
Kto nie może jeść chrzanu?
Chrzan nie jest polecany przy niektórych schorzeniach i w konkretnych sytuacjach.

Choroby układu pokarmowego
W chrzanie znajdują się substancje o silnym działaniu, które mogą podrażniać błony śluzowe, dlatego jego spożycie nie jest zalecane osób, u których występują: wrzody lub nieżyt żołądka, choroby wątroby i dwunastnicy, zgaga oraz refluks.

Choroby tarczycy
Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy wynikającą z niedoborów jodu, powinny unikać jedzenia większych ilości chrzanu, ponieważ zawarte nich glukozynolany mogą wiązać jod. Uważa się także, że chrzan może wchodzić w interakcje z lekami przyjmowanymi przy chorobach tarczycy, takimi jak lewotyroksyna.

Ciąża i karmienie piersią
Z uwagi na podwyższone ryzyko utraty ciąży oraz potencjalne toksyczne skutki związane z wysokimi poziomami olejków gorczycznych, a także na ryzyko podrażnienia układu pokarmowego, kobiety będące w ciąży nie powinny jeść większych ilości chrzanu.