Spis treści
Te zioła warto zbierać w lipcu. Jakimi roślinami uzupełnić domową apteczkę?
Lipiec to miesiąc obfitujący w różnorodne rośliny o zdrowotnych właściwościach. Ich ziele wspomaga leczenie wielu dolegliwości, w tym przeziębienia i grypy, ale również chorób układu krążenia. W galerii przestawiamy rośliny, które trzeba zbierać właśnie teraz. To nie tylko popularne kwiaty na syrop z lipy!

Co jeść w lipcu? Te warzywa i owoce najlepiej smakują latem
Chcąc cieszyć się zdrowym i smukłym ciałem powinniśmy pamiętać zarówno o aktywności fizycznej, jak i odpowiedniej diecie. Latem jest to szczególnie łatwe, ponieważ natura oferuje szeroki wybór świeżyc...
Właściwości zdrowotne ziół. Dlaczego warto przygotowywać mieszanki ziołowe?
Ziołolecznictwo to dziedzina medycyny naturalnej, która polega na wspomaganiu leczenia różnych dolegliwości za pomocą naparów, nalewek, odwarów i maceratów roślinnych. Zioła od wieków stosowane były np. w uśmierzaniu bólu, łagodzeniu objawów niestrawności, a także przy bólach miesiączkowych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Obecnie powraca moda na naturalne sposoby leczenia, dlatego coraz więcej osób interesuje się fitoterapią. Warto pamiętać, że leczenie ziołami powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem prowadzącym lub specjalistą.
Jakie właściwości wykazują rośliny? Wszystko zależy od zawartości składników aktywnych:
- substancje śluzowe działają osłaniająco, dlatego sprawdzają się przy zakażeniach układu oddechowego i pokarmowego – rośliny bogate w nie to m.in. prawoślaz, miodunka, babka lancetowata,
- gorzkie substancje roślinne natomiast pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dlatego chętnie stosowane są przy objawach niestrawności – zawiera je m.in. kozłek lekarski, krwawnik, piołun,
- olejki eteryczne wykazują szereg korzystnych właściwości, w tym przeciwbólowe, rozluźniające i uspakajające, dlatego z powodzeniem mogą być stosowane w nerwicach lub atakach lęku – olejki eteryczne zawiera m.in. mięta, melisa, lawenda,
- flawonoidy natomiast to silne przeciwutleniacze, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych – dostarcza ich czarny bez, forsycja, rumianek,
- garbniki z kolei wykazują działanie ściągające, dlatego stosowane są przy zakażeniach układu pokarmowego i biegunkach – sporo garbników mają liście malin i jeżyn, kłącze pięciornika, kora dębu,
- pektyny ograniczają wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, a dzięki przyspieszeniu procesu usuwania soli żółciowych obniżają stężenie cholesterolu we krwi – zawierają je głównie owoce, w tym jabłka i gruszki.
Zadbaj o optymalne trawienie
