Spis treści
Te zioła warto zbierać w lipcu. Jakimi roślinami uzupełnić domową apteczkę?
Lipiec to miesiąc obfitujący w różnorodne rośliny o zdrowotnych właściwościach. Ich ziele wspomaga leczenie wielu dolegliwości, w tym przeziębienia i grypy, ale również chorób układu krążenia. W galerii przestawiamy rośliny, które trzeba zbierać właśnie teraz. To nie tylko popularne kwiaty na syrop z lipy!
Właściwości zdrowotne ziół. Dlaczego warto przygotowywać mieszanki ziołowe?
Ziołolecznictwo to dziedzina medycyny naturalnej, która polega na wspomaganiu leczenia różnych dolegliwości za pomocą naparów, nalewek, odwarów i maceratów roślinnych. Zioła od wieków stosowane były np. w uśmierzaniu bólu, łagodzeniu objawów niestrawności, a także przy bólach miesiączkowych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Obecnie powraca moda na naturalne sposoby leczenia, dlatego coraz więcej osób interesuje się fitoterapią. Warto pamiętać, że leczenie ziołami powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem prowadzącym lub specjalistą.
Jakie właściwości wykazują rośliny? Wszystko zależy od zawartości składników aktywnych:
- substancje śluzowe działają osłaniająco, dlatego sprawdzają się przy zakażeniach układu oddechowego i pokarmowego – rośliny bogate w nie to m.in. prawoślaz, miodunka, babka lancetowata,
- gorzkie substancje roślinne natomiast pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dlatego chętnie stosowane są przy objawach niestrawności – zawiera je m.in. kozłek lekarski, krwawnik, piołun,
- olejki eteryczne wykazują szereg korzystnych właściwości, w tym przeciwbólowe, rozluźniające i uspakajające, dlatego z powodzeniem mogą być stosowane w nerwicach lub atakach lęku – olejki eteryczne zawiera m.in. mięta, melisa, lawenda,
- flawonoidy natomiast to silne przeciwutleniacze, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych – dostarcza ich czarny bez, forsycja, rumianek,
- garbniki z kolei wykazują działanie ściągające, dlatego stosowane są przy zakażeniach układu pokarmowego i biegunkach – sporo garbników mają liście malin i jeżyn, kłącze pięciornika, kora dębu,
- pektyny ograniczają wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, a dzięki przyspieszeniu procesu usuwania soli żółciowych obniżają stężenie cholesterolu we krwi – zawierają je głównie owoce, w tym jabłka i gruszki.