby powinny unikać jedzenia grzybów

Dlaczego jedzenie grzybów może być niebezpieczne? Poznaj główne przyczyny

Zbieranie grzybów i ich jedzenie jest głęboko zakorzenione w naszej kulturze. Na co dzień na naszych stołach goszczą zarówno grzyby duszone, jak i marynowane. Chętnie dodajemy je do sosów i potraw mięsnych. Są także wyjątkowo lubiane przez osoby na dietach roślinnych.

Jednak ich jedzenie może wiązać się z pewnym ryzykiem, w szczególności, kiedy sięgamy po okazy znalezione w lesie.

  1. Ryzyko zatrucia – w grzybach leśnych można trafić na toksyczne substancje, które obciążają wątrobę i nerki, a dla niektórych osób nawet niewielka dawka tych substancji może okazać się śmiertelna.
  2. Sposób przygotowania – smażenie lub marynowanie w zalewie octowej sprawia, że grzyby są ciężkostrawne i mogą podrażniać układ pokarmowy, powodując dolegliwości bólowe i wzdęcia.
  3. Wysoka zawartość niektórych składników mineralnych – grzyby są dobrym źródłem różnych składników mineralnych, ale nie zawsze jest to korzystne dla organizmu. Niektóre osoby powinny unikać jedzenia potraw o dużej zawartości poszczególnych pierwiastków.
Dodaj firmę Autopromocja

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie