
Zdaj się na grzyboznawcę
Zbieranie i jedzenie grzybów mamy we krwi! Jednak nie wszyscy mogą cieszyć się ich smakiem i walorami.

Osoby z chorobami układu pokarmowego
Grzybów w zalewie octowej powinny unikać osoby ze skłonnością do podrażnień błony śluzowej żołądka i refluksem, a także z wrzodami żołądka i dwunastnicy, z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Osoby z chorobami wątroby
Osoby ze schorzeniami wątroby powinny być szczególnie ostrożne w sięganiu po grzyby leśne, które mogą okazać się trujące. Przez zaburzony metabolizm ich wątroba może nie poradzić sobie z oczyszczeniem krwi z toksyn.

Dzieci do 12. roku życia, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby starsze
W przypadku osób powyżej 12. roku życia należy spożywać grzyby tylko ze sprawdzonych i certyfikowanych źródeł, ponieważ zmniejsza to ryzyko spożycia trujących grzybów, które łatwo można pomylić jest z jadalnymi okazami.

















